Mama pasibaisėjo įsigaliojusia nauja mokėjimų tvarka: „Gali nuvaryt šeimą į bankrotą“

Nuo sausio įsigaliojus naujai vaiko priežiūros išmokų skyrimo ir mokėjimo tvarkai, tėvai, kurių vaikai gims nuo sausio 1 d. ir vėliau, galės rinktis, gauti vaiko priežiūros išmoką iki vaikui sueis 18 mėnesių ar 24 mėnesiai.

 Mama pasibaisėjo įsigaliojusia nauja vaiko priežiūros mokėjimų tvarka.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Mama pasibaisėjo įsigaliojusia nauja vaiko priežiūros mokėjimų tvarka.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Mama pasibaisėjo įsigaliojusia nauja vaiko priežiūros mokėjimų tvarka.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Mama pasibaisėjo įsigaliojusia nauja vaiko priežiūros mokėjimų tvarka.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Gabrielė

Feb 8, 2023, 8:08 PM

Jie taip pat turės pasinaudoti neperleidžiamais vaiko auginimo mėnesiais – tiek vaiko tėtis, tiek mama, įtėviai ar globėjai bent po 2 mėnesius (60 kalendorinių dienų) turi prižiūrėti savo vaiką, o likusį laiką gali dalintis pagal šeimos poreikį.

Kreipiausi telefonu į „Sodros“ skyrių su klausimu, kaip bus, jeigu vienas iš tėvų, pvz., vykdo individualią veiklą ir nėra draudžiamas soc.draudimu. Gautas atsakymas, kad jis išmokos negaus, tačiau privalomi du mėnesiai vis tiek yra.

Tai reiškia, kad kitam tėvui (motinai), kuris dirba pagal darbo sutartį ir yra draudžiamas sutrumpėja priežiūros laikotarpis dviem mėnesiais – jis gali vaiką prižiūrėti, tačiau negaus jokios išmokos.

Iš esmės iš ES direktyvų perkeltas reguliavimas, kuriuo siekiama, kad tiek mama, tiek tėvas bent kažkiek laiko rūpintųsi vaiku, yra iškreipiamas Lietuvoje atimant iš VAIKO galimybę augti šeimoje pirmus dvejus metus, sumažinant juos dviem mėnesiais, jei tik vienas iš tėvų draudžiamas soc. draudimu.

Taip, galimybė lieka, tačiau du mėnesius negauti pajamų ne visiems yra tinkamas variantas ir gali nuvaryt šeimą į bankrotą. Tai nėra teisinga ir kitų šeimų atžvilgiu. Kodėl, jei tik vienas iš tėvų draudžiamas, nėra tiesiog netaikoma ši nuostata ir visas laikas suteikiamas soc. draudimu draustam tėvui ar motinai?

***

Sodra“ primena, kad administruoja įmokų ir išmokų mokėjimą, tačiau nepriima įstatymų ir neformuoja socialinio draudimo politikos, tad dėl vertinamųjų komentarų vertėtų kreiptis į įstatymų leidėjus.

„Tiek vaiko tėtis, tiek mama, įtėviai ar globėjai bent po 2 mėnesius (60 kalendorinių dienų), turi prižiūrėti savo vaiką, o likusį laiką gali dalintis pagal šeimos poreikį. Šį terminą, kaip minimalų kiekvienam iš tėvų, nustato Europos Sąjungos direktyva.

Teisę gauti vaiko priežiūros išmoką už neperleidžiamų dviejų mėnesių trukmės vaiko priežiūros atostogų dalį turi kiekvienas iš vaiko tėvų, kuris yra apdraustas motinystės socialiniu draudimu, įstatymų nustatyta tvarka išėjęs jam suteiktų vaiko priežiūros atostogų arba pranešęs apie pasirinktą vaiko priežiūros laikotarpį. Norint gauti vaiko priežiūros išmoką, iki pirmosios vaiko priežiūros atostogų dienos reikia įgyti ne trumpesnį kaip 12 mėnesių per paskutinius 24 mėnesius motinystės socialinio draudimo stažą.

Jei vienas iš tėvų nepasinaudos neperleidžiamomis dviejų mėnesių trukmės vaiko priežiūros atostogomis ar jų dalimi, kitam iš tėvų už nepanaudotą neperleidžiamų dviejų mėnesių trukmės vaiko priežiūros atostogų laikotarpį vaiko priežiūros išmoka neskiriama ir nemokama.

Žmonės, vykdantys savarankišką veiklą (išskyrus dirbančius pagal verslo liudijimą) ir mokantys socialinio draudimo įmokas, kaip ir kiti dirbantys, yra draudžiami ligos ir motinystės socialiniu draudimu.

Taigi, vaiko priežiūros išmoka gali būti skiriama ir neturintiems darbo santykių žmonėms, kurie yra draudžiami motinystės socialiniu draudimu ir jiems vaiko priežiūros atostogos nesuteikiamos, tarp jų ir žmonėms, vykdantiems individualią veiklą, jeigu jie turi nustatytą stažą ir „Sodros“ teritoriniam skyriui pateikė prašymą, kuriame nurodė pasirinktą vaiko priežiūros laikotarpį.

Savarankiškai dirbantys gyventojai laikomi apdraustaisiais ligos ir motinystės socialiniu draudimu, jei jie iki kalendorinio mėnesio pabaigos yra sumokėję VSD įmokas ir iki kito mėnesio 15 dienos pateikę „Sodrai“ SAV pranešimą apie savarankiškai dirbantį asmenį už kalendorinį mėnesį, ėjusį prieš mėnesį, kurį įgyjama teisė į išmoką.

Tarkime, vaiko priežiūros atostogos prasideda vasario mėnesį. Tam, kad žmogus turėtų teisę gauti vaiko priežiūros išmoką, VSD įmoka turi būti sumokėta ir pateiktas SAV pranešimas už sausio mėnesį.

Savarankiškai dirbančiųjų socialinio draudimo stažas nustatomas pagal sumokėtas socialinio draudimo įmokas. Jeigu šios įmokos sumokėtos nuo minimaliosios mėnesinės algos (MMA) dydžio sumos, įgyjamas vieno mėnesio socialinio draudimo stažas.

Tais atvejais, kai įmokos sumokėtos nuo mažesnės arba didesnės negu minimalioji mėnesinė alga sumos, socialinio draudimo stažas laikomas proporcingai mažesniu arba didesniu“, – primena „Sodros“ atstovai.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.