Daugiavaikę mamą prieš pensiją ištiko šokas: „Apie šias išmokas turbūt daugeliui „pamiršo“ pasakyti“

Ši istorija prasidėjo prieš kokius 7–8 metus, kuomet mano mama dėl kažkokios priežasties lankėsi soc. rūpyboje. Tuomet ji ir sužinojo, kad yra toks dalykas kaip „šalpos kompensacija daugiavaikėms mamoms“, kurią bus galima pradėti gauti likus 5 metams iki pensinio amžiaus.

 Daugiavaikė mama prieš pensiją sužinojo apie jai priklausančias išmokas, tačiau jų, deja, moteris negaus.<br> 123rf asociatyvioji nuotr.
 Daugiavaikė mama prieš pensiją sužinojo apie jai priklausančias išmokas, tačiau jų, deja, moteris negaus.<br> 123rf asociatyvioji nuotr.
 Daugiavaikė mama prieš pensiją sužinojo apie jai priklausančias išmokas, tačiau jų, deja, moteris negaus.<br> 123rf asociatyvioji nuotr.
 Daugiavaikė mama prieš pensiją sužinojo apie jai priklausančias išmokas, tačiau jų, deja, moteris negaus.<br> 123rf asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Marius

Feb 27, 2019, 5:33 PM, atnaujinta Feb 28, 2019, 11:35 AM

Jai buvo pasakyta, kad prašymą užpildyti reikia ateiti likus kelioms dienoms iki to 5 metų termino pradžios. Iki tol apie tokią šalpos kompensaciją mano mama nebuvo girdėjusi.

Prarado galimybę

Išlaukusi minėto termino, t.y. likus penkeriems metams iki pensinio amžiaus, mano mama vėl apsilankė soc. rūpyboje dėl tos „šalpos kompensacijos daugiavaikėms mamoms“, tačiau tuomet jai buvo pasakyta, kad tokių dalykų neliko.  

Tuomet kaip tik vyko pensijų reforma, todėl suabejoti soc. rūpybos darbuotojų žodžiai nekilo mintis. 

Prieš trejetą mėnesių darbuotoja nustebo, kad mama nėra pateikusi prašymo gauti minėtą „šalpos kompensaciją daugiavaikėms mamoms“.

Tąkart mano mama užpildė prašymą, kad nuo prašymo dienos pradėtų gauti šią „šalpos kompensaciją daugiavaikėms mamoms“, tačiau dėl ankstesniais laikotarpiais priklausančių išmokų jai buvo pasakyta, kad ji gali nebent bandyti užpildyti kitą prašymą dėl praėjusių 12 mėnesių laikotarpio ir jos prašymas bus apsvarstytas, bet nieko pažadėti negali. 

Taip pat mano mamai buvo pasakyta, kad už dar ankstesnį trijų metų laikotarpį gauti išmokos tikrai nėra galimybės, nes ji turėjo prašymą pildyti tuomet, kai buvo atėjęs tam skirtas laikas.

Pačioms reikia reikalauti

Prabilome apie šią problemą per regioninę žiniasklaidą, tačiau tai mano mamai ne ką padėjo. Iš visų institucijų žurnalistai gavo lakonišką atsakymą, kad jei nėra prieš 5 metus rašyto raštiško mano mamos kreipimosi dėl išmokų mokėjimo, tuomet jie neturi ko komentuoti, o kas ten ką mano mamai sakė ar žadėjo, jie nepatikrins. 

Žodžiu, yra teisės aktai ir jie jais vadovaujasi, o jei kažkas nepatinka, tuomet mano mama turi teisę kreiptis į tesimą.

Aš perskaičiau tas tvarkas ir man pasidarė pikta, kad vyresnio amžiaus mamos yra priverstos pačios sekti teisės aktus, žinoti, kas ir nuo kada keitėsi, domėtis, kur ir kada kreiptis dėl pašalpų, užuot tiesiog gavę išmokas, kurios joms priklauso pagal teisės aktus.

Jei užmestumėte akį į „šalpos kompensaciją daugiavaikėms mamoms“ skyrimo tvarką, matytumėte kad daugiavaikės mamos yra priverstos kasmet iš naujo pildyti prašymą, kad gautų tai, kas joms priklauso. 

Logiškai nesuprantama, kodėl taip viskas apsunkinta. Jei valstybei gaila, tegu nemoka išvis jokių išmokų, o jei nuspręsta mokėti, kam tiek papildomų trukdžių įvesta.

Mano mama – paprasta moteris, visą gyvenimą dirbusi vaikų darželyje ir neturinti nei finansinio, nei teisinio išsilavinimo, todėl visose šiose peripetijose susigaudyti vargu ar galėtų be specialistų pagalbos, o jie, mano nuomone, kaip ir neatliko savo darbo.

Sprendimo, ar mano mamai bus išmokėta išmoka už 12 praėjusių mėnesių laikotarpį, kiek žinau, mano mama dar nėra gavusi.

Tokių, kaip mano mama, daugiavaikių moterų, užauginusių penkis ar daugiau vaikų, nėra daug, tačiau tikiu, kad yra ir daugiau moterų, kurioms valstybės tarnautojai „pamiršta“ pasakyti, kad joms priklauso valstybės garantuotos išmokos.

***

„Sodros“ Komunikacijos skyriaus vedėjas Saulius Jarmalis komentavo, kad konkrečios laiške minimos situacijos komentuoti negali, nes „Sodra“ šalpos pensijų mokėjimą perima tik nuo šių metų. 

„Nenorėtume komentuoti kitų institucijų sprendimų ankstesniais laikotarpiais. 

Primename, kad teisę gauti šalpos kompensaciją turi:

1) tėvai (įtėviai), kurie iki 1995 m. sausio 1 d. ne mažiau kaip 8 metus slaugė namuose neįgalius vaikus arba vaikus, pripažintus I ar II grupės invalidais nuo vaikystės arba tapusius I ar II grupės invalidais iki 18 metų;

2) motinos, kurios iki 1995 m. sausio 1 d. pagimdė penkis ar daugiau vaikų ir išaugino juos iki 8 metų. Jeigu jų vaikams nebuvo nustatyta nuolatinė globa ar rūpyba.   

Šalpos kompensacijos skiriamos ir mokamos, kai jie sukanka amžių, penkeriais metais mažesnį už senatvės pensijos amžių, arba pripažįstami nedarbingais ar iš dalies darbingais asmenimis, netekusiais 60 procentų ir daugiau darbingumo.

Remiantis galiojančiais teisės aktais šalpos kompensacijos mokamos tol, kol jų gavėjai neįgyja teisės gauti didesnių arba tokio paties dydžio socialinio draudimo pensijų (kartu su pensijos priemoka), valstybinių pensijų, kompensacijų už ypatingas darbo sąlygas, valstybinių signataro rentų, valstybinių signataro našlių ir našlaičių rentų, rentų buvusiems sportininkams, kompensacinių išmokų profesionaliojo scenos meno įstaigų kūrybiniams darbuotojams ir kitų periodinių pensinio pobūdžio išmokų, mokamų iš Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžeto ar valstybės biudžeto lėšų, pagal Lietuvos Respublikos pensijų kaupimo įstatymą ir Lietuvos Respublikos papildomo savanoriško pensijų kaupimo įstatymą gaunamų pensijų išmokų, užsienio valstybių pensijų ir kitų periodinių pensinio pobūdžio išmokų, išskyrus valstybinę socialinio draudimo našlių pensiją.

Jeigu šalpos kompensacijos gavėjas neįgyja teisės gauti nė vienos iš nurodytų pensijų ar pensijų išmokų, išskyrus valstybinę socialinio draudimo našlių pensiją, šalpos kompensacija jam mokama tol, kol jis yra pripažintas nedarbingu ar iš dalies darbingu asmeniu, netekusiu 60 procentų ir daugiau darbingumo, o sukakusiam senatvės pensijos amžių – iki gyvos galvos.

Šalpos kompensacija yra 1,5 šalpos pensijų bazės dydžio, nuo š. m. sausio 1 d. – 198 Eur

Kreipiantis pavėluotai, šalpos kompensacija skiriama ne daugiau kaip už 6 mėn. Nuo kreipimosi dienos (kreipimosi diena – tai ta diena, kurią gautas prašymas su visais išmokai paskirti reikalingais dokumentais). Tačiau atkreiptinas dėmesys į tai, kad kompensacija gali būti skiriama tik tuo atveju, jei asmuo neturi teisės gauti tokio pat dydžio ar didesnių pensijų ar pensinio pobūdžio išmokų, išskyrus socialinio draudimo našlių pensiją“, – primena „Sodros“ atstovas. 

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.