Vilnietė neapsikentė vaizdo po namų langais: „Ar tik mums čia kažkas ne taip?“

Ne vieną vilnietį papiktino pernelyg retai mieste ištuštinami šiukšlių konteineriai. Naujienų portalo lrytas.lt redakcija sulaukė Didlaukio gatvės gyventojos laiško ir nuotraukų, atskleidžiančių situaciją sostinėje.

Šiukšlių konteineriai sostinės Didlaukio gatvėje.<br>Skaitytojos nuotr.
Šiukšlių konteineriai sostinės Didlaukio gatvėje.<br>Skaitytojos nuotr.
Šiukšlių konteineriai sostinės Didlaukio gatvėje.<br>Skaitytojos nuotr.
Šiukšlių konteineriai sostinės Didlaukio gatvėje.<br>Skaitytojos nuotr.
Šiukšlių konteineriai sostinės Didlaukio gatvėje.<br>Skaitytojos nuotr.
Šiukšlių konteineriai sostinės Didlaukio gatvėje.<br>Skaitytojos nuotr.
Šiukšlių konteineriai sostinės Didlaukio gatvėje.<br>Skaitytojos nuotr.
Šiukšlių konteineriai sostinės Didlaukio gatvėje.<br>Skaitytojos nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 18, 2020, 7:35 PM

Kaip rašo Rita, požeminiai atliekų rūšiavimo konteineriai (aikštelė Nr. 626), įrengti šalia Didlaukio g. 42 daugiabučio, skirti tam, kad gyventojams būtų užtikrinta galimybė patogiai rūšiuoti popieriaus, plastiko, stiklo atliekas. 

Tačiau maždaug prieš metus pradėjus juos eksploatuoti, pasak Ritos, prasidėjo ir iki šiol tęsiasi baisūs dalykai. 

„Minėti konteineriai skirti Didlaukio g. daugiabučių, pažymėtų numeriais 42, 40, 44, 46, 58 ir 62, gyventojams. Akivaizdu – jų dydis neatitinka daugiabučių gyventojų skaičiaus.

Konteineriai nuolat perpildyti – vos tik išvalomi, jie greitai vėl apkraunami šiukšlių maišeliais ir stiklo tara. 

Bet jeigu konteineriai išvalomi kas 3 dienas, stiklo konteineriai išvalomi tik du kartus per mėnesį – ir tai nesuvokiama sveiku protu.

Maišelius jau įpratome patys aptvarkyti – sukamšome juos į konteinerius, kur dar telpa.

Apie rūšiavimą nėra ir kalbos – stengiamės bent jau apsisaugoti nuo graužikų, sąvartyno kvapų ir vaizdų. 

Bet stiklas – ką mums su juo daryti? Kai konteineris persipildo, alkoholio buteliai, vaistų buteliukai, sudaužyti stiklainiai, indai ir visa kita – visa tai kaupiasi į nesuvokiamo dydžio kaugę. 

Šukės ir iš butelių bei buteliukų tekantys skysčiai akimirksniu pasklinda po visą kiemą. Ir tai vyksta miesto vidury, visiškai atvirai. 

Ar miestas tikrai tampa sąvartynu? Ar tik mums čia kažkas ne taip? Nes ir savivaldybei, ir konteinerius prižiūrinčioms įmonėms tai visiška norma. 

Į mūsų prašymus ir skundus nereaguojama. Gaunam raštus – neva viskas čia gerai. Gyvenkit antisanitarinėmis sąlygomis, mokėkit mokesčius ir ... tylėkit“, – pasipiktinusi rašo vilnietė Rita.

Savivaldybė: neturime teisinių svertų

Vilniaus miesto savivaldybės Energetikos skyriaus patarėjas Vytautas Budreika sutinka, kad stiklo išvežimo grafikas neatitinka Vilniaus miesto poreikių. 

„Savivaldybė ne kartą kreipėsi į pakuočių ir pakuočių atliekų surinkimą atsakingas pakuočių gamintojų ir importuotojų organizacijas (VŠĮ „Pakuočių tvarkymo organizacija“, VŠĮ „Gamtos ateitis“, VŠĮ „Žaliasis taškas“), atkreipdama jų dėmesį į netenkinamą dabartinį pakuočių ir pakuočių atliekų surinkimą Vilniaus mieste, prašant tiek organizacijų, tiek pakuotes ir pakuočių atliekas tvarkančių vežėjų ieškoti galimybių dažninti stiklo bendro naudojimo konteinerių aptarnavimą užtikrinant atliekų turėtojams rūšiavimo sąlygas bei tvarką. 

Papildomai reikėtų paminėti, jog sutartis dėl pakuočių ir pakuočių atliekų vežimo bei sutvarkymo su atliekų vežėjais yra sudarę VŠĮ „Pakuočių tvarkymo organizacija“, VŠĮ „Gamtos ateitis“, VŠĮ „Žaliasis taškas“, atitinkamai šie juridiniai asmenys atsako už tinkamą sutartinių įsipareigojimų surenkant ir vežant pakuotes ir pakuočių atliekas įgyvendinimą. 

Nors Vilniaus miesto savivaldybė yra atsakinga už komunalinių atliekų sistemos organizavimą Vilniaus mieste bendrąja prasme, tačiau nėra sutarties šalis.

Vilniaus miesto savivaldybė ir šios organizacijos yra sudariusios bendradarbiavimo sutartis, kurių pagrindu įsipareigojo organizuoti komunaliniame atliekų sraute susidarančių pakuočių atliekų rūšiuojamąjį surinkimą, vežimą ir tvarkymą, tačiau tenka apgailestauti, jog iš šių organizacijų pusės nėra užtikrinamas sklandus pakuočių ir pakuočių atliekų surinkimas ir išvežimas. 

Vilniaus miesto savivaldybė iki šiol derasi su šiomis organizacijomis dėl viešojo konkurso, kurio tikslas – Vilniaus miesto savivaldybei tapti sutarties dėl pakuočių ir pakuočių atliekų surinkimo ir išvežimo šalimi, sąlygų.

Esame suinteresuoti vieningu ir sklandžiu komunalinių atliekų tvarkymo sistemos organizavimu ir funkcionavimu, nustatant atliekų surinkimo dažnį atitinkantį atliekų turėtojų poreikius.

Tačiau neturint tiesioginių sutarčių su pakuotes ir pakuočių atliekas surenkančiais ir tvarkančiais paslaugų teikėjais, neturime teisinių svertų teikti imperatyvius nurodymus tiek vežėjams, tiek organizacijoms dėl pakuočių ir pakuočių atliekų surinkimo ir išvežimo, o tuo pačiu daryti įtaką (keisti) organizacijų ir pakuočių ir pakuočių atliekų vežėjų tarpusavio susitarimams“, – teigiama portalui lrytas.lt Vilniaus miesto savivaldybės atsiųstame komentare.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.