Jurbarko tragedijos sukrėstas jaunas tėvas įvardijo kelis neaiškumus

Esu nuostabios mergaitės tėvas, o Jurbarke ivykusi tragedija sukrėtė taip, kad visą naktį nesudėjau nė bluosto. Mano dukrai dar tik 4 mėnesiai, o aš jau galvoju, kaip reikės elgtis, kai ji, būdama dešimtokė, paprašys leidimo važiuoti į vakarėlį su klasiokais kur nors kaimo turizmo sodyboje.

Po siaubingos nelaimės vyras išsigando dėl aplinkos, kurioje auga vaikai.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvioji nuotr.
Po siaubingos nelaimės vyras išsigando dėl aplinkos, kurioje auga vaikai.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Zeziulevičius

May 31, 2019, 9:49 AM, atnaujinta May 31, 2019, 2:35 PM

Turbūt ne mane vieną kamuoja tokie svarstymai, todėl nutariau pasidalinti savo mintimis apie tai – ką privalome išmokti iš šios situacijos.

Iš kur alkoholis?

Perskaičiau daugybę šios istorijos vertinimų, tačiau absoliučiai visi ignoruoja faktą, kad nusikaltimą galimai įvykdęs nepilnametis buvo girtas. Juk Lietuvoje būdamas 17 metų negali nei įsigyti, nei vartoti alkoholio. Tiesiog būtina nustatyti, kas davė jam alkoholio, ir tuos asmenis nubausti.

Net neabejoju, kad be alkoholio nebūtų ir šios tragedijos. Asmenys davę jam alkoholio, tapo ir tragedijos bendrininkais. Ir pamoka mums visiems – nepirkim nepilnamečiams alkoholio, o jei pamatome, kad kažkas taip elgiasi, praneškim policijai ar parduotuvės apsauga. Netapkim panašių istorijų bendrininkais.

Išlaikyti vertybes

Kokia įtariamo paauglio trenerio atsakomybė? Kovos menai nėra blogis savaime, ypač išsiskiria rytietiški kovų menai, kuriuose šalia kovinės technikos lygiagrečiai mokoma ir filosofijos.

Nežinau, ar kikboksas turi savo filosofiją ir vertybes, bet, mano manymu, kiekvienas treneris prieš pradėdamas jauną žmogų mokyti žudymo meno, privalo įkalti į jo galvą, kad kovinius veiksmus naudoti galima tik prieš kitą sportininką ringe, o gatvėje tik kraštutiniais atvejais – ginantis arba ginant kitą žmogų.

Neveskim savo vaikų treneriams, kurie moka tik muštis ir nežinia ar turi elementarias vertybes. Neauginkime žudymo robotų. Remigijaus Morkevičiaus išpuoliai, jauno dziudisto smūgis kumščiu merginai, o galiausiai - šis įvykis yra ryški iliustracija, kad situaciją reikia keisti.

Prašau, paaiškinkit

Atsakomybė. Mokykime savo vaikus prisiimti atsakomybę už savo veiksmus, nustokime juos traukti iš bėdų, į kurias patenka dėl savo klaidų. Kalbėkimės su jais, neauginkime neatsakingų ir išlepintų asilų. Paruoškime juos savarankiškam gyvenimui.

Prokuratūros ir policijos komunikacija yra savotiška. Taip, įtariamasis yra nepilnametis ir turi savo teises, bet jos nėra aukščiau už liudytojų ir, juo labiau, nukentėjusiosios teises. Nebegąsdinkite visuomenės, paaiškinkite, kodėl įtariamajam skirta tokia kardomoji priemonė.

Juk jei būtų tiesiog suimtas, pavojus negrėstų nei pačiam įtariamajam, nei liudytojams. Bet gi ne, priimamas kontraversiškas sprendimas leisti jam būti laisvam, pasižadant neišvykti iš šalies, o motyvai neatskleidžiami, prisidengiant ikiteisminiu tyrimu ir nepilnamečių apsauga.

Ir dar kartą – žmonės, tikrai svarbu, kad kaltininkas būtu nubaustas. Net neabejoju, kad taip ir bus, tačiau pats svarbiausias dalykas – išmokti pamokas, kad tokių tragedijų daugiau nebebūtų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.