Palangos Botanikos parke – skautų akmuo (1933 m. video)

Palangos Botanikos parke, netoli Birutės kalno galite rasti slėnį, pavadintą skautų vardu. Ten stūkso akmuo su ne visai aiškiais inicialais ir nedidelis paminklas ant kurio parašyta: Dr. Jacques Moreillon. Kodėl slėnis taip vadinasi ir kokią istoriją pasakoja ten esantys akmenys?

Daugiau nuotraukų (1)

Laima Dagytė

Jul 28, 2012, 9:27 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 6:41 PM

1933 metų vasarą dabartiniame Palangos Botanikos parke knibždėjo daugiau negu 2000 skautų iš visos Lietuvos. Tuo metu vyko stovykla, ypatinga ne tik savo vieta ar dalyvių skaičiumi, bet ir svečiais – joje lankėsi pasaulio skautų įkūrėjas, lordas R. Baden-Powellas. „Robertas Baden-Powellas į stovyklą atvyko su dar 650 anglų skautų, kurie vėliau prisidėjo prie stovyklautojų. Laivas, kuriuo delegacija atplaukė, buvo toks didelis, kad tuo laiku tiesiog fiziškai netilpo į Klaipėdos uostą, todėl skautai krantą pasiekė nedidelėmis valtimis. Atvykusius pasitiko tuometinis prezidentas Antanas Smetona.

Amžininkai pasakoja, kad Palangos slėnyje ant kalvos stovėjo dvi palapinės – įkūrėjo R.Baden-Powello ir prezidento A. Smetonos, o tarp jų buvo padėtas iš apylinkių atgabentas didelis akmuo. Ant to akmens vėliau skautų įkūrėjas, jo žmona ir tuometinis Lietuvos prezidentas užrašė savo inicialus, kuriuos ten galima rasti ir dabar.

Sovietų okupacijos metais vietiniai skautai akmenį buvo apvertę, kad paslėptų prezidento Smetonos ir B.P. inicialus. Vėliau, atgavus nepriklausomybę,akmuo buvo atverstas atgal.

***

1997 metais liepos 25 dieną Lietuvos skautija buvo priimta į tarptautinę Pasaulio skautų judėjimo organizaciją (WOSM). Po dvejų metų Lietuvoje lankėsi tuometis Pasaulio skautų judėjimo organizacijos vadovas Dr. Jacques Moreillon, labai prisidėjęs prie Lietuvos skautų įsijungimo į tarptautinę bendruomenę. Vizito metu lankėsi Skautų slėnyje, Palangoje, kur buvo atidengtas paminklinis akmuo ant kurio pavaizduotas Pasaulio skautų judėjimo ženklas – lelija, apjuosta virve, surišta tikruoju mazgu bei tuometinio organizacijos vadovo parašas. Šiuo ženklu simboliškai pažymima, kad Palangos skautų slėnis yra reikšminga Pasaulio skautų istorijai vieta.

Lordas Robertas Baden-Powellas – skautų judėjimo įkūrėjas, pasaulio skautų šefas. Skautų judėjimą jis įkūrė 1907 metais. Unikalus ugdymo metodas, paremtas gamtos pažinimu, darbo mažose grupėse sistema ir socialinės atsakomybės mokymusi, greitai išplito pasaulyje. Šiuo metu pasaulyje yra 30 milijonų skautų.

Tai – didžiausias jaunimo judėjimas pasaulyje.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.