Proteste prieš Gruzijos valdžią dalyvavę lietuviai: „Mums iš gruzinų reikia pasimokyti drąsos“

Artėjant pirmadienį įvyksiantiems Gruzijos parlamento rinkimams, Tbilisyje ir kituose miestuose kasdien vyksta mitingai prieš prezidentą Michailą Saakašvilį ir valdančiąją partiją. Protestuojantys studentai kelis kartus visiškai sustabdė Tbilisio viešąjį transportą.

Lietuviai tapo masinių protestų Gruzijoje liudininkais. "Reuters" nuotr.
Lietuviai tapo masinių protestų Gruzijoje liudininkais. "Reuters" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Kuklytė

Sep 30, 2012, 6:01 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 11:28 AM

Protestai prasidėjo, kai prieš daugiau nei savaitę buvo paviešinta filmuota medžiaga iš Gruzijos kalėjimuose vykstančių žiaurių policijos susidorojimų su kaliniais.

Šeštadienį prasidėjęs mitingas sutraukė minias žmonių, palaikančių opozicinę partiją ir jos lyderį.

Žiūrėkite video iš Gruzijos.

Mitinge dalyvavę šiuo metu Tbilisyje rankų šešėlių spektaklį repetuojantys trupės “Degam” aktoriai pasidalijo savo įspūdžiais.

„Tikrieji mitingai vyksta tada, kai žmonės eina į jį iš meilės, tikėdami tuo, ką palaiko, o ne agresyviai nusistatę. Žiūrint į visus šiuos žygiuojančius žmones, nubraukiu ašarą nuo širdį užliejančios šilumos. Tikiuosi, rinkimai vyks sąžiningai, ir gruzinų tautos balsas bus išgirstas“, - kalbėjo Rokas Petrauskas.

Indrė Mickevičiūtė antrino, kad lietuviams (ypač jaunimui) reikėtų pasimokyti drąsos taip masiškai visiems eiti į gatves ir būti pilietiškai aktyviems.

„Vietinės televizijos rodo skirtingas transliacijas vienu metu: rinkimų kampaniją vykdančio M. Sakašvilio kalba nufilmuota ir transliuojama taip, lyg jo klausytųsi didžiulė minia, bet realybė priešinga - jis kalba tik porai šimtų žmonių, tuo tarpu pagrindinė Tbilisio miesto gatvė - Rustavelio prospektas yra sausakimšai užpildyta tūkstanciais opozicijos šalininkų“, - pastebėjo Alikas Kazlovas.

„Jau porą savaičių viešint Tbilisyje stebina labai populistinė valdančiosios partijos reklama, išplatinta visame mieste: vienuose plakatuose kandidatai vaizduojami glostantys verkiančius vaikus, kituose - susirūpinusiais veidais besiklausantys vargstančių senučių problemų. Tuo tarpu opozicija šalimais iškabino plakatus su pavaizduota kruvina ranka, ir valdančiosios partijos rinkiminiu numeriu“, - pridūrė jis.

„Mieste jau dabar tvyro porinkiminės laimingos pergalės nuotaikos, tačiau baisu pagalvoti, koks nepasitenkinimas gali kilti, jei rinkimai kokiu nors būdu visgi nulems M. Sakašvilio šalininkų partijos pergalę“, - kalbėjo Šarūnas Gedvilas.

Gruzijoje stažuojuosi ne pirmą kartą, ir pati įsitikinau, kad gruzinai apie lietuvius yra tik pačios geriausios nuomonės: net nepažįstami žmonės, sužinoję, iš kur esame atvykę, pradeda šypsotis, dalinasi prisiminimais, kas yra buvę Lietuvoje ir linki mūsų šeimoms sveikatos. Jie nuoširdžiai linki mums gero, todėl ir aš visa širdimi palaikau tai, kuo jie tiki.

Stebina tai, kad režisierius Gela Kandelaki, su kuriuo repetuojame spektaklį Tbilisyje, ir tokioje suirutėje sugeba kuriamais spektakliais teikti pozityvumą, tuo žmones apdovanodamas gera energija, o ne vien ciniškai atvaizduodamas skaudžią realybę.

Šie rinkimai M. Saakašviliui ypač svarbūs, nes kitais metais per prezidento rinkimus jis nebegalės kandidatuoti trečiai kadencijai. Dėl politinės reformos kitais metais Gruzijos ministras pirmininkas įgis daugiau galių nei prezidentas.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.