Alkoholio spąstai intymią akimirką sugėdina ir jauną vyrą

Kaip vakarėlis? Žiauriai geras! Su draugu ištaškėm po butelaitį degtinės ir varėm į centrą mergų kabinti. Na, baigėsi lyg ir šauniai. Jei atvirai, nepamenu visko“,- ir tuomet draugai nusprendžia, jog, vis dėlto, užduotis puikiai praleisti vakarą – įvykdyta. Tik štai, ką daryti su juodomis dėmėmis atmintyje ir ar iš tikrųjų viskas buvo taip šauniai. Niekas nepaneigs, kad viena iš rimčiausių vyriškų problemų vyresniame amžiuje yra erekcijos sutrikimas. Tačiau, ar kas nors pasikeičia, jei čia įsipainioja alkoholis?

Piktnaudžiaujant alkoholiu, susidarę skaidymo proceso metu toksinai sutrikdo hormonų, ypač testosterono ir estrogeno pusiausvyrą.<br>123rf
Piktnaudžiaujant alkoholiu, susidarę skaidymo proceso metu toksinai sutrikdo hormonų, ypač testosterono ir estrogeno pusiausvyrą.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

Aranta Būtautaitė

Oct 14, 2012, 11:14 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 3:15 AM

Šiame straipsnyje trumpai aptarsime erekcijos sutrikimų galimas priežastis bei alkoholio poveikį vyro seksualiniam pajėgumui.

Erekcijos sutrikimas - tai nesugebėjimas pasiekti ir (arba) palaikyti pakankamo varpos sustandėjimo, reikalingo pilnaverčiam lytiniam aktui atlikti. Šis sutrikimas gali būti lengvas (esant tinkamoms sąlygoms bei pakankamiems erotiniams dirgikliams varpa kartais nesukietėja), vidutinis (nevisiškai sukietėja) ir sunkus (varpa visai nesukietėja). Jei ši problema paliekama užnugaryje, lengvo pobūdžio sutrikimas anksčiau ar vėliau pereina į sunkesnę formą.

Galimos priežastys skirstomos į dvi grupes. Viena iš jų, t.y. psichogeninės kilmės, būdingesnės jauniems vyrams. Įtakos gali turėti ne tik atsitiktinės nesėkmės ar prasta seksualinio gyvenimo kokybė su partnere, bet ir psichologinės traumos vaikystėje, nemaloni pirmųjų lytinių santykių patirtis, auklėjimas. Visa tai it yla iš maišo išlenda esant nuolatiniam stresui, rūpesčiams, depresijai, atsiradus nerimui dėl tolimesnio lytinio gyvenimo kokybės.

Kita grupę, būdingesnę vyresnio amžiaus vyrams, sudaro ligos (pvz., hipertenzinė liga, cukrinis diabetas, aterosklerozė), vartojami medikamentai (kraujo spaudimą mažinantys, migdomieji, šlapimą varantys ar raminamieji), traumos bei daugelio ligų rizikos veiksniai - žalingi žmonijos įpročiai rūkyti, gerti ar visaip kitaip išmaniai svaigintis. Būtent apie alkoholio poveikį organizmui rasime ne vieną straipsnį, o apie poveikį erekcijai – tik vieną kitą sakinį.

Tad ar tikrai praėjusi naktis buvo pašėlusi ir svaiginanti?

Ne paslaptis, jog dažniausiai alkoholis padeda mums pasijusti kur kas labiau atsipalaidavusiems, drąsiau bendraujantiems, sumažėja savikritika ir padidėja savivertės jausmas. Vieniems pasiekti euforiją užtenka poros skardinių alaus, kitiems – pusę butelio degtinės ar dar daugiau. Vartojant alkoholį vis mažesnėmis pertraukomis, didėja ir suvartojamo alkoholio kiekis, norint pasiekti tą patį poveikį. Įsibėgėjus tokiai situacijai, kuomet pradedama piktnaudžiauti alkoholiu, sukeliama nemažai organizmo sutrikimų.

Ne išimtis ir lytinių organų problemos. Štai čia amžius ir praranda savo reikšmę: „Nėra nieko gėdingesnio, kaip pasikviesti merginą į svečius, kartu mėgautis gero skonio viskiu, glamonėtis tarsi laukiniams ir miegamajame staiga suprasti, kad neliko ne tik jokios romantikos, bet ir erekcijos“, - pasakys susigėdęs vaikinas.

Ir jauno, ir vyresnio amžiaus vyro nervų sistema yra atsakinga už impulsus, priverčiančius išsiplėsti ir susitraukti varpos kraujagysles, esant atitinkamiems dirgikliams. Todėl nepaisant padidėjusio lytinio potraukio (dėl alkoholio poveikio mąstymui), paveikiami ir žmogaus fiziologiniai procesai: silpnėja impulsų perdavimas, pojūčiai, lėtėja susijaudinimas, fizinis aktyvumas, aplinkos suvokimas tampa drumstas. Žinoma, kiekvieno vyro organizmas skirtingai reaguoja į tam tikras alkoholio dozes, todėl besąlygiškai taikyti informaciją apie neigiamą poveikį erekcijai negalima.

Vyrauja nuomonė, kad kalta alkoholio savybė išplėsti kraujagysles (tuomet krenta kraujospūdis). Atlikus mokslinius tyrimus su gyvūnais paaiškėjo, kad reguliariai mažomis dozėmis vartojant alkoholį žiurkių patinėlių kraujo spaudimas padidėja jau po keturių savaičių. Epidemiologinėmis studijomis taip pat nustatyta aiškus gausaus alkoholio vartojimo (daugiau kaip trys alkoholio vienetai per dieną) ir hipertenzijos ryšys. Todėl galima teigti, kad tarp alkoholio savybės plėsti kraujagysles ir impotencijos, vartojant alkoholį reguliariai, ryšio nėra. Tuo tarpu, iš „alkoholio slopinamojo poveikio nervinių impulsų sklidimui“ galime drąsiai vesti rodyklę į „erekcijos sutrikimus“.

Taip pat įrodyta, kad didėjant alkoholio koncentracijai kraujyje, stiprėja ir sutrikimų išraiška. Pirmiausia gali prasidėti nerimas dėl potencijos prieš lytinį aktą, susilpnėjusi erekcija, nesugebėjimas pasiekti orgazmo ir, galų gale, laikina impotencija. „Jei vaikinas nesuvokia keblios situacijos, mergina puikiai tai jaučia, o ryte atkeliauja ne tik pagirios, bet ir nepasitenkinimo banga, kuri tyliai nurimsta bėgant laikui“,- panašiai forumuose teigia ne vienas vyras, kuriam teko išgyveni nemalonią patirtį.

Alkoholis turi ne tik momentinį poveikį. Piktnaudžiaujant alkoholiu, susidarę skaidymo proceso metu toksinai sutrikdo hormonų, ypač testosterono ir estrogeno pusiausvyrą. Kartu su mažėjančiu testosterono kiekiu, silpnėja lytinis potraukis bei lytinė funkcija, iš lėto naikinamos sėklidžių ląstelės bei sutrikdoma spermatozoidų struktūra, jų aktyvumas. Dažniausiai nevaisingumo problema išlenda tik tada, kai vyras pagaliau nori sukurti šeimą bei turėti atžalų. „Kol nesusiduri su liga akis į akį, visada atrodo, jog ši tave pralenks ir pasirinks kitą. Kuomet iš visos širdies nori turėti vaikų bei pradėti naują gyvenimo etapą, tačiau negali – jautiesi nepilnavertis, o mintis, kad galėjai kažką padaryti kitaip, jog to nebūtų, slegia.“,- apgailestauja nevaisingumo diagnozę išgirdęs 36 metų vyriškis.

  Galu gale, reikia nepamiršti, kad dažnas bei didesnėmis nei rekomenduojamomis dozėmis alkoholio vartojimas gali sukelti psichologinių asmenybės sutrikimų (nerimas, depresija, nuotaikų šuoliai, nepasitikėjimas savimi ir kt.), dėl kurių kenčia ir jūsų seksualinė sveikata.

Tikiu, kad šiame straipsnyje pateikta informacija – tarsi priminimas, jog jaunas vyro amžius nėra tvirtas šydas prieš įvairius lytinės funkcijos sutrikimus. Kartais sunku pripažinti tai, kad aptartos problemos priežastis nekaltas noras atsipalaiduoti, o dar sunkiau - kad problema apskritai egzistuoja.

Aranta Būtautaitė - Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Medicinos fakulteto V kurso studentė bei LSMU SMD Seksualinės sveikatos būrelio įkūrėja nuo šiol kas savaitę skatins diskutuoti, supažindins su požiūriu pasaulyje ir moksline informacija apie seksualinę sveikatą. Skilties „Tavo seksualinė sveikata“ tikslas – medicinos ir psichologijos žiniomis paremtas lytinis švietimas įvairiomis seksualinės sveikatos temomis, kaip lytiniai santykiai, lytinė elgsena, nėštumas, vaisingumas, gimimų kontrolė ir kontracepcija, hormonų bei patologinių organizmo būklių įtaka seksualiniam potraukiui, nepageidaujamas vaistų poveikis ir daugybė kitų.

Diskutuokime - jūsų minčių ir pasiūlymų dėl būsimų temų, aktualių problemų lauksime komentaruose arba adresu bendraukime@lrytas.lt.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.