JAV gyvenantis lietuvis pasipiktino Vilniaus naujove: „Mamai net kviečiau greitąją“

Šiukšlių šachtų panaikinimas daugiabučiuose – senjorų ir neigalių žmonių teisių pažeidimas. Tai daroma Vilniaus savivaldybės įsakymu. Bus raginama šiukšles mesti nebe į šachtas.

 Mamai net teko kviesti greitąją.<br> 123rf nuotr.
 Mamai net teko kviesti greitąją.<br> 123rf nuotr.
Šiukšlių šachtos vadinamos sovietine atgyvena.<br>V.Balkūno nuotr.
Šiukšlių šachtos vadinamos sovietine atgyvena.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiabučių gyventojų laukia pokyčiai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiabučių gyventojų laukia pokyčiai.<br>M.Patašiaus nuotr.
V.Benkunskas atsakė į emigranto laišką.<br>V.Skaraičio nuotr.
V.Benkunskas atsakė į emigranto laišką.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Eugenijus Krukovskis

2020-01-09 20:06, atnaujinta 2020-01-09 23:09

Gąsdinama dideliais dvigubais mokesčiais ir kitais „nepatogumais“, surištais su mokėjimais už namo šachtos ir bendrų konteinerių išvežimu. Kodėl, pasirinkus palikti šachtą name, žmonės turėtų būti baudžiami dvigubu mokesčiu, nes privalėtų mokėti taip pat už visus konteinerius kieme?

Šis savivaldybės nutarimas – savivaliavimas, neturintis jokio loginio pagrindo. Akivaizdi nesąmonė.

Šiukšlių šachtos yra ir labiau išsivysčiusiose Vakarų šalyse. Higienos klausimas sprendžiamas labai paprastai – šiukšlės metamos užrištuose maišuose. Tad tai – tik kultūros klausimas, o ne šachots įrengimo.

Gąsdinimas inspekcijomis? Tai kodėl gi anksčiau nebuvo rūpinamasi apie šiukšlių šachtų švarą, kol nebuvo sugalvota, kaip iš to pasipelnyti? Na, o daugiau kaip 220 eurų mokestis už šachtos užvirinimą skamba anekdotiškai: „nuteistasis mirčiai privalo pats nusipirkti virvę…“.

Bet svarbiausia – šachtų panaikinimas pažeidžia senjorų ir neigalių žmonių teises. Su šia žmoniu grupe paprasčiausiai nesiskaitoma. Samprotavimai apie „higiena“ nepadės sunkiai paeinančiam (jei išviso mobiliam) žmogui nusigauti iki šiukšlių konteinerių lauke.

Rezultatas: šiukšlės kaupsis namuose, atsiras tarakonai, pelės, žiurkės, antisanitarinės gyvenimo sąlygos iššauks ligas. Susidaro genocido prieš neigaliuosius įspūdis, o ne „rūpinimasis aplinkos švara ir higiena“.

Aprašyti faktai – ne teoriniai samrotavimai. Mano mama gyvena tokiame daugiaaukščiame name. Jiems grąsina uždaryti šachtą šią savaitę. Mama – neįgali. Beveik nieko nemato ir buvo ištikta insulto. Jai 86 metai. I kiemą pati viena išviso negali išeiti – jei tik kas išsiveda už parankės.

Šiukšlių maišelį ji sugeba išmesti į šachta šalia buto durų. Tačiau išnešti į kiemą?! Jai tai neimanoma. Dar daugiau – sužinojusi apie šią naujieną labai susijaudinimo, prasidėjo širdies skausmai – teko kviesti greitąją net kelis kartus.

Pažįstu daug žmonių, kuriems labai sunku šiukšles nešti toliau. Kalba jau ne apie „patogumą“, o apie prievartą atlikti fiziškai neimanomą darbą, arba būti nubaustiem finansiškai, nepaliekant jokios alternatyvios išeities.

Tai ar šachtų panaikinimas nėra senjorų ir neigalių žmonių teisių pažeidimas? O gal prieš juos, kaip „mažiau vertės turinčius“ iš tiesų ruošiamas genocidas?

Aš esu buvęs tarptautinių žmogaus teisių gynybos organizacijų narys. Gyvenu JAV. Niekad nemaniau, kad ir šiuolaikinėje Lietuvoje teks kovoti prieš žmonių teisių pažeidimus...

Yra samprotaujama, kad šachtos – sovietmečio palikimas. JAV sovietmečio nebuvo. Ar Lietuvos biurokratai mano, kad žmonės iš 85 aukšto laksto su šiukšlių maišais į gatvę?

***

Vilniaus miesto vicemeras Valdas Benkunskas paaiškino, kodėl buvo priimtas sprendimas atsisakyti šachtų.

„Atliekų šachtų daugiabučiuose nusprendėme atsisakyti, nes visame Vilniaus mieste įrenginėjame modernius pusiau požeminius konteinerius. Šachtos yra senas, nehigieniškas sprendimas, neleidžiantis vilniečiams rūšiuoti.

Kai bus įrengti nauji konteineriai, iš šiukšlių šalinimo patalpos pastate bus paimti senieji. Procesas tikrai nebus skubinamas ir bus suteikta pakankamai laiko namų administratoriams pasiruošti konteinerio išvežimui iš daugiabučio. Namo gyventojai patys turės nuspręsti, ką daryti su atliekų šachtomis: organizuoti užsandarinimo darbus ar palikti atviras su perspėjimu nemesti atliekų.

Jeigu gyventojai toliau mes atliekas į neužsandarintas šachtas, namo administratorius privalės užtikrinti sanitarijos ir higienos reikalavimus name: surinkti sumestas atliekas ir nunešti jas į netoli pastato įrengtą pusiau požeminių konteinerių aikštelę.

Jokių dvigubų mokėjimų gyventojams nebus – jie mokės įprastą rinkliavą už pusiau požeminių konteinerių aptarnavimą. Tačiau jei gyventojai nuspręs mesti atliekas į neaptarnaujamas šachtas, jų išvalymas ir sutvarkymas kainuos papildomai.

Jeigu žmogui yra sunku judėti, yra galimybė gauti socialines paslaugas ir tada jau socialiniai darbuotojai padės išmesti šiukšles. Taip pat nuolat yra tobulinamos konteinerinės aikštelės, pirmiausia pagal poreikį, siekiant jas pritaikyti ir padaryti kuo patogesnes žmonėms su negalia“, – patikino V.Benkunskas.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.