Vyras pakraupęs, ką vilniečiai sau leidžia vaikų žaidimų aikštelėse – gresia baudos iki 550 eurų

Smagu, kad Vilniuje už mokesčių mokėtojų lėšas atsirado daug naujų vaikų žaidimų aikštelių, kuriose įrengtos saugios laipynės, sūpuoklės, suoliukai, o pačios aikštelės aptvertos tvorelėmis.

Vilnietis stebisi, kodėl sostinės vaikų žaidimų aikštelėse nėra įspėjamųjų ženklų, kad ten draudžiama vedžioti augintinius. <br>M.Patašiaus asociatyvioji nuotr.
Vilnietis stebisi, kodėl sostinės vaikų žaidimų aikštelėse nėra įspėjamųjų ženklų, kad ten draudžiama vedžioti augintinius. <br>M.Patašiaus asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eugenijus

Mar 15, 2024, 11:11 PM

Į šias aikšteles su savo atžalomis mielai ateina praleisti laiko dėkingi vilniečiai ir miesto svečiai, artimiausių namų gyventojai, kartu mielai atsivesdami ne tik vaikučius bet ir... šuniukus ir net kates ar šeškus ant pavadėlio ar be jo.

Visi tie keturkojai žmogaus draugai mielai ten „nusičiurškia“ (o kur vienas, ten ir visi – tokia biologija), o kai kurie ir pasituština, juolab tarp akmenukų bendrame fone šūdelis nelabai ir matyti. Žodžiu, visuotinis patogumas ir džiaugsmas.

Pasidomėjau, ką gi ta tema sako Vilniaus mieste patvirtinti teisės aktai. O gi... – NIEKO...

Vilniaus mero 2023 m. rugsėjo 14 d. potvarkiu patvirtintose Gyvūnų laikymo Vilniaus miesto savivaldybės teritorijoje taisyklėse nieko neužsimenama apie gyvūnų trumpalaikį buvimą, atvedimą, vedimą, vedžiojimą ir t. t. vaikų žaidimo aikštelėse, sporto aikštynuose, darželių, mokyklų teritorijose ir kt.

Užuomina yra tik 16.1 punkte, kur, be kita ko sakoma: „Šunis, kates LAIKYTI draudžiama: 16.1. parduotuvėse, mėsos, kulinarijos gaminių įmonėse, skerdyklose, viešojo maitinimo įmonėse, gydymo įstaigose, ikimokyklinio ugdymo įstaigose ir jų teritorijose, jei tai nesuderinta su įmonių ar įstaigų vadovais...“

(Minimų įstaigų vadovai, matyt, gali iš akies a priori nustatyti, ar gyvūnas neturi ekto ar endoparazitų, neserga kitomis ligomis, garsiai neloja, nekanda, ramiai reaguoja į vaikų išdykavimus, šlapinasi ir tuštinasi tiesiai į polietileninį maišelį ir t. t.).

Esamas nurodyto punkto nuostatas būtina papildyti, nes šunims ir kitiems gyvūnams vaikų žaidimo aikštelėse, dėl daugelio priežasčių (sanitarinių, psichologinių ir visuomenės ramybės) – ne vieta. O atsivedę į aikšteles savo gyvūnėlius piliečiai jaučiasi ramūs ir teisūs, nes kas nedraudžiama, tas – leidžiama.

Manau, kad meilė gyvūnams negali būti svarbesnė už žmonių sveikatą, nenoriu, kad mokesčių mokėtojų pinigai būtų leidžiami aiškiai nenurodant, kaip reikėtų saugiai naudotis viešomis erdvėmis.

Beje, toks draudimas visgi egzistuoja VMVT direktoriaus 2013 m. gegužės 2 d. įsakymu patvirtintame Gyvūnų laikymo savivaldybių teritorijų gyvenamosiose vietovėse tvarkos apraše.

Draudžiama: „5.1. vestis, neštis, eiti su gyvūnais ar juos su savimi turėti teritorijose, patalpose ir kitose vietose, pažymėtose draudžiamuoju ženklu, išskyrus gyvūnus, kuriuos naudoja pareigūnai, atlikdami jų kompetencijai priskirtas funkcijas, ir gyvūnus vedlius. Draudžiamasis ženklas turi būti pritvirtintas matomoje vietoje prie įėjimo į tokias teritorijas, patalpas ar vietas;

5.2. vedžioti gyvūnus arba leisti jų vedžiojamiems gyvūnams eiti į vaikų žaidimo aikšteles“.

Manau, kad stendai su įspėjamaisiais ženklais apie vedžioti draudžiamus gyvūnus būtini ir Vilniuje įrengtose vaikų žaidimo vietose.

Bauda – iki 550 eurų

Vilniaus miesto savivaldybės Komunikacijos skyriaus Ryšių su žiniasklaida specialistas Gabrielius Grubinskas pabrėžė, kad pastebėjus tokį pažeidimą apie tai reikėtų pranešti savivaldybės viešosios tvarkos pareigūnams.

„Skaitytojas teisingai nurodė, kad draudimas vedžioti gyvūnus arba leisti gyvūnams eiti į vaikų žaidimo aikšteles yra numatytas Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos patvirtintame Gyvūnų laikymo savivaldybių teritorijų gyvenamosiose vietovėse tvarkos apraše.

Pastebėjus tokį pažeidimą apie tai reikėtų pranešti savivaldybės viešosios tvarkos pareigūnams, kurie pažeidėjui gali skirti baudą iki 120 eurų, o jei pažeidimas daromas pakartotinai – iki 550 eurų“, – komentavo Vilniaus miesto savivaldybės Komunikacijos skyriaus Ryšių su žiniasklaida specialistas G. Grubinskas.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.