Ir patyrusį grybautoją džiugina naujai atrasti kemsynų baravykai

Kaip ir kasmet rudenėjant Lietuvoje sulaukta grybų karštligės. Šalies miškai išvažinėjami ir išvaikštomi taip, kad tik žinantieji nuošalesnes grybavietes ir gerai pažįstantys daug grybų rūšių grįžta su pilnais krepšiais. O jų įspūdžiai neretai verti atskiros istorijos.

Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Jonušytė

Sep 10, 2012, 10:09 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 9:03 PM

Štai ką papasakojo vienas aistringas grybautojas iš Panevėžio: „Prisipažinsiu, greitai azartas virto tikra kankyne. Šiaip taip suradęs kur „prišvartuoti“ savo forduką kaskart įsikinkau į savotišką lenktynių estafetę. Perbėgu visus žinomus grybynus. Baravykai tikrai dygsta, matau gausiai pripjaustytų kotų. Deja, man naujai išdygusių gražuolių rasti pavyksta mažiau, negu sutiktų grybautojų. Per aštuonetą valandų šiek tiek „prisimedžioju“, tada pabosta ir važiuoju į netoliese esančią savo vasaros sodybą.

Kokia neteisybė, – pagalvoju, - kai kam prie namų gražiausi baravykynai. Atsikeli ankstėliau, pasivaikštai po šilojus ir susirenki tik tau skirtą nakties derlių. Taip bemąstydamas privažiavau mano sodybą supantį alksnyną. Stabtelėjus prie jame esančio šaltinio, mano dėmesį patraukė tankmėje pribyrėję gelsvi lapai. Atidžiau pažiūrėjęs, supratau, kad tai ne lapai, o grybai. Ir jų begalė.

Kelis nusipjovęs ir apvertęs aukštyn kotais, išvydau ryškiai geltonas poras, didesniųjų kiek žalsvesnio atspalvio papilves. Spustelėjus pamėlynavo. Pamaniau – kažkokie kazlėkai. Keletą įsimečiau į krepšį. Grįžęs namo, ėmiau ieškoti šių grybų knygose ir neradau jokių aprašų. Tada prisiminiau senų vietinių gyventojų pasakojimus apie kemsynų baravykus.

Kazlėkais jų tikrai nepavadinsi. Viršus – nublukusio gelsvo lapo spalvos, o viską atperka puiki gražaus gelsvai žalsvo atspalvio mėsinga apačia. Renkant net peilio nereikia, kotelis trapus, bet jei nelūžęs, geriau neimti, valgymui netiks. Prisiminiau ir čia pat, paupyje, brūzgynų tankmėje matytą didžiuli perpuvusį kelmą ir ant jo – ištisą tokių grybų plantaciją. Jeigu būtų buvę jauni, ne vieną krepšį būčiau prisipjovęs“.

Tai kas gi tie paslaptingieji kemsynų baravykai? Pasakotojas daugiau informacijos apie juos rado tik naujoje knygoje „Viskas apie grybus“. Tai – tikrų vertingų baravykų rūšis, melsvėjantys alksniabaravykiai (Gyrodon lividus).

Tačiau vietinių kupiškėnų vartojamas pavadinamas – kemsynų baravykas – pašnekovui skamba patikimiau ir atrodo tikslesnis. Tai puikus švelnaus skonio grybas. Ir gera prie namų ar sodybos turėti kokį kemsyną.

Dažną rytą gali po krepšį mažuliukų prisipjauti. Taip jau gamta susitvarkiusi: nėra Žemėje negražių, nereikalingų ir nenaudingų jos kampelių.

Gal jums pavyko rasti didesnį ir gražesnį grybą? Būtinai pasidalinkite savo laimikio nuotrauka su kitais „Bendraukime“ skaitytojais! Iki rugsėjo 30 d. jūsų nuotraukų laukiame adresu bendraukime@lrytas.lt. Ją galite įkelti ir čia. Nepamirškite nurodyti, kur ir kokio dydžio grybą radote.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.