Vilnietė apie NATO viršūnių suvažiavimą: „Čia vyksta istorija“

Socialinių tinklų kolumnistė Ieva Koncevičiūtė, savo „Facebook“ paskyroje pasisakanti aktualiausiomis temomis, šįkart pasidalino didžiulio dėmesio sulaukusiomis įžvalgomis apie Vilniuje vykstantį NATO viršūnių susitikimą bei apie Lietuvos įvaizdį svetur.

Daugiau nuotraukų (1)

Ieva Koncevičiūtė

Jul 12, 2023, 6:33 PM

„Labai daug metų pusiau gyvenau užsieny, nes turėjau nuolatinį kompleksą, kad esu iš provincijos, iš mažos neturtingos šalies geografiniam pakrašty, kur viskas pavėluotai atvilnija. Lietuvoj jausdavaus taip toli nuo pasaulio.

Atrodė, kad pasaulis vyksta kitur. Net kai atrodė, kad jau taisosi reikalai pas mus, tada susidurdavai su dešimtmečiais vėluojančiu Lietuvos įvaizdžiu svetur. Oj tie siaubingi aš-iš-Lietuvos-ne-mes-ne-rusija-kalbam-lietuviškai-baltic-sea-pink-soup-curonian-spit-beautiful-lakes-not-slavic-oldest-language kind of conversations.

Ir paskutiniu metu pradėjo keistis dalykai.

Susitinku Londone su vieno didžiausių laikraščių vadovu. Prieš susitikimą dar permetu akim spaudą, kas ten pasikeitė UK vyriausybėj, kokie nauji ministrai, kad būčiau vkurse. Nes, obviously, visad kalbam apie UK.

Pietaujam mudu, o jis sako, Ieva, pašnekam apie jūsų foreign policy. Sako, pradžioj aš maniau, kad jūs crazy, šitaip šokt ant Kinijos, bet dabar, sako, galvoju, čia genius move buvo. Pasaulio tvarka sujudėjo ir jūs epicentre. Ir pasakoja jis man, kaip Šimonytė patinka, Grybauskaitė kokia šauni.

Guess what, sakau, dabar ir ES ambasadorė JAV bus dar viena kieta lietuvė! Didingų moterų tauta jūs, sako man jis, šitokia lyderystė.

Kaip vienas draugas sako apie Lietuvą – „from a victim of economic coercion to a success story of economic resilience“.

Londonas, vakarienė Cecconi’s, kur visada labai maloni publika. Susipažįstam su šalia sėdinčiais investment bankeriais. Ir, aišku, klausia, iš kur jūs, merginos? Mes atsidūstam tikėdamosis, kad vėl bus tas neįdomus pokalbis oh-Lithuania-niiice-Riga?

O tie vyrai sako, ooohh Lithuania – country of Fintech! Sako, ką jūs ten darot toj šaly, kad kaip medum patepta? Tik kas atidarinėja įmonę mūsų tarpe – sako 90 proc. chance it is in Lithuania! It is all about Lithuania in Fintech world!

Susitinku su vienu draugu iš Paryžiaus, kuris turi vieną didesnių reputacijos agentūrų Europoj. Dirbęs su visais svarbiausias Europos rinkimais šį dešimtmetį. Sakau, kada atvažiuosi į Lietuvą, mes jau nauja šalis nuo tada, kai buvai 2008.

Kad, sako, kas ten pas jus įdomaus. 15min later, sako, kad jo agentūros labiausiai auganti dalis – cyber security. Sakau, o tai lietuviai čia leadina dalykus, mūsų NordVPN bičai čia krūtai varo. Sako, what what, NordVPN ne prancūzų? Taigi, Nord čia french word? Neee? Čia lietuvių? Negaliu patikėt, taigi jie visur, visam pasauly!

Ir šiandien, kol namo parėjau – kokie 8 NordVPN outdoorai sveikina NATO atvykus į Lietuvą. Važiuoja troleibusai su NATO vėliavėlėm, žemai zuja sraigtasparniai, išrikiuotos Patriot raketos oro erdvei saugoti, vis išgirsti aukštai aukštai koks naikintuvas, visur Ukrainos vėliavos, prekybcentrai su pasitikimo plakatais, oro uostai pasitinka didžiulius delegacijų lėktuvus, viso miesto billboardai vieningai į temą, visi kažkaip dalyvauja, visi kažkaip pasistengė! Toks max koordinuotas veikimas mieste ir nacionalinio masto kampanija už Ukrainą padaryta tiesiog Lietuvos piliečių.

Atrodo, kaip niekad švenčiam, nes ir yra ką švęst! Saugumo sostinė šiandien Vilnius!

O pamenat, kaip prieš pusantrų metų bijojom dėl mūsų saugumo? Kalbėjom su draugais – o ką darysim karo atveju? Atvairuotum mano mašiną iki Italijos? Liktum ar bėgtum? Visi pokalbiai sukosi apie tai.

Sukrėsti buvom ir iš veidų išėję. Gyvenimus iš esmės permąstę. Rytų europiečiai visą pietų Ispanijos pakrantę susipirko iš to egzistencinio streso. O šiandien tokia saugumo šventė mieste, kad net nesitiki, jog taip galvojom prieš metus. O galėjo gi pasisukt visaip.

Žinau, aš nesilaikiau rekomendacijų palikt miestą. Kas kvietė į Nidą, kas į Nicą, o aš sakiau no no no, aš per NATO Summitą būsiu tik Vilniuj. Švęsiu! Skaičiuojama, kad Vilnius Summit auditorija pasieks 1.3 milijardo žmonių! Pirmą kartą mano miestas yra visko epicentras, tai kaip aš iš jo išvažiuosiu?

Čia vyksta istorija. Ir summitas ne kažkur. NATO Summitas Vilniuje. Nes mes punching above our weight.

Esame pirmieji ES, o ir NATO tuo pačiu – „įžengę į trijų nulių zoną“! Pirmieji nutraukėmė dujų, naftos ir elektros importą iš Rusijos, dar iki sankcijų įvedimo. Žinant, kad esame geografinėje kaimynystėje ir kol kas dar nelyderiaujanti ES ekonomika, parodėme iš esmės full decouplingo nuo Rusijos pavyzdį visam pasauliui! (Žinot kaip Arija Stark turėjo savo sąrašą žmonių? Aš tokį turiu visiem, kurie blogai apie LNG terminalą yra kalbėję. Visus atsimenu.)

CEPA pasirodęs tekstas sako „Spend like the Baltics“ – visos trys Baltijos šalys yra didžiausią procentą nuo BVP skiriančios Ukrainos paramai valstybės! Ne tik vėliavas išsikabinom, rodome pavyzdį darbais! Ir kviečiame visas partneres valstybes skirti 1 proc. BVP, kad karas Ukrainoj baigtųsi greičiau.

Svarbiausi pasaulio sprendimų priėmėjai visi bus pas mus svečiuose. Kokia Lietuva jiems pasirodys šiom dienom – tokią ją ir prisimins dar daug daug metų. Sėkmės visiems, kas vaidinat didesnę ar mažesnę rolę priimant NATO svečius Lietuvoje! Žinom, kaip stipriai ruošėtės, kad viskas pavyktų!“ – rašė I. Koncevičiūtė.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.