Apie nusižengimą pabūgus prisipažinti darbdaviui dabar dalinasi skausminga patirtimi: „Sakys, kad durniui taip ir reikia“

Noriu pasidalinti įdomia, bet kartu ir skausminga patirtimi. Tai nutiko mano broliui. Vykome drauge iš darbo jo vairuojamu automobiliu. Priekyje važiavo traktorius, bet jei tiksliau, tai „makalavosi“, nes jo greitis buvo apie 30 km/h, kai leistina toje vietoje buvo 70 km/h.

 Traktorių lenkęs vyras neteko teisės vairuoti ir tai nuslėpė nuo savo darbdavių.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Traktorių lenkęs vyras neteko teisės vairuoti ir tai nuslėpė nuo savo darbdavių.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

S.

Feb 22, 2024, 8:16 PM

Brolis nusprendė traktorių aplenkti, automobilių kelyje daugiau nebuvo. Aplenkėme ir tęsėme kelionę. Matėme, kad kažkur tyrlaukiuose stovi policijos automobilis, o šalia jo išlipę policininkai kavą gurkšnojo.

Bet, o, Dangau, netoli namų su švyturėliais atsivijo tas pats policijos automobilis, sustabdė ir pareiškė, kad vairuotojas aplenkė traktorių „po ženklu“. Mano brolis sutriko, nes ženklo, kad lenkti draudžiama, nei aš, nei jis nepastebėjom.

Policininkas net paklausė, ar nematėm ženklo. Brolis pripažino, kad nepastebėjo. Tada pradėjo dėstyti taisykles, kad už chuliganišką vairavimą bauda 150 eurų ir teisės vairuoti atėmimas 6 mėn. Tačiau, jei vairuotojas sutinka su padarytu prasižengimu, tai ir bauda mažėja per pusę, ir teisės prarandamos pusei laikotarpio, t.y. 3 mėnesiams.

Brolis sako, tai jūs man „duoną atimat“, nes dirba vairuotoju. Pareigūnas atsako: „Gali važinėti, tik nepadaryk jokio nusižengimo, nes tada tai tikrai bus problemų“.

Ką gi, surašomas protokolas, žinoma, brolis jį pasirašo.

Sekančią dieną važiuojame vėl kartu į darbą, šįkart vairuoju aš. Specialiai apsižiūrim tą vietą, kur buvo, neva, padarytas nusižengimas. Nėra jokio ženklo, kuris draustų lenkti. Brolis susinervina, nes policija „prigavo“.

Prasideda panika. Kaip pasakyti darbdaviui, kad trims mėnesiams jis negali vairuoti sunkvežimio? Darbdavys tikrai nelauks tiek laiko, nes jam paprasčiau pasisamdyti naują darbuotoją. Brolis „verda“, kad reikia skųsti tokius pareigūnų veiksmus, bet pasikonsultavus su teisininkais truputį „atvėsta“. Įrodyti nekaltumą gal ir pavyktų, bet situacija laiko atžvilgiu nepagerės, nes jo bus sugaišta gal net daugiau nei trys mėnesiai. Su darbu greičiausiai tektų atsisveikinti. Priimamas sprendimas rizikuoti dirbti, darbdaviui tiesos nesakyti.

Skaitytojai tikriausiai sakys, kad „durniui“ taip ir reikia. Na, bet to „durniaus“ vietoj tikriausiai jau ne vienas yra pabuvojęs, ir nė vienas nesam apdraustas, kad ten neatsidursim.

Dar vienas momentas. Baudą brolis sumokėjo praėjus trims dienoms nuo protokolo surašymo dienos. Sumokėtą baudą valstybinės institucijos pamatė dar praėjus trims dienoms nuo sumokėjimo momento. Kaip paaiškėjo vėliau, teisės nustoja galioti ne nuo datos, kada protokolas surašytas, o nuo tada, kai valstybinės institucijos pamato pinigus savo sąskaitoje.

Tokioje situacijoj tas laikas „išsitempia“ tiesiog iki begalybės, nes ir viena diena daug reiškia. „Regitra“ tuos tris mėnesius skaičiavo nuo pinigų gavimo momento ir tik tada grąžino teisę vairuoti, nors brolis rodė pinigų sumokėjimą patvirtinantį dokumentą, kuriame aiškiai matėsi ir baudos sumokėjimo data.

Kodėl rašau? Ogi todėl, kad mano nuomone, šitoj vietoj, kaip ir daugeliu kitų atvejų, yra nepamatuotai perlenkta lazda su tokiomis nuobaudomis. Suprantu, kai vairuotojas daro nusižengimą po nusižengimo. Bet įkliuvus pirmą kartą tikrai pakanka tik piniginės baudos.

Nes kas vyksta realybėje sumodeliavus kad ir mano brolio atvejį? Brolis netenka teisės vairuoti. Elgiasi sąžiningai darbdavių atžvilgiu, juos informuoja apie susiklosčiusią situaciją. Darbdaviai brolį atleidžia, nes jiems reikia darbuotojo be „apdovanojimų“. Brolis netenka darbo, kreipiasi į Užimtumo tarnybą, gauna ieškančiojo darbo statusą, yra draudžiamas valstybės lėšomis, gauna visai neblogą išmoką. Pati valstybė „gimdo“ bedarbius. Ar mūsų šalis tikrai tokia turtinga? Kodėl mūsų valdininkai priima tokius kvailus, neapgalvotus įstatymus? Tai tiesiog parodo jų nekompetenciją.

Iš kitos pusės, gal tai yra gudraus plano dalis. Prasižengusieji turi išklausyti mokymo kursus, atlikti važiavimą su instruktoriumi vairavimo mokyklose, kur susimoka nei daug, nei mažai– 120 eurų. Šios mokyklos tik trina rankomis ir sako, kuo jūsų daugiau, tuo mums tik geriau. Aš turiu įtarimų, kur vyniojasi siūlo galas, bet juos pasilaikysiu sau, o jūs visi pasidarykit savo išvadas.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.