Kaip įveikti nesėkmių etapą ir siekti geidžiamų pokyčių: štai ką svarbu prisiminti

Kai norime pokyčių ir turime siekių, susiduriame su situacijomis, kai nežinome, ką toliau daryti. Dažnai tokia būsena aplanko po nesėkmių, kai kamuoja nerimas, stresas ir situacija mus, atrodo, įvaro į kampą. 

 Kai žinome, ko norime, visada randame būdų, kaip tai pasiekti ir įveikti sunkumus savo kelyje.<br> 123rf nuotr.
 Kai žinome, ko norime, visada randame būdų, kaip tai pasiekti ir įveikti sunkumus savo kelyje.<br> 123rf nuotr.
 Kai rezultatų pasiekiame įdėję daug pastangų, žinome jų vertę ir galime už tai gauti atitinkamą atlygį. <br> 123rf nuotr.
 Kai rezultatų pasiekiame įdėję daug pastangų, žinome jų vertę ir galime už tai gauti atitinkamą atlygį. <br> 123rf nuotr.
 Kai rezultatų pasiekiame įdėję daug pastangų, žinome jų vertę ir galime už tai gauti atitinkamą atlygį. <br> 123rf nuotr.
 Kai rezultatų pasiekiame įdėję daug pastangų, žinome jų vertę ir galime už tai gauti atitinkamą atlygį. <br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Jurgita Yu Marcinkutė, įkvėpimų trenerė

Aug 30, 2020, 12:09 PM

Nesijaudinkite – visi esame tai išgyvenę, ir tai įveikiama. Yra sėkmingų būdų, kaip kuo greičiau išsiveržti iš „užstrigimo“ būsenos.

Pasąmonės „stabdžiai“

Nuskambės keistai, tačiau verta žinoti, kad visi mes nesąmoningai priešinamės pokyčiams. Nobelio Ekonomikos mokslų premijos laimėtojas prof. Danielis Kahnemanas savo tyrimais įrodė, kad mūsų protas užprogramuotas vengti pokyčių. Tai, ką turime dabar, atrodo saugu ir aišku, o pokyčiai – baugina ir verčia nerimauti, nes nežinome, kaip bus. 

Pirmiausia kiekvienas turėtume atrasti savo naują santykį su geidžiamu pokyčiu. Nesvarbu, ko siekiame. Galbūt norime pradėti sportuoti ir sveikiau maitintis. Galbūt trokštame pagerinti santykius su partneriu ar sukurti naujus romantinius santykius. O gal svajojame apie proveržį savo karjeroje? 

Net ir mažiausias pokytis, nekalbant apie radikalias permainas, pareikalaus mūsų sąmoningų pastangų. Verta gerai apmąstyti, kokių naujų galimybių ir teigiamų permainų tikimės kaip rezultato. Tai taps pagrindiniais palaikančiais varikliais, kai susidursime su sunkumais.

Gali būti, kad judėti svajonės link trukdo pasąmonėje stabdžius spaudžiantys vadinamieji ribojantys įsitikinimai. Tai klaidingas „žinojimas“ apie save.

Dažniausiai tokie įsitikinimai mūsų viduje įsitvirtina dėl mums svarbių, autoritetingų žmonių įpirštų netinkamų mūsų asmenybės apibūdinimų. Tai susiję su neigiamais savo „aš“ įsivaizdavimais. Pavyzdžiui, mokytojo mesta kritika, kad „esi visiškas tinginys“, tėvų pikta replika „kad gyvenime nieko nepasieksi“ ar draugo kandi pašaipa, kad „esi visiškas žioplys“. Kas tai bebūtų, neleiskite kitiems „sėdėti jūsų galvoje“ ir jums trukdyti. 

Kaskart, kai iškila sunkumai ir imame save vadinanti neigiamais epitetais, atpažinkime juos ir prisiminkime, kad tai tik kitų nuomonė, kuri nieko bendro neturi su mumis. Išsivaduoti iš neigiamų įsitikinimų kalėjimo nėra lengva, bet įmanoma. Greičiau juos įveikti padeda sąmoningumo praktikos, meditacijos arba specialios technikos, kurias taiko psichologai ar pokyčių treneriai.

Automatinės neigiamos mintys taip pat smarkiai stabdo mūsų iniciatyvumą. Jas atpažinti lengva. Kaskart, kai išgirstame skeptiką, viduje teigiantį, neva viskas yra beviltiška, ar su šiuo žmogumi normalių santykių nesukursiu, žinokime – tai neigiamos automatinės mintys. Joms įveikti yra nemažai būdų. 

Vienas smagiausių – savarankiškai taikyti techniką „abrakadabra“. Ji paprasta ir lengva. Vos tik išgirstame neigiamą mintį, ją reikėtų atpažinti, įsileisti, „apžiūrėti“. Po to reikia kelis kartus giliai įkvėpti ir, mintyse tarus „arbakadabra“, neigiamą mintį pakeisti teigiama, palaikančia mintimi. Pavyzdžiui, „man visada pavyksta, jei labiau pasistengiu“ arba „jei šiandien nepavyko, kitas kartas bus sėkmingesnis“. 

Pradėti ir išlaikyti reguliarumą

Viena didžiausių klaidų, kurią darome norėdami pokyčių – per ilgai jiems ruošiamės. Vis atrodo, kad dar reikėtų daugiau pasimokyti, daugiau sužinoti, sulaukti palankesnio momento ar didesnio palaikymo. Toks atsikalbinėjimas yra tik proto žaidimas siekiant išvengti diskomforto ir nežinomybės. 

Jeigu kilo noras ir yra konkrečių minčių, ką norime keisti, tai yra ženklas, kad esame pasiruošę ir turime pakankamai žinių, patirties ir galimybių siekti pokyčių. Pasirinkime konkrečią datą ir startuokime tada, kada suplanuota, nepaisant to, kas nutiktų tuo metu. 

Jeigu delsime ir vis ieškosime daugiau žinių, lankysime seminarus, skaitysime knygas ir kitaip nepaliaujamai ruošimės, galime prarasti motyvaciją. Taip, pasiruošti reikia, bet šis etapas neturi užtrukti. Priešingu atveju kils pagunda nuolat mokytis, kaupti žinias ir dar labiau kankintis, kad niekaip nepradedame daryti to, ko norime. 

Geriausia pradėti net tada, kai jaučiatės ne visai pasiruošę pokyčiui. Kiekvienu metu galima surinkti papildomai trūkstamos informacijos, ieškoti geresnių aplinkybių. Dažniausiai, kai prasideda procesas, viskas klojasi natūraliai ir galime papildomai pasimokyti.

Reguliarumas ir atkaklumas padeda įveikti iššūkius. Sėkmės istorijos negimsta per naktį. Juk nesitikime iš sporto salės išeiti atletais po vieno ar dviejų apsilankymų. Tik reguliarios, kasdienės pastangos atneša rezultatus. 

Dažnai mes žiniasklaidoje, socialiniuose tinkluose matome sėkmingus pavyzdžius. Jais žavintis verta prisiminti, kad visada yra nematoma sėkmės istorijos dalis. 

Tik sėkme besididžiuojantysis žino, kiek pastangų reikėjo įdėti sėkmei pasiekti. Kiek nesėkmių ir nusivylimų išgyventi, kol rezultatai ėmė džiuginti. Kiek ir ko paaukoti, kad būtų gauta tai, ko norėta. Todėl verta išlikti realistais ir turėti realius lūkesčius. 

Kai siekiame pokyčių, reikia nusiteikti maratonui, o ne sprintui. Pamenate pasakėčią apie vilką ir grūdus? Tik išpurenus dirvą, pasėjus grūdus, išlaukus, kol jie užaugs, ateina metas pjauti derlių. Vėliau, kai įvaldome meistriškumą, rezultatais galime mėgautis iš karto.

Geras to pavyzdys – garsus dailininkas Pablas Picasso. Kartą Paryžiuje jis per kelias minutes nupiešė nedidelį paveikslą to paprašiusiam praeiviui. Kai patenkintas užsakovas išgirdo didelę kūrinio kainą, pasipiktino, kad už kelias minutes darbo garsus menininkas pareikalavo tokios didelės pinigų sumos. P.Picasso ramiai atsakė, kad paveikslą nupiešė greitai, tačiau tam jam reikėjo savo ranką lavinti visą gyvenimą.

Kai rezultatų pasiekiame įdėję daug pastangų, žinome jų vertę ir galime už tai gauti atitinkamą atlygį. 

Siekti savo svajonių

Tai yra esminė sėkmingų pokyčių sąlyga. Dažnai norime dalykų, kurių nori mūsų šeima, visuomenė ar draugai. Ne savo svajonių siekti yra nepaprastai sunku ir tai labai išsekina. Blogiausia, kad tokius tikslus pasiekus patiriamas ne malonus pasitenkinimas, o nusivylimas. 

Tik gerai žinantieji savo norus gali pasidžiaugti sėkmingomis pergalėmis. Kai žinome, ko norime, visada randame būdų, kaip tai pasiekti ir įveikti sunkumus savo kelyje. Svarbu, kad norai mūsų neribotų.

Užuot siekę būti su konkrečiu partneriu, tiksliai suformuluokime, kas yra sėkmingi santykiai ir ko iš tokių santykių norime, kokie norime būti tokiuose santykiuose. Geriausiai „veikia“ norai, kurie susiję su mūsų identitetu, tai yra, kokiomis asmenybėmis mes tampame tokiuose santykiuose. Gal skrajojantys ant sparnų, o gal nenugalimi ar ypač žavingi?  

Mes niekada nesame vieni ir nelikime vieni pokyčių metu. Šeimos, draugų ar bendraminčių palaikymas suteiks jėgų sunkiose situacijose. Taip pat kitų sėkmės istorijos, įkvepiantys filmai ar knygos gali tapti labai stipria parama. Internete gausu daug geros vaizdo medžiagos, naudingų seminarų, kurių šiuo pandemijos laikotarpiu atsirado daugiau nei buvo iki šiol. 

Taip pat verta ieškoti specialistų konsultacijų, jei iškyla labai konkrečių kliūčių ir kelis kartus nepavyksta savarankiškai jų įveikti. Nesvarbu, kokia forma, tačiau visada galima rasti palaikymą. 
Palaikymas padeda nepasiduoti tada, kada yra sunku. 

Visi išgyvename nesėkmingų laikotarpių, susiduriame su pinigų stygiumi, sveikatos problemomis ar motyvacijos trūkumu. Svarbu atminti, kad dažniausiai ne aplinkybės mus nugali, o mes pasiduodame. Kaskart, kai yra sunku, verta įsivaizduoti, kaip atrodysime, kai įveiksime sunkumus, kai pasieksime pokytį, kokio norime. Kaip jausimės, su kuo dalinsimės sėkme, kaip atrodysime, ką toliau veiksime. Tai – ypač stiprus dalykas, leidžiantis „išplaukti“ iš didžiausių negandų audrų. Atminkime, kad mes pasiekiame tiek, kiek viduje jaučiamės esą verti. 

Gyvename didelių pokyčių laikotarpiu. Sąmoningumas ir gebėjimas adaptuotis prie nuolat besikeičiančių aplinkybių, į jas reaguoti laiku ir sau tinkamiausiu būdu bus ateities stipriųjų bruožas. 

Daugiausia laimės tie asmenys, kurie išmoks jaustis komfortiškai nekomfortiškose, nuolat besikeičiančiose situacijose. Būkime laimėtojų gretose!

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.