Palangiškiai po vasaros pramogų sulaukė baudų: jos gresia ir kitų miestų gyventojams

Norėčiau pasidalinti informacija, gal būt naudinga dviračių savininkams Palangoje, o gal ir visoje Lietuvoje.

 Dviračiai laiptinėje.<br> Skaitytojo nuotr.
 Dviračiai laiptinėje.<br> Skaitytojo nuotr.
 Dviračiai laiptinėje.
 Dviračiai laiptinėje.
 Dviračiai laiptinėje.
 Dviračiai laiptinėje.
Daugiau nuotraukų (3)

Jonas

Oct 23, 2022, 12:41 PM

Šiemet Palangos priešgaisrinės gelbėjimo tarnyba gavo skundą, kad daugiabučiame poilsio pastate Palangoje, po laiptais ir laiptinėje – hole laikomi dviračiai. Vyr. specialistė atvyko ir konstatavo faktą, kad pažeistos priešgaisrinės saugos taisyklės.

Greičiausiai, kaimynai pasiskundė. Liepos mėnesį gyventojai daugiau nei įprastai atsivežė dviračių. Kaimynams tai nepatiko ir sugalvojo, kaip „susitvarkyti“ su „dviratininkais“.

Gaisrininkai nusprendė, kad daugiabučio hole (~ 34 kv. m) ir po laiptais saugomos ar laikomos degios medžiagos (dviračiai) pažeidžia tam tikrus įstatymų punktus.

Po laiptais, techninėse nišose, draudžiama laikyti degias medžiagas ir preparatus.

Buvo skirtas terminas pažeidimo ištaisymui, t.y. dviračių pašalinimui. Bendrijos pirmininkė nubausta.

Gyventojai supranta, kad negalima susiaurinti priešgaisrinius praėjimus ar patekimus į patalpas nelaimės atveju, bet esant tokioms erdvėms, jokio pavojaus neturėtų kilti. Dviračių stovas keliems dviračiams po laiptais buvo įrengtas prieš 20 metų, pastatą rekonstravus į daugiabutį poilsinį ir iki šio laiko niekam netrukdė.

Dviračių savininkai atvažiuoja į savo butus iš kitų miestų retai, todėl dviračiai (dauguma) kaip stovėjo, tai taip ir stovi.

Tada ir prasidėjo: antstoliai konstatavo faktą, kad stovi dviračiai (kaip ir ne vietoje), nuveš prievarta ar su policija, bandys nustatyti, kam kuris priklauso.

Esmė ta, kad rimtu veidu gaisrininkai įrodinėja, kad dviratis prilyginamas degioms medžiagoms (padangos, sėdynės ir t.t.) ir negali būti laikomi net po laiptais. Ir, kaip telefonu informavo Palangos vadovas, jei hole (nors jis platus ir didelis), bus atitrauktas stovas iš po laiptų, tai, neva, susiaurins priešgaisrinius praėjimus.

Tarnybos tarnautojai galėtų būti „kūrybiškesni“ atsižvelgiant į esamą situaciją, o ne „sausai“ taikyti taisykles.

Šiuo samprotavimu nė kiek nesistengiu pabloginti gaisrininkų turimo aukščiausio gyventojų pasitikėjimo reitingo . Ne veltui šie Žmonės užsitarnavo liaudies pasitikėjimą savo pasiaukojama tarnyba. Tik pažeidus priešgaisrinės tarnybos reikalavimus dažniausiai ir įvyksta nelaimės, kur vėl tie patys gaisrininkai kviečiami į pagalbą.

P.S. sezono piko metu Palangoje, prie daugiabučių, atitolusių, nuo pagrindinių gatvių, tiek būna „prigrūsta“ lengvųjų automobilių, kad stambiagabaritei gaisrinei prasibrauti gaisro atveju iki daugiabučio neprasistumdžius, būtų neįmanoma.

Ar tikrai nauji projektai derinami taip, kad galėtų privažiuoti specialiųjų tarnybų stambiagabaritė technika? Vystytojams svarbu kvadratų ir parkavimo vietų skaičius. Nėra gaisro, nėra skundų – tai viskas gerai.

***

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Valstybinės priešgaisrinės priežiūros organizavimo skyriaus vyriausiasis specialistas Aurelijus Česūnas informavo, kad Bendrosios gaisrinės saugos taisyklės (toliau – BGST) nustato bendruosius eksploatuojamų objektų, neatsižvelgiant į jų nuosavybės formas, gaisrinės saugos reikalavimus, kurių privalo laikytis visi Lietuvos Respublikos teritorijoje esantys asmenys.

„Saugi žmonių evakuacija yra vienas iš pagrindinių statinių projektavimo ir eksploatavimo reikalavimų. BGST 78 p. numato, kad po laiptais, techninėse nišose draudžiama laikyti degias medžiagas ir preparatus.

Šis reikalavimas yra skirtas riboti gaisro kilimo ir išplitimo galimybę laiptinėje, kuri yra pagrindinis evakavimosi kelias daugiabutyje. Jeigu laiptinė būtų atkirsta atviros liepsnos ar toksiškų dūmų, gyventojams neliktų galimybės patiems saugiai evakuotis iš pastato.

Jūsų atsiųstose nuotraukose yra pateiktas vaizdas, kur laiptinėje ir po laiptais yra laikoma daugiau kaip 10 dviračių. Norėtume priminti, jog pats dviračio rėmas nėra degus, bet visos kitos dviračio komplektuojančios dalys, tokios kaip padangos, sėdynės, rankenos ir pan. yra pagamintos iš degių medžiagų (gumos, tekstilės, plastiko ir kt.), kurios degdamos išskiria labai toksiškus degimo produktus (dūmus).

Taip pat atkreipiame dėmesį, kad projektuojant pastatus evakuacinėse laiptinėse draudžiama įrengti bet kokios kitos paskirties patalpas, taip pat ir dviračių sandėliavimo patalpas.

Tad norėtume priminti daugiabučių gyventojams ir jų svečiams, kad daiktus, turinčius degių medžiagų, laikyti po laiptais, taip pat bet kokius daiktus, trukdančius žmonių evakuacijai laikyti koridoriuose ar laiptinėse yra draudžiama“, – komentavo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Valstybinės priešgaisrinės priežiūros organizavimo skyriaus vyriausiasis specialistas A. Česūnas.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.