Liko priblokštas politikų įsisavinamų lėšų skandalo: „Tai yra taip žema, kaip vogti grėblius ir kuvaldas“

Šiuo metu Lietuvoje vyksta Andriaus Tapino inicijuotas valstybės politikų, dirbusių ir dirbančių savivaldybėse, patikrinimas galimai neskaidriai įsisavinamų lėšų. Ši akcija mane labai sukrėtė.

Vyrą pribloškė, kad politikai gali sugalvoti išsiiminėti papildomas banko korteles tam, kad galėtų įsipilti šimtus litrų benzino per kelias dienas.<br>V.Skaraičio asociatyvioji nuotr.
Vyrą pribloškė, kad politikai gali sugalvoti išsiiminėti papildomas banko korteles tam, kad galėtų įsipilti šimtus litrų benzino per kelias dienas.<br>V.Skaraičio asociatyvioji nuotr.
Vyrą pribloškė, kad politikai gali sugalvoti išsiiminėti papildomas banko korteles tam, kad galėtų įsipilti šimtus litrų benzino per kelias dienas.<br>V.Ščiavinsko asociatyvioji nuotr.
Vyrą pribloškė, kad politikai gali sugalvoti išsiiminėti papildomas banko korteles tam, kad galėtų įsipilti šimtus litrų benzino per kelias dienas.<br>V.Ščiavinsko asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Jonas

May 19, 2023, 2:15 PM

Suprantu, kad tarp politikų yra įvairaus plauko korumpuotų žmogelių – nuo „Sopranų“ tipo mafijozų iki vyrų, vis dar išpažįstančių kalėjimo „paniatijas“. Tačiau mane visiškai pribloškė, kad politikoje gali vykti tokie dalykai.

Ir ką daro tie politikai? Paprasčiausiai išsiiminėja papildomas banko korteles tam, kad galėtų įsipilti šimtus litrų benzino per kelias dienas? Man tai yra kaip galimos „aukšto“ (būtent, kabutėse) lygio viešųjų finansų vagystės.

Pabrėžiu – politikai nėra kažkokie šiaip savo savivaldybių veikėjai. Tai yra politikai, kurie yra esami ir buvę Seimo bei Vyriausybės nariai, taip pat – jauni politikai, kurie planuoja atstovauti savo rinkėjams ir ateityje, užimti pareigas Seime, Vyriausybėje, gal netgi tarpi prezidentais(-ėmis) ar ministrais (-ėmis) pirmininkais (-ėmis).

Kaip rodo paskutinės žinios, tarp jų įtariama ir Švietimo ministrė. Mūsų švietimo sistema, kaip, beje, ir daug kitų Lietuvoje veikiančių sistemų, susiduria su tikrai dideliais iššūkiais ir sunkumais. Yra rimtų problemų, apie kurias norisi girdėti kalbant šalies politikus ir žurnalistus, tokius kaip A. Tapinas ir kiti.

Tačiau mūsų Švietimo ministrė, kaip ir eilė kitų įtariamų politikų, savo veiksmais sukėlė politinę krizę dėl itin žemo lygio, buitinio, sovietinio atspalvio vagysčių, kurias aiškinantis reikia žiūrėti į čekius, tikrinti banko korteles ir taip toliau.

Tai yra taip žema, kaip vogti grėblius ir kuvaldas iš sovietinio kolūkio. Tai yra visiškai praeitos eros kiaulystės, kurios dar vis per kažkokius tarpelius prasiskverbia į modernios Lietuvos politiką. Kodėl?

Tikiuosi, kad visi politikai, kurie vogė (būtent tie, kurie vogė) valstybės pinigus, bus patraukti baudžiamąja tvarka ir nuteisti baudžiamojo teismo. Tikiuosi, kad jie bus įpareigoti grąžinti valstybės pinigus.

Nesvarbu, kad nusikaltimai yra mažo masto – mūsų baudžiamasis kodeksas numato atsakomybę už mažos suktinės rūkymą ar laikymą. Kartelė baudžiamajai atsakomybei nuleista jau taip žemai, kad žemiau neįmanoma.

Tai reiškia, kad būtent šie politikai, kurie tokią žemą kartelę ir nustatė bei atsisako ją pakeisti, turėtų dabar už tokio žemo ir sovietinio lygio nusikaltimus būti nubausti lygiai taip pat, kaip baudžiami jauni žmonės už mažiausias suktines.

Patys tokius įstatymus priima, saugo tautą nuo nematomų baubų, tai patys turėtų dabar atsakomybės už tokį veiksmą ir sulaukti. Jeigu to nebus, tai reikš, kad Lietuvoje yra dvi klasės: politikai, kurie už nieką neatsakingi, ir jų baudžiauninkai, kurie už mažiausias smulkmenas gali sėsti kalėjiman.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.