Dreba Kauno darželių mokytojai – šimtui jų gresia nenorimi pokyčiai

Nuskambėjęs rugsėjo pirmosios skambutis vėl pakvietė vaikus į mokyklas ir ikimokyklinio ugdymo įstaigas. Daugumą jų darželiuose pasitiko linksmais personažais persirengę neformalaus ugdymo (kūno kultūros) pedagogai, linkėdami gražių mokslo metų, naujų draugų, smagių žaidimų. Linkėjo linksmai, bet širdyje nebuvo taip linksma...

Kauno darželiai – vieninteliai, turintys kūno kultūros mokytojus.<br>Lrytas.lt nuotr.
Kauno darželiai – vieninteliai, turintys kūno kultūros mokytojus.<br>Lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audronė Vizbarienė, Respublikinės ikimokyklinio ugdymo kūno kultūros pedagogų asociacijos prezidentė

2019-09-10 14:50

Beveik 100 Kauno miesto kūno kultūros pedagogų su nerimu laukia 2020 metų sausio pirmos dienos, kai pagal 2019 m. liepos 26 dienos Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus patvirtintą normatyvų sąrašą nebelieka Neformaliojo ugdymo pedagogo pareigybės. Paprastais žodžiais kalbant nebelieka to, kas 25 metus skyrė Kauną iš kitų miestų.

Tikslingas ir kryptingas fizinis ugdymas vaikų darželiuose, kvalifikuoti kūno kultūros mokytojai, turintys ilgametę darbo su ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus vaikais patirtį. Ne vienas kaunietis, auginantis savo vaikus, prisimins, kaip pats darželyje mokėsi krepšinio abėcėlę, kaip mažais žingsneliais futbolo keliu juos vedė kūno kultūros ekspertė... Tai – tik kelios veiklos ir mokytojos iš 100.

Jei reikėtų išvardinti, kiek visi šie pedagogai įdėjo darbo ir širdies, skatindami vaikų fizinį aktyvumą, telkdami šeimas fiziškai aktyvioms veikloms, talkindami pedagogams ir reprezentuodami įstaigą (šokdami, vaidindami, organizuodami renginius)...

Visa tai – labai svarbu, tačiau svarbiausia, kad visą tiesioginį darbo laiką jie skyrė metodiškai tikslingam, kryptingam vaikų fiziniam ugdymui, fizinio aktyvumo didinimui ir fiziškai aktyvaus gyvenimo nuostatos formavimui. Darė tai labai atsakingai. Rytinės mankštos, fizinio ugdymo užsiėmimai, fizinį aktyvumą skatinantys projektai, renginiai, akcijos – tipinės fizinio ugdymo organizavimo formos, kurias šie pedagogai ir vykdė.

Lietuvos Respublikos sporto įstatymo 12 straipsnio 1 dalis reglamentuoja, kad „įgyvendinant ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programas, vaikams užtikrinama aktyvi fizinė veikla visą ugdymosi laikotarpį ne mažiau kaip po dvi valandas per dieną“. Kyla klausimas: ar Kauno miesto savivaldybė, sudarinėdama pareigybių ir etatų sąrašus, vadovavosi šiuo įstatymu? Ar rengdami įsakymą suprato, kad griauna 25 metus statytą tvirtovę, virš kurios patys su pasididžiavimu keldavo vėliavą?

Labai viliuosi, kad Kaunas neabejingas fiziniam aktyvumui ir sportui, o jo valdžia supranta, kad ne pavieniai projektai, bet kasdieninis sunkus ir kryptingas darbas gali suformuoti fiziškai aktyvaus gyvenimo įpročius. Drebu ir jaudinuosi ne dėl savęs... Drebu dėl tų žmonių, kurių darbas buvo jų gyvenimas, o gyvenimas – darbas.

Gyvenu kaip sapne, nes netikiu, kad mano mieste, turinčiame Lietuvos sporto universitetą, „Žalgirį“ ir ilgametes sporto tradicijas, gali vykti tokie dalykai.

***

Kauno miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas Virginijus Mažeika teigė, kad tokie pokyčiai vyksta ne savivaldybės iniciatyva.

„Kūno kultūros specialistai Kauno darželiuose dirbo jau daug metų ir tai išties buvo Kauno išskirtinumas. Deja, dar 2017 metais, Seimui priėmus Valstybės ir savivaldybių įstaigų darbuotojų darbo apmokėjimo įstatymą, šioms pareigybėms darbo atlyginimai nebuvo nenumatyti. Taigi, nebeliko galimybių jiems skirti darbo užmokestį.

Artėjantys pokyčiai – ne Kauno miesto savivaldybės iniciatyva. Miestas turi vadovautis Seimo priimtu įstatymu bei Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) ministro patvirtintu Pareigybių sąrašu. Ten tarp kitų numatyta meninio ugdymo pedagogo pareigybė, bet nėra kūno kultūros specialistų.

Administracijos direktoriaus įsakymas nereiškia darbuotojų atleidimo. Jis susijęs su lėšų planavimu ateinantiems biudžetiniams metams ir parengtas atsižvelgus į galiojančius teisės aktus, t. y., ministro patvirtintą Pareigybių sąrašą bei Darbo apmokėjimo įstatymą, kuriuose nėra kūno kultūros mokytojo pareigybės. Tolesnius sprendimus turės priimti patys įstaigų vadovai.

Jei vis dėlto ministerija įvestų reikiamas korekcijas minėtuose teisės aktuose, Kaunas yra pasirengęs ir toliau tęsti kokybiškus bei pilnaverčius kūno kultūros ugdymo procesus vaikų darželiuose.

Naujoji tvarka turėtų įsigalioti nuo kitų metų sausio. Tačiau tai anaiptol nereiškia, kad darželiuose nebeliks kūno kultūros užsiėmimų. Kaune, kaip ir visoje šalyje, vadovaujantis šiai dienai įstatymų ir kitų teisės aktų nustatyta tvarka, vaikų darželių auklėtiniams kūno kultūros užsiėmimus vestų grupių auklėtojos.

Dar 2018 m. spalio mėnesį Kauno miesto savivaldybė savo iniciatyva kreipėsi į ŠMSM dėl tolesnio kūno kultūros pedagogų darbo vaikų darželiuose. Pateiktame atsakyme pabrėžiama, kad savivaldybei nesuteikta teisė kurti pedagoginių pareigybių ar jų pavadinimų ikimokyklinio ugdymo įstaigose, kurios nėra nustatytos ministro patvirtintame Pareigybių sąraše.

Mums žinoma apie Respublikinės ikimokyklinio ugdymo kūno kultūros pedagogų asociacijos kreipimąsi į ŠMSM ministrą dėl fizinio ugdymo mokytojo pareigybės darželiuose. Jeigu į tai būtų atsižvelgta ir ministro tvirtinamame sąraše tokia pareigybė atsirastų, tikrai neatmetame, jog Kauno miesto savivaldybė imtųsi atitinkamų pakeitimų ir kūno kultūros pedagogai galėtų toliau sėkmingai dirbti vaikų darželiuose“, – vylėsi V.Mažeika.

ŠMSM komunikacijos skyriaus vedėja Nomeda Barauskienė pabrėžė, kad etatus ikimokyklinio ugdymo įstaigose laisvai steigia (arba naikina) pačios savivaldybės.

„Ministerija tokios pareigybės net įsteigusi nebuvo – pati savivaldybė buvo priėmusi šį sprendimą. Daugumos savivaldybių darželiuose kūno kultūros pamokėles veda auklėtojai, tačiau Kauno miestas buvo įsivedęs atskiras kūno kultūros mokytojų pareigybes“, – patvirtino N.Barauskienė.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.