Protestuojantys Kauno moksleiviai: „Steponavičiau, neversk mūsų emigruoti!”

„Steponavičiau, neversk mūsų emigruoti!”, - penktadienį prie Kauno savivaldybės susirinkę skandavo Kauno moksleiviai. Mitingu, kuriame dalyvavo apie kelis šimtus moksleivių, siekta išreikšti protestą prieš planuojamą aukštojo mokslo reformą.

Kauno moksleiviai streikavo prieš aukštojo mokslo reformą. Justinos B. nuotrauka.
Kauno moksleiviai streikavo prieš aukštojo mokslo reformą. Justinos B. nuotrauka.
Daugiau nuotraukų (1)

Paulius Stonis

Sep 22, 2012, 6:07 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 3:36 PM

Apie 10 val. šalia Įgulos bažnyčios susibūrę Kauno mokiniai Laisvės alėja patraukė prie miesto savivaldybės. Prie jos protestuotojai skandavo „Steponavičiau, mąstyk!”, „Naujai studijų reformai – ne“, „Nežlugdyk mūsų ateities“, „Mes ne robotukai“, „Mes irgi žmonės“.

Netrukus į protestuojančius moksleivius kreipėsi Kauno meras Andrius Kupčinskas. Tačiau nieko reikšmingo jaunuoliams miesto vadovas nepažadėjo – tik paagitavo savo tėvams paaiškinti, kad Seimo rinkimuose reikia balsuoti už konservatorių partiją. Esą tik taip gali būti paskiras kitas švietimo ministras.

Vėliau protestuotojų eisena patraukė į K. Donelaičio gatvę. Žygiuojantys mokiniai stabdė eismą. Eidami pro pagrindines miesto gimnazijas ir mokyklas, savo bendraamžius mokiniai ragino nelikti abejingais ir jungtis prie jų. Dalyvių teigimu, poros šimtų žmonių būrys netrukus virto beveik tūkstančio žygiuotojų minia. Mitinge daugiausiai dalyvavo vienuoliktos ir dvyliktos klasės moksleiviai.

„Savo ateitį visada siejau su Lietuva. Tačiau tai, ką dabar sugalvojo ir siūlo įgyvendinti ministras Steponavičius, man ir daugeliui mano bendraamžių kelia didelių abejonių. Esame pasimetę ir nebežinome, ar baigę mokyklą beliksime Lietuvoje. Šis protestas tebūnie ženklas švietimo ministrui. Lietuvos moksleiviai nėra ir nebus avinėlių banda, su kuria galima elgtis taip, kaip tik užsigeidžia antivalstybišką emigracijos politiką vykdantys ministrai“, - protesto motyvus aiškino kaunietė moksleivė Justina.

Pagal dabartinius švietimo ministro G. Steponavičiaus planus, 2014 metais stojant į universitetus ir kolegijas konkursinis balas bus formuojamas iš keturių mokomųjų dalykų valstybinių brandos egzaminų arba metinių įvertinimų. Šiuo metu norintieji stoti į kolegiją turi būti išlaikę du valstybinius egzaminus, o universitetą – tris.

Dar viena po dviejų metų įvedama naujovė ta, kad norint įstoti į nemokamą vietą aukštojoje mokykloje reikės pasiekti nustatytą užsienio kalbos mokėjimo lygį. Norintieji patekti į valstybės finansuojamą studijų vietą universitete turės mokėti užsienio – anglų, vokiečių ar prancūzų – kalbą B2 lygiu, stojant į kolegiją – B1 lygiu. Šį lygį bus galima nustatyti laikant valstybinį egzaminą, kalbos mokėjimą bus galima pagrįsti ir pateikiant tarptautinius užsienio kalbų žinojimo įvertinimus.

Ketvirtadienį G. Steponavičius pasiūlė naują stojimo į aukštąsias mokyklas tvarką įvesti metais vėliau – nuo 2015-ųjų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.