Mečiau rūkyti, kai išgirdau gerą naujieną: būsiu tėtis

Rūkymo „stažas“ buvo apie 9 metus, neturėjau didelių vilčių ir nesistengiau dėt pastangų, kad mesčiau. Maniau, rūkymas yra man priimtinas variantas. Neypatingai pavydėdavau aplinkiniams, kurie ryždavosi mesti rūkyti. Kai kurie sėkmingai, bet daugelis vėl grįždavo neprabėgus savaitei.

Vyras metė rūkyti, kai sužinojo, kad bus tėvas. 123rf. asociatyvi nuotrauka.
Vyras metė rūkyti, kai sužinojo, kad bus tėvas. 123rf. asociatyvi nuotrauka.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Tauginas

2012-10-14 14:03, atnaujinta 2018-03-16 03:11

Save laikau sportišku žmogumi bet rūkymas man nemaišydavo. Negalėdavau suprasti, kaip pabaigus kokį nors darbą/darbelį neapdovanoti savęs cigarete. Save ramindavau, kad rūkymas mano darbe net į sveikatą, nes visą dieną kaip daugelis žmonių prasėdžiu kontoroje prie kompiuterio ekrano, tad atsitraukimas su cigarete burnoje man atrodė labai naudingas.

Bet taip jau atsitiko, kad sužinojau naujieną: būsiu tėtis. Po šios naujienos dar rūkiau kelias savaites, bet supratau, kad tai ne į gerą. Mano vaikui būsiu ne koks pavyzdys. Mano gyvenimas be cigaretės dar vos puse metų, bet negaliu nesidžiaugti šiuo savo žingsniu.

Kaip gali pasikeisti gyvenimo filosofija dėl tokių dalykų! Stereotipiniai rūkalių argumentai dabar atrodo tik išpūstas didelis burbulas arba tiesiog jų pasiteisinimas, kodėl toliau rūkyti.

Žinoma, nebuvo lengva, dabar galiu jau ramiai dalyvauti vakarėliuose, kuriuose kaip įprasta visi rūko. Anksčiau daug pastangų reikdavo įdėti, kad nepaprašyčiau iš draugų cigaretės. Dabar suvokiu, kad laikas puikiai leidžiamas ir nerūkant, tiesiog mažiau streso - nereik bėgioti rūkyti.

Anksčiau atrodydavo, kad tik su cigarete galėdavau atsipalaiduoti. Bet pasirodė, kad čia yra didelis šnipštas ir kad rūkymas neva nuramina nervus. Dabar pradedu galvoti, kad buvau didelis nevykėlis tai teigdamas sau ir kitiems.

Juoką kelia man tokie teiginiai, kad metant rūkyti bijoma priaugti svorio. Tai yra tiesiog žmonių apsileidimas, nieko kito, tingėjimas - geriau surūkysiu cigaretę, bet nejudėsiu. Man kaip tik atsirado dar didesnė motyvacija judėti, sportuoti, nebijoti automobilį pastatyti tolimiausioje prekybos centro aikštelės vietoje. Pradėjau daug važinėti dviračiu, vėl aktyviau sportuoti. Manau, kad rūkymo laiką aš praleidžiu būtent taip.

Nesmirda rankos, drabužiai. Tenka susidurti su situacijomis, kai žmonės vis pasiūlo cigaretę patys prisidegdami, neaišku, kodėl jie taip daro, ir tenka jiems pakartoti, kad tikrai nerūkau ir nerūkysiu.

Ir dar didelis argumentas: nekyla pyktis dėl politikų, kurie vien tik didina rūkalams akcizus.

***

Šis tekstas dalyvauja konkurse „Kaip aš mečiau rūkyti“.

Trijų, redakcijos nuomone, labiausiai įkvepiančių istorijų autoriams padovanosime savaitgalio poilsį dviems gamtos apsuptyje esančiame viešbutyje „Belvilis“.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.