Buvęs rūkorius: „Viskas yra smegenėlėse“

Darbovietėje jei per dažnai vaikščios rūkyti irgi sukels ne kokias reakcijas, o jei neis ir kentės tai ar čia laimė? Su sportu ar sveika gyvensena nėra išvis ką kalbėti.

Į rūkančius žiūriu kaip į labai nelaimingus žmones. Jie niekam nereikalingi. 123rf asociatyvi nuotrauka.<br>123rf
Į rūkančius žiūriu kaip į labai nelaimingus žmones. Jie niekam nereikalingi. 123rf asociatyvi nuotrauka.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

Linas

Oct 4, 2012, 6:39 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 8:42 AM

Ten vis rašoma, kad turiu būtinai surūkyti paskutinę cigaretę, bet pats sau sakiau, kad man jos nereikia. Bet po poros dienų kažkokiu būdu radau balkone vieną cigaretę, sakau, reikia tą paskutinę sutraukt, bet įveikiau tik trečdalį. Buvo šlykštus skonis, ją numesdamas pagalvojau: koks kvailas buvau tuos 16 metų.

Po metimo apie du mėnesius vyko labai daug keistų dalykų. Atsisėdus ryte į automobilį (vidury žiemos) atsidarydavau langą. Atlikęs kokį darbelį vis užsirūkydavau, o dabar atlikęs tą patį darbelį stovėdavau ir keista būdavo be pertraukėlės toliau imtis veiklos (dabar apie 15% daugiau uždirbu).

Per kokį vakarėlį kai visi išeidavo parūkyti (šiuo metu tokių skaičius labai mažėja) jausdavausi vienišas, nors specialiai esu nuėmęs laiką – greičiausi rūkoriai užtrukdavo tik apie dvi minutes. Vairuojant automobilį ir išvažiavus už miesto visada užsirūkydavau, metus būdavo labai tuščia atkarpa.

Dabar į rūkančius žiūriu kaip į labai nelaimingus žmones. Jie niekam nereikalingi. Kavinėse kas pusvalandį turi keltis nuo kėdžių ir eiti į lauką. Oro uostuose vis tupėti stikliniuose, prasmirdusiuose narvuose.

Darbovietėje jei per dažnai vaikščios rūkyti irgi sukels ne kokias reakcijas, o jei neis ir kentės tai ar čia laimė? Su sportu ar sveika gyvensena nėra išvis ką kalbėti.

Dar turiu klausimą visiems rūkantiems apie laimę. Kada būsi laimingesnis? Ar kiekvieną dieną ryte užsukdamas į parduotuvę nusipirkti cigarečių už maždaug 8-10 litų, ar kiekvieną dieną grįždamas namo parneštum žmonai po gėlę ir vaikams po saldainį už dar mažesnę sumą? Manau skyrybų išvis nebebūtų. O kiek dar gaisrų ir mirčių jos sukelia? Čia irgi mažai laimės įžvelgiu.

Manau, visų išrūkiusių apie 10 metų paklausus, ar jie nori mesti, tikrai beveik visi atsakys teigiamai. O tų, kurie atsakys, kad jiems patinka rūkyti, paprašysiu, tegul surūko iškart penkias ir tada pasako, kad skanu, kvepia ir dar nori.

Neberūkau keturis metus ir nei dienos nebuvo, kad gailėčiausi, jog mečiau. Ir tikrai manau, kad čia yra psichologinė, o ne fiziologinė priklausomybė. Viskas yra smegenėlėse.

***

Šis tekstas dalyvauja konkurse „Kaip aš mečiau rūkyti“. Jeigu ir jūs atsikratėte šio žalingo įpročio, pasidalinkite savo istorija ir patarimais. Jūsų asmeninių istorijų ir patarimų laukiame iki spalio 14 d. Savo tekstus ir vaizdus siųskite adresu bendraukime@lrytas.lt arba įkelkite čia.

Trijų, redakcijos nuomone, labiausiai įkvepiančių istorijų autoriams padovanosime savaitgalio poilsį dviems gamtos apsuptyje esančiame viešbutyje „Belvilis“.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.