Balkone pastebėjusi keistai besielgiančią kaimynę vilnietė išgelbėjo jai gyvybę

Džiaugiuosi, kad viskas gerai baigėsi. Bet keista, kaip, palyginti, negreitai, atvažiavo tarnybos, o Bendrasis Pagalbos Centras (BPC) iš pradžių nematė namo, į kurį kviečiau atvykti. 

Ugniagesiai atvyko laiku ir moteris buvo išgelbėta.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvioji nuotr.
Ugniagesiai atvyko laiku ir moteris buvo išgelbėta.<br>A.Vaitkevičiaus asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vilija Marija Germanavičiūtė

Jun 1, 2019, 7:54 PM

Praėjusią savaitę iš savo buto balkono, kuris yra Karoliniškėse, viename iš dvylikaaukščio namo bendro naudojimo patalpų – balkone, pamačiau persisvėrusią šviesiaplaukę moterį, apie 35-40 metų amžiaus. Pradėjau rėkti jai, jog nuliptų nuo turėklų, tačiau į reagavimus pradžioje net nereagavo.

Išgirdusi mane išėjo į koridorių, tačiau po minutės grįžo ir vėl tas pats. Nuo jos greitų judesių visa ta akimirka pavirto į filmą, kuriame mačiau tik blogiausią scenarijų. Pradėjau švilpauti, mojuoti rankomis, rėkti, kad ji turi nulipti nuo turėklų, o moteris tiesiog papurtė galvą, taip informuodama mane, jog jos ketinimai yra rimti.

Paskambinau 112 pagalbos numeriu. Darbuotoja priėmė pagalbos prašymą, tačiau paklausus, kuriame adrese vyksta įvykis, sudvejojau, nes tokios situacijos išprovokuoja šoką. Sekundę pagalvojusi pasakiau adresą, nes gretimais pati gyvenu 26 metus. Bet darbuotoja man nurodė, kad tokio adreso nėra.

Susinepatoginau dėl gretimo adreso nežinojimo, tačiau įsijungus logikai pasakiau jai, kad visą gyvenimą gyvenu šioje vietoje ir adresas yra toks, kokį pasakiau. Mane informavo, kad informacija perduota ugniagesiams.

Tik po 6 minučių paskambino ugniagesiai ir vėl paklausė adreso, tuomet paaiškinau, kuriame iš dviejų dvylikaaukščio namo balkonų vyksta įvykis.

Atvykusi pagalba veikė operatyviai, tačiau su trukdžiais. Ugniagesiai prie daugiabučio laiptinės pūtė specialiąją gelbėjimo pagalvę, tačiau gretimais stovinčios mašinos neleido tinkamai pasiruošti gelbėjimo operacijai.

Tuo metu policijos pareigūnai ir Greitosios medicinos pagalbos darbuotojai įėjo į dvylikaaukštį namą ir po kurio laiko policijos pareigūnas ištempė moterį nuo turėklų. Operacijos pabaiga įvyko tuomet kai moteris iš namo buvo išvesta su antrankiais.

***

BPC atstovė Vilma Juozevičiūtė paaiškino, kodėl nuo skambučio į centrą iki ugniagesių skambučio praėjo tiek laiko.

„Suradome duomenų bazėje skambučių garso įrašus ir patikrinome kitus duomenis informacinėje sistemoje.

Kodėl operatorė iš pradžių nematė merginos paminėto adreso, dabar negalime pasakyti. Skambutį priėmusi operatorė šiuo metu atostogauja ir mes jos paklausti negalime. Tačiau sistemoje toks adresas yra ir pranešimo kortelę operatorė užpildė tiksliai, nurodydama merginos paminėtą adresą. Pokalbis truko neilgai ir neviršijo numatytų standartų. Informacija nedelsiant buvo perduota visoms trims pagalbos tarnyboms: ugniagesiams gelbėtojams, policijai ir greitosios medicinos pagalbos tarnybai.

Jei kalbėtume apie adresinius objektus plačiau, tektų pripažinti, kad Lietuvoje yra nemažai problemų, susijusių su adresais. Būna, jog toje pačioje gatvės pusėje tarp lyginių įsiterpia ir nelyginiai numeriai, vienos gatvės adresai „įsiterpia“ tarp kitos gatvės namų, gatvės „sutrūkinėjusios“ tarpusavyje nesusisiejančiomis atkarpomis ir pan.

Tokiais atvejais operatoriai užtrunka, kol išsiaiškina tikslią įvykio vietą. Kalbant apie Karoliniškes, jose esančių namų konfigūracija yra gana sudėtinga ir, net naudojantis žemėlapiu, iš karto nustatyti, apie kurį namą kalbama, gali būti ne taip paprasta.

Atsakant į antrąjį klausimą dėl atgalinio skambučio, norime pasakyti, kad tokie skambučiai nėra niekaip reglamentuoti ir jų gali, kaip dažniausiai ir atsitinka, iš viso nebūti. Paprastai pranešėjams skambinama, kai norima pasitikslinti kokią nors informaciją vykstant į vietą ar jau atvykus.

Šiuo atveju pranešėjai buvo pasakyta, kad ugniagesių gelbėtojų automašina jau atvyko jos nurodytu adresu ir paprašyta patikslinti, ar ji ją mato.

Jei kalbėtume apie standartus, per kiek laiko turi būti atvykstama į iškvietimus, numatoma, kad ugniagesiai gelbėtojai miesto gyvenamosiose vietovėse į 80 procentų iškvietimų turi atvykti per 8 minutes. Šiuo atveju jokių nukrypimų nuo standartų nebuvo, ugniagesiai gelbėtojai į įvykio vietą atvyko praėjus 6 minutėms nuo pokalbio pradžios (atvykimo laikas skaičiuojamas nuo jų išvykimo).

Naudodamiesi proga norime pasakyti, kad džiaugiamės dėl skaitytojos parodyto pilietiškumo ir dėl to, kad pavyko išgelbėti krizę išgyvenančios merginos gyvybę“, – sakė V.Juozevičiūtė.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Seime įteiktos Aleksandro Stulginskio žvaigždės