Karantinas išryškino krizę: štai kuo nepatenkinti daugelis, bet neranda su kuo apie tai pasikalbėti

Intymumas – tiek pat įdomus, kiek ir paslaptingas. Mokslo pasiekimai ir modernus gyvenimo būdas XXI amžiuje apnuogino daugelį sričių ir leido pažinti jas iki smulkmenų. Keista, tačiau to negalima pasakyti apie intymius santykius. Tai išlieka vienas didžiausių tabu – diskutuoti apie „tai“ vis dar reikia drąsos.

Suaugusiam asmeniui intymių santykių poreikis yra toks pat natūralus kaip ir poreikis išgerti stiklinę vandens, kada jaučiamas alkis.<br> 123rf nuotr.
Suaugusiam asmeniui intymių santykių poreikis yra toks pat natūralus kaip ir poreikis išgerti stiklinę vandens, kada jaučiamas alkis.<br> 123rf nuotr.
Karantinas ir su juo susiję ekonominiai, psichologiniai iššūkiai gerokai paveikė intymių, romantiškų santykių sritį.<br> 123rf nuotr.
Karantinas ir su juo susiję ekonominiai, psichologiniai iššūkiai gerokai paveikė intymių, romantiškų santykių sritį.<br> 123rf nuotr.
Karantinas ir su juo susiję ekonominiai, psichologiniai iššūkiai gerokai paveikė intymių, romantiškų santykių sritį.<br> 123rf nuotr.
Karantinas ir su juo susiję ekonominiai, psichologiniai iššūkiai gerokai paveikė intymių, romantiškų santykių sritį.<br> 123rf nuotr.
Suaugusiam asmeniui intymių santykių poreikis yra toks pat natūralus kaip ir poreikis išgerti stiklinę vandens, kada jaučiamas alkis.<br>123rf nuotr.
Suaugusiam asmeniui intymių santykių poreikis yra toks pat natūralus kaip ir poreikis išgerti stiklinę vandens, kada jaučiamas alkis.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Jurgita Marcinkutė, įkvėpimų ugdytoja, teisininkė, keliautoja

2020-05-03 22:01

Kaip pokštas virto globaliu renginiu?

Diskutuodama, kokias sritis labiausiai veikia dabartinė krizė, grupelė inovacijų entuziastų prieš kelias savaites palietė romantiškų, intymių santykių temą. 

Iš pradžių idėja nesulaukė didelio palaikymo, tačiau nebuvo pamiršta. Balandžio 1-osios dienos proga ja kaip pokštu buvo pasidalinta vienoje bendraminčių skaitmeninėje platformoje. 

Kaip nustebo idėjos autoriai, kada į jų pasiūlymą susitelkti ir spręsti krizės sukeltus iššūkius intymių santykių srityje per parą atsiliepė daugiau kaip šimtas asmenų iš viso pasaulio. Aplankius tokiai sėmei, atsitraukti nebebuvo galima. Atsitiktinis pokštas virto globaliu renginiu. Tema buvo paliesta tinkamu laiku.

Taip įvairių sričių ekspertai – verslininkai, dizaineriai, programuotojai, psichoterapeutai – iš daugiau kaip pusšimčio valstybių susitiko virtualioje erdvėje, kad sukurtų skaitmenines priemones krizės iššūkiams intymiame gyvenime spręsti. 

Rezultatai visus maloniai nustebino. Per 48 valandas gimė 20 iniciatyvų. 

Kartu su kitais mentoriais komandoms padėjau išplėtoti kūrybines idėjas, rasti geriausius jų įgyvendinimo sprendimus. Prisipažinsiu – temos specifiškumas pareikalavo papildomo pasiruošimo. Su dalyviais buvo susitarta dėl aiškių korektiško elgesio ir etikos normų.

Dėmesys buvo telkiamas į profesionalumą: bet koks taisyklių pažeidimas reiškė dalyvių pašalinimą iš projekto. Tai pasiteisino, visus disciplinavo ir sukūrė puikią bendradarbiavimo atmosferą. 

Paaiškėjo, kad apie intymius santykius, seksualumą, erotiškumą galima kalbėti taip pat atvirai, kaip apie bet kurią kitą svarbią mūsų gyvenimo dalį – miegą, sportą, darbą, mitybą ar kitas. 

Apie trečdalis – nepatenkinti

Paaiškėjo, kad karantinas ir su juo susiję ekonominiai, psichologiniai iššūkiai gerokai paveikė intymių, romantiškų santykių sritį. Viena aktualiausių temų – nepasitenkinamas santykiais. 

Kai kurios apklausos rodo, kad net apie trečdalis asmenų nėra patenkinti savo intymiu gyvenimu. Daug laiko kartu praleidžiančios poros šiuo metu ieško būdų, kaip įveikti rutiną.

Santykius paįvairinti galinčių erotinių produktų internetiniai pardavimai muša rekordus: kai kurie iš jų per pastarąjį mėnesį padvigubėjo ar patrigubėjo. Tiesa, klausimas, ar tai padeda, lieka atviras.

Socialinių ryšių stygius, užsidariusios laisvalaikio, sporto, pramogų vietos labai neramina vienišius, ieškančius poros ar malonios filtravimo atmosferos. Būgštaujama, kad socialinio gyvenimo suvaržymai išprovokuos skubėjimą santykiuose. 

Hormonų audrų užklupti paaugliai šiuo metu informacijos apie besikeičiantį kūną ir kitas intymaus pasaulio įdomybes dažniau linkę medžioti interneto paieškos sistemose ar pornografijos svetainėse. Be to, rūpimomis temomis jie diskutuoja droviuose pokalbiuose su vyresniais draugais ar broliais, seserimis.

Jei tėvai, mokytojai ar kiti suaugusieji neturi laiko, stokoja žinių ir su besiformuojančiomis smalsiomis asmenybėmis nekalba, paaugliai „improvizuoja“ ir dažnai „prisigaudo“ netikslios informacijos, dėl to formuojasi prasti įgūdžiai ir skonis. 

Didelė dalis visuomenės, tiek vyrų, tiek moterų, pripažįsta, kad jie neturi su kuo pakalbėti, pasitarti intymiomis temomis. Diskutuoti jautria tema vengiama su draugais.

Retai išdrįstama kreiptis pagalbos į specialistus. Dažnas nežino, kaip „ta tema“ kalbėtis su sutuoktiniu, partneriu, kad nekiltų nesusipratimų, konfliktų. Kai kurie asmenys net nežino, ko jie nori, kas jiems patinka.

Vien tik Jungtinėse Amerikos valstijose apie 14 milijonų porų gyvena atskirai ir bendrauja per nuotolį. Švedijoje apie pusę namų ūkių tesudaro vienas asmuo. Įvairiose pasaulio dalyse per atstumą siekiantys palaikyti ryšius sutuoktiniai, partneriai, šeimos nariai ieško saugių, privatumą užtikrinančių komunikavimo priemonių, norėdami pasidalinti asmeniškais pokalbiais ir vaizdais.

Tai – tik nedidelė dalis iš „puokštės“ iššūkių, kuriuos gavome kartu su karantino gyvenimo ypatumais. Kai kas – nauja, kai kas – jau seniai žinoma. Gal dabar būtų pats metas pakeisti tai, kas „nebeveikia“, alina santykius ir paieškoti naujų galimybių? 

Kūnas – kaip orkestras

Santykiai – viena iš svarbiausių psichologijos tyrimų sričių. Bendravimas, socialiniai ryšiai, kuriuos kuriame su kitais, yra labai svarbūs mūsų bendram laimės jausmui. Jie taip pat turi daug įtakos mūsų asmeninei savijautai, nuotaikai ir sveikatai. 

Nustatyta, kad bendravimo su kitais pobūdį lemia santykių intelektas. Taip, tai išmatuojamos savybės, nuo kurių priklauso, kaip kiekvienas iš mūsų būname su kitais: kaip išreiškiame pagarbą, dalijamės vertybėmis, pasitikime kitais ir palaikome socialinius ryšius. 

Psichoterapeutė, bestselerių autorė Esther Perel teigia, kad santykių, tarp jų ir intymių, intelektą galima ugdyti. Vieni iš mūsų yra jautresni, laisviau bendraujantys, turintis gerus socialinius įgūdžius, kiti – mažiau pažengę, tačiau kiekvienas iš mūsų santykių intelektą gali tobulinti. 

Tai puikus būdas, leidžiantis pagerinti gyvenimo kokybę ten, kur jaučiame iššūkius. Toks kelias nėra užduotys, kurias privalome atlikti, ar tikslai, kurių siekiame. Tai yra būdai, kaip einame į savo tikslus, kaip reaguojame į dalykus, kuriuos sutinkame pakeliui, kada vykdome užsibrėžtas užduotis. Verta susimąstyti apie tai. Ar ne?

Suaugusiam asmeniui intymių santykių poreikis yra toks pat natūralus kaip ir poreikis išgerti stiklinę vandens, kada jaučiamas alkis. Norint patenkinti šį poreikį, verta suprasti, kas yra seksualumas. 

Seksualumas signalus duoda jau 3 metų vaikui. Paauglystėje domėjimasis seksualumu auga, ieškoma elgesio pavyzdžių, dominančios informacijos, pradedama eksperimentuoti su savo kūnu. 

Seksualumas visą gyvenimą išlieka svarbi asmenybės dalis. Svarbiausia suprasti, kad seksualumas yra mumyse. Labai dažnai jo ieškoma išoriniuose objektuose, tačiau seksualumui surasti reikia kiekvienam pažinti savo kūną, savo poreikius ir pomėgius. 

Kūnas – kaip orkestras, kuriame kiekviena dalis skleidžia tam tikrus garsus. Juos pažinus, įsiklausius, suderinus galima sukurti šedevrą. Taip, tai užima laiko, reikalauja pastangų, paieškų ir drąsos, tačiau rezultatai to verti ir gali dovanoti nepakartojamų patirčių jums ir jūsų partneriui.

Dėl skonio nesiginčijama

Kodėl intymių santykių tema yra tokia aktuali šiuo metu? Vienas garsiausių pasąmonės mokslo specialistų Johnas Barghas įvardija tris įgimtus (dažnai nesąmoningus) kiekvieno iš mūsų tikslus: išgyventi, daugintis ir bendradarbiauti. 

Intymūs santykiai yra susiję su visais šiais tikslais. Tai paaiškina jų ypatingą svarbą šiuo metu, kada susiduriame su iššūkiais, keliančiais grėsmes mūsų sveikatai, gerovei ir socialiniams ryšiams. Sveiki intymūs santykiai – vienas iš atsakų į šias grėsmes.

Dėl šios priežasties dabar yra geriausias laikas tobulinti intymius santykius. Tiesa, vis dar yra daug tabu, tačiau verta juos įveikti ir šiuos santykius „paauginti“, leisti jiems harmoningai papildyti kitas mums svarbias gyvenimo dalis – partnerystę, šeimą, asmeninį tobulėjimą. 

Kaip buvo minėta, seksualumas formuojamas visą gyvenimą. Mes nesame atsakingi už tai, kas įvyko mūsų vaikystėje, tačiau esame atsakingi už tai, kokie dabar esame, kokius santykius kuriame ir ką galime patobulinti. Šioje kelionėje nesame vieni: galima rasti daug naudingos informacijos, pašnekovų, gerųjų pavyzdžių. Jei nejauku kalbėti su partneriu, galima pajuokauti, aptarti patikusį straipsnį, pažiūrėti akiratį galintį praplėsti filmą ar serialą.

Būdų gali būti įvairių. Skaitmeninės priemonės išplečia galimybes geriau pažinti save ir savo partnerį. Viskas yra skonio reikalas. Kaip žinia, dėl to nesiginčijama. 

Verta prisiminti: moksliniais tyrimais įrodyta, kad, kai žmogus rūpinasi savo poreikiais, džiaugsmu ir laime, tai pasitarnauja ne tik jam, bet ir kitiems. Laimingi žmonės yra labiau mylintys ir atlaidūs palyginti su nelaimingais. Netikite? Išbandykite!

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.