Kaip be vaistų kovoti su menstruacijų skausmais?

„Būčiau mielai aprėkusi visą pasaulį už tokią malonią dovaną. Jei ne tabletės, manau, būtų prasti popieriai...“: tai išgirdusios dailiosios lyties atstovės tik tvirčiau sučiaupia lūpas ir pritariamai linkteli. Menstruacijų skausmai vienoms moterims mažas „negalavimas“, kitoms - nepakeliamas ir nemalonus pojūtis, apsunkinantis kasdienius darbus bei bendravimą su kolegomis, šeima ar draugais. Tad apžvelkime, kas sukelia menstruacijų skausmus, kas per sutrikimas yra dismenorėja ir, svarbiausia, aptarkime ne medikamentinius būdus, kuriuos moteris gali išbandyti, siekdami numalšinti skausmus menstruacijų metu ar prieš joms prasidedant.

Daugiau nuotraukų (1)

Aranta Būtautaitė

2012-09-30 18:51, atnaujinta 2018-03-16 11:25

Tad kas vis dėlto vyksta menstruacijų metu?   Tai mėnesinių ciklo laikotarpis, kuomet prasideda endometriumo ląstelių yrimas, t.y. gimdos gleivinės atsinaujinimas kito ciklo pradžiai. Šio proceso metu išsiskiria medžiagos, kurių poveikis labiausiai pasireiškia į gimdos kraujagysles bei lygiuosius raumenis. Prostaglandinas, vazopresinas, endotelinas – stiprina gimdos raumens bei kraujagyslių susitraukimą. Raumuo susitraukia tarsi ištemptume ir vėl paleistumėme iš rankų gumytę – staigūs ilgio pasikeitimai. Taip raumuo dirbdamas reikalauja daugiau maisto, tačiau negauna, nes jį maitinančios kraujagyslės susiaurėjo.

Žinoma, organizmas nepraleidžia progos mums pranešti šias "džiugias" naujienas. Moterys, kurios nemalonų pojūtį apibūdina kaip nestiprų ar neilgai trunkantį pilvo apačios, kartais sėdmenų, juosmens maudimą, patiria lengvos formos menstruacijų skausmą.

Tačiau kodėl šis skausmas jaučiamas skirtingu intensyvumu?

Ar jums teko girdėti panašių istorijų: „Laukiau, kol tai atsitiks... jau kelias dienas jaučiausi kaip nesava, o ryte taip smarkiai sudiegė, jog vos gaudžiau kvapą, ėmė pykinti... Norėjosi susisukti į rutuliuką ir sukandus dantis laukti pagerėjimo?“

Moteris gali manyti, jog tai - normalūs pojūčiai menstruacijų metu, tačiau visų šių stipriau išreikštų simptomų kompleksas vadinamas vienu žodžiu – dismenorėja. Šis sutrikimas vargina 31-52 proc. 14-44 metų amžiaus moterų.

Skiriama pirminė bei antrinė dismenorėja. Pirminė – tai spazminiai gimdos skausmai artėjant menstruacijoms ar jų metu, nesant lytinių organų organinės patologijos. Ją dažniausiai lemia išsiskyręs per didelis minėtų medžiagų kiekis. O antrinė – pasireiškia esant lytinių organų patologijoms. Priežastys gali būti įvairios: gimdos sklaidos trūkumai, uždegimai, adenomiozė, endometriozė, gimdos kaklelio stenozė, gimdos spiralė.

Atpažinti dismenorėją nėra sunku – tiek pirminei, tiek antrinei būdingas pykinimas, vėmimas, galvos skausmas, nerimas, irzlumas, nuovargis, silpnumas, viduriavimas, alpimas, pilvo pūtimas. Skausmai dažniausiai trunka iki 24 valandų, išimtiniais atvejais iki 2-3 dienų. Taigi net esant vieninteliam simptomui – dideliam, plintančiam skausmui – patartina apsilankyti pas gydytoją, kuris nustatytų priežastis ir skirtų gydymą, jei to reikia.

Suprantama, dauguma šiuolaikinių ir visur skubančių moterų pasirenka greitesnį simptomų malšinimo būdą – medikamentus. Kartais skausminga menstruacijų pradžia tiesiog neatsiejama nuo tablečių. “Juk niekam nepatinka (nei vyrui, nei vaikams ar viršininkui) suirzusi ir nerimaujanti, o tuo labiau, rodos, tuoj nualpsianti moteris.”

Tačiau šuo straipsniu, mielosios, noriu atkreipti jūsų dėmesį į natūralius menstruacinių skausmų malšinimo būdus (augaliniai preparatai ir arbatos, kompresai, masažai, raminamosios vonios, mityba ir kt.) ir paraginti skirti šiek tiek daugiau laiko sau. Kiekvienos moters kūnas reaguoja į procedūras individualiai, todėl kas tinka vienai, nebūtinai tiks visoms. Visi būdai tinkami malšinant ir silpnus, ir stiprius skausmus.

Fitoterapija – arbatos (esant gretutinėms širdies ir inkstų ligoms, pasitarti su gydytoju, dėl galimo cirkuliuojančio kraujo kiekio padidėjimo):

Kraujažolė. Geriama arbata turi dvejopą poveikį: esant gausiam kraujavimui, jis stabdomas, o silpnam – skatinamas, mažina spazmus. Šis poveikis aiškinamas tuo, kad geriant kraujažolių arbatą normalizuojasi apatinėje kūno dalyje esančių organų kraujotaka. Vartojimo būdas: 2 šaukšteliai žolės užplikomi stikline vandens, palaikoma, kaip įprasta, 5-10 minučių. Rekomenduojami 3-4 puodeliai per dieną.

Ramunėlių žiedai. Poveikis: malšina spazmus. Vartojimo būdas: 2 šaukšteliai žiedų užplikomi stikline vandens, palaikoma 5-10 minučių. 3-4 puodeliai per dieną, gerti iš lėto.

Tinkamiausias mišinys. 25 g rasakilos žolės, 20g melisos lapų, 15g jonažolės, 15g kraujažolės, 15g ramunėlių žiedų: Poveikis: malšina spazmus. Vartojimo būdas: 1-2 šaukšteliai mišinio užplikomi stikline vandens. Kasdien geriama po 2 stiklines arbatos. Kursas trunka 6 savaites, po to daroma 2 savaičių pertrauka ir arbata vėl geriama šešias savaites, kartojama 6 mėnesius. 

Cinamono kotelių arbata.

Augaliniai preparatai: valerijono lašai, nakvišos sėklų aliejus. Mažina spazmus.

Kompresai (malšina spazmus, atpalaiduoja raumenis):

Karštas pilvo kompresas su kraujažole, žąsine sidabražole ar ramunėlių žiedais.

Šaltas kompresas (pvz., šaltu vandeniu suvilgytas rankšluostis) ant pilvo apačios.

Vonios (viso kūno ar sėdimos, kai vanduo siekia bambą; vandens temperatūra 38-39 laipsnių, maudytis apie 10-20 minučių):

Levandų vonia: 50-100 g žiedų užplikoma 2 litrais labai karšto vandens ir supilama į vonią.

Melisų vonia: 50-100 g melisos lapų užplikoma 2 litrais verdančio vandens. Skystis supilamas į vonią.

Kraujažolių vonia: 50-100 g žolės užplikoma verdančiu vandeniu. Skystis supilamas į vonią.

Masažai: yra įvairių formų, daugumą jų atlieka specialistai, tačiau lengvas juosmens, pilvo apačios, sėdmenų ir šlaunų masažas galimas ir namų sąlygomis. Štai čia galimybė vyrams padėti savo antrosioms pusėms išgyventi menstruacijų laiką ne taip skausmingai.

“Man labai nesmagu matyti savo merginą kenčiančią tomis akimirkomis... stengiuosi bent švelniai glostydamas ją šiek tiek nuraminti...”: puikus rūpestingumo ir supratingumo pavyzdys. Pilvo masažas glostant, masažuojant sukamaisiais judesiais, juosmens-kryžmens, sėdmenų švelnus trynimas, maigymas– visi judesiai atliekami neskubant ir atsargiai.

Mityba: savijauta menstruacijų metų gerina – vaisių sultys (ypač morkų), daržovės, grūdiniai produktai. Blogą savijautą provokuoja – mėsos ir pieno produktai, didelis kofeino kiekis (norma iki trijų puodelių dienoje), šokoladas. Reikalingas didesnis magnio ir geležies kiekis.

Ir kaip visada, daugelio ligų priešas - judėjimas, atsipalaidavimą skatinantys pratimai. Žinoma, reikėtų nepamiršti reguliuoti lytinį gyvenimą (seksas menstruacijų metu, masturbacija, kontracepcijos priemonių naudojimas – individualu) bei pakankamai ilsėtis.

Galbūt ne viena moteris, perskaičiusi čia pateiktą informaciją, suks galvą, nuo ko pradėti savo “eksperimentus”. Bet viskas priklauso nuo jūsų gyvenimo būdo ir pomėgių. Dalis mėgsta mirkti vakarais šiltoje vonioje, dalis užsispirs suderinti mitybą ir nupyškinti du zuikius vienu šūviu. Kokį kelią bepasirinktumėte, linkiu, kad visomis mėnesio ir metų dienomis jūsų veidus puoštų šypsena.

***

Aranta Būtautaitė - Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Medicinos fakulteto V kurso studentė bei LSMU SMD Seksualinės sveikatos būrelio įkūrėja nuo šiol kas savaitę skatins diskutuoti, supažindins su požiūriu pasaulyje ir moksline informacija apie seksualinę sveikatą. Skilties „Tavo seksualinė sveikata“ tikslas – medicinos ir psichologijos žiniomis paremtas lytinis švietimas įvairiomis seksualinės sveikatos temomis, kaip lytiniai santykiai, lytinė elgsena, nėštumas, vaisingumas, gimimų kontrolė ir kontracepcija, hormonų bei patologinių organizmo būklių įtaka seksualiniam potraukiui, nepageidaujamas vaistų poveikis ir daugybė kitų.

Diskutuokime - jūsų minčių ir pasiūlymų dėl būsimų temų, aktualių problemų lauksime komentaruose arba adresu bendraukime@lrytas.lt.

Kiti A. Būtautaitės teksai:

Tavo seksualinė sveikata. Ką būtina žinoti apie skubiąją kontracepciją?

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.