Metus rūkyti maistas tapo skanesnis

Rūkiau nuo 16 metų, dabar man - 27-eri, nerūkau jau 11 mėnesių. Kai pradėjau rūkyti ,buvo dar 2002 m., nors cigaretės dūmą patraukdavau jau gerokai anksčiau, dar būdamas kokių 12-13 metų, bet to meto dar neskaitau rimtu rūkymu , nes tai buvo tiesiog įdomu nusipirkti vis kitokių cigarečių ir pasipuikuot prieš draugus.

Kai rūkiau, būdavo sunku užlipti laiptais, dažnai pritrūkdavau oro. 123rf. nuotr.
Kai rūkiau, būdavo sunku užlipti laiptais, dažnai pritrūkdavau oro. 123rf. nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ertoganas

2012-09-29 10:41, atnaujinta 2018-03-16 11:57

Rimtas rūkymas prasidėjo nuo 16 m. Rimtu vadinu, nes pradėjau surūkyti maždaug minimum po pakelį per porą dienų. Baigėsi mokykla, prasidėjo studijos, paskui darbai, komandiruotės, ir jau pakelio per dieną kartais neužtekdavo. Rūkyti man patikdavo, tik buvo pikta, kai lipdamas laiptais jaučiausi kaip senis, imdavau dažniau kvėpuoti.

Buvo 2011 m. vasario mėnuo, išvažiavau į komandiruotę, iki to buvau jau nerūkęs tris dienas, naktis buvo sunki, sapnavosi košmarai, mušė prakaitas, miegojosi mažai. Tad pirmas dalykas, kurį padariau ryte, - nulėkiau nusipirkti cigarečių. Niekados nerūkydavau daugiau nė vienos vienu kartu, tada vieną po kitos sutraukiau visas tris, net keliai sulinko nuo pasitenkinimo, kuris apėmė kūną.

Grįžęs namo nusipirkau pleistriuką - tą, kuris padeda mesti, nors vaistininkė sakė,kad reikia kažkokį kursą praeiti, tačiau pirkau tik vieną ir turbūt nepadariau klaidos, nes nejaučiau jokio poveikio aš jo. Taigi surūkiau paskutinę cigaretę ir vėl pradėjau "metimą".

Pirmosios pora dienų praėjo lengvai, paskui pajutau nikotino abstinenciją, vėl sapnavosi košmarai, pylė prakaitas, atsirado nauji simptomai, pradėdavo stoti skrandis, ėmė kankinti nerimas, tačiau lankiausi. Tai truko apie 3 paras.

Paskui viskas ėjosi lengviau, tiesiog reikėjo kuo nors užimti tą laiką, kurį anksčiau skirdavau rūkymui. Darbe su bendradarbiais nustojau eiti rūkyt, vietoj to išgerdavau kavos arba suvalgydavau kokį obuolį. Ypač sunku buvo važiuoti automobiliu, nes seniau buvau pripratęs rūkyti jame. Taigi taip pratempiau porą mėnesių.

Tuos porą mėnesių nevartojau ir alkoholio. Ir vieną kartą, kai su draugais susėdome išgerti alaus (draugai rūkantys), neatsilaikiau ir parūkiau. Tačiau dabar jau save galėjau matyti nerūkantį!

Na, po to sekė keletas mėnesių vėl rūkymo, mėnuo nerūkymo, ir vėl rūkymo ir vėl nerūkymo, bet jau nebebuvo jokio fizinio sunkumo mesti, tik reikėjo panorėt. Atėjo ruduo ir nusprendžiau - neberūkysiu daugiau. Porą pirmųjų mėnesių kartais sapnuodavau sapną, kad rūkau, tada pašokdavau iš miegų ir labai apsidžiaugdavau, kad tai - tik sapnas.

Taigi metus rūkyti, dingo oro trūkumas lipant laiptais, maisto skonis tapo skanesnis, pradėjau geriau jausti kvapą, vienintelis dalykas, kas sekė po to, - priaugau svorio (+ 6kg), tačiau dabar jau baigiau viską atstatyti į savo vietas.

Taigi trumpa reziumė. Neskaičiau jokių knygų, nenaudojau jokių vaistų, jokių hipnozių ar panašių būdų ir manau, jeigu nori tikrai mesti, tai gali padaryti, reikia tik užsispirti, matyti save be cigaretės ir tikrai to norėti.  Pradžią sunki, bet paskui bus gerai, pagerės sveikata, liks pinigų, nesmirdės rūbai,  aplinkiniai bus sveikesni.Mano patarimai metantiems.

1) Noras mesti.

2) Nebijokite ir iškęskite pirmas penkias dienas (raskit save kuo motyvuoti, kad gali būt ir blogiau negu yra, bet bus daug geriau, kai neberūkysit.

3) Bent 2 pirmas savaites nevartokite alkoholio, nes jis atpalaiduoja ir kūną, ir sielą, todėl tampa lengviau pasiduoti pagundai.

4) Cigarečių norą pakeiskite kuo nors kitų, nukreipkite mintis, jeigu yra galimybė užsiimkit sportu.

***

Šis tekstas dalyvauja konkurse „Kaip aš mečiau rūkyti“. Jeigu ir jūs atsikratėte šio žalingo įpročio, pasidalinkite savo istorija ir patarimais. Jūsų asmeninių istorijų ir patarimų laukiame iki spalio 14 d. Savo tekstus ir vaizdus siųskite adresu bendraukime@lrytas.lt arba įkelkite čia.

Trijų, redakcijos nuomone, labiausiai įkvepiančių istorijų autoriams padovanosime savaitgalio poilsį dviems gamtos apsuptyje esančiame viešbutyje „Belvilis“.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.