Žmones visą rinkimų dieną erzinusi agitacija – leistina

Rinkimų dieną piliečius labiausiai piktino visur šmėžuojantys agitaciniai plakatai, automobiliai su partijų logotipais ir sąrašų numeriais ir kita vaizdinė agitacija.

Vyriausioji rinkimų komisija sako, kad Seimo rinkimų įstatymas leidžia nuolatinę vaizdinę agitaciją, jeigu ji iškabinta likus ne mažiau nei 48 valandoms iki rinkimų pradžios. Tačiau, kada plakatai pakabinti, niekas net nemėgina nustatyti. Sandros nuotrauka.
Vyriausioji rinkimų komisija sako, kad Seimo rinkimų įstatymas leidžia nuolatinę vaizdinę agitaciją, jeigu ji iškabinta likus ne mažiau nei 48 valandoms iki rinkimų pradžios. Tačiau, kada plakatai pakabinti, niekas net nemėgina nustatyti. Sandros nuotrauka.
Daugiau nuotraukų (1)

"Bendraukime" redakcija

Oct 15, 2012, 12:30 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 2:47 AM

Vyriausioji rinkimų komisija sako, kad Seimo rinkimų įstatymas leidžia nuolatinę vaizdinę agitaciją, jeigu ji iškabinta likus ne mažiau nei 48 valandoms iki rinkimų pradžios. Tačiau, kada plakatai pakabinti, niekas net nemėgina nustatyti.

„Bendraukime“ redakcija nuo šeštadienio vakaro gavo dešimtis pranešimų apie įvairiuose šalies miestuose piliečių fiksuojamus įtariamus rinkimų pažeidimus. Skaitytojai siuntė nuotraukas ir laiškus apie juos erzinusią rinkimų agitaciją ir bandymus papirkti rinkėjus.

Prasidėjus balsavimui - agitacija

Sekmadienio rytą, vos prasidėjus balsavimui, skaitytoja Loreta pranešė, kad gavo trumpąją žinutę, kurioje raginama balsuoti už Lietuvos socialdemokratų partiją. Žinutėje taip pat prašoma palaikyti kandidatą Valerijų Simuliką, kuris sąraše yra 35-uoju numeriu.

Eiti į rinkimus ir balsuoti už „Tvarkos ir teisingumo“ partijos kandidatą Remigijų Žemaitaitį „Facebook“ tinkle agitavo vienas partijos gerbėjas. Jis pasidalino raginimu balsuoti už nurodytą kandidatą sekmadienį apie 7 val. ryte. Apie tai pranešė portalo skaitytojas Stasys.

Nors šeštadienį rinkiminė agitacija jau buvo draudžiama, Vilniuje, Šeškinėje, Čiobiškio 45 name gyventojai piktinosi „pilnomis dėžutėmis socialdemokratų, konservatorių tautininkų, Tvarkos ir teisingumo bukletų“.

„Trečiadienį balsavau savivaldybėje, Vilniaus Senamiesčio rinkiminėje apygardoje, buvo tikras balaganas, buvo įtartinų asocialių žmonių. Norintys galėjo išnešti biuletenius, stebėtoja nebuvo visą laiką prie durų, nekontroliavo žmonių“, - pranešė Valdas. Balsavo ne po vieną Skaitytojas Mindaugas rinkimų dieną balsavo Vilniaus Justiniškių apygardos M. Biržiškos apylinkėje nr. 304. „10 val. 45 min. balsavimo kabinose vienu metu buvo 3, o kitoje 2 rinkėjai. Rinkėjai įgalūs, stebėtojai paaiškino, kad tai šeimų nariai ir jūs galite eiti su žmona kartu užpildyti biuletenio. Rinkimų komisija nekontroliavo situacijos ar apsimetė to nematanti“, - pasakojo Mindaugas. Po kreipimosi į pirmininką, buvo paaiškinta, kad taip elgtis negalima. „Ar taip užtikrinamas apsisprendimo slaptumas?“ - klausė skaitytojas.

Baltupių balsavimo apylinkėje Vilniuje atėjęs būrys asocialių asmenų taip pat ėjo į balsavimo kabinas keliese. „Vietinių alkoholikų ir narkomanų (gyvenu Baltupiuose ir kai kuriuos pažįstu) urmu sulindo į balsavimo būdeles ir kolektyviai ėmėsi balsuoti. Vienas „gudresnis“ tuo metu landžiojo iš būdelės į būdelę pilnu balsu agituodamas balsuoti už Darbo partiją“, - informavo Tomas iš Vilniaus.

Prie balsavimo kabinų kone kilo konfliktas. „Vienas, matyt, ne tą užbraukė, „suklydo“, gavo pylos. Paprašęs, kad eitų balsuoti po vieną ir nekeltų triukšmo, sulaukiau iš „chebros“ kvietimo išeiti pasiaiškinti į lauką. Salės darbuotojai, kaip suprantu, nereaguoja į tokius incidentus“, - apgailestavo skaitytojas Tomas.

Raseiniuose biuletenį paprašyta nufotografuoti, pažadėti pinigai

Skaitytoja Roma pranešė, kad Raseiniuose mero, partijos „Tvarka ir teisingumo“ Remigijaus Ačo bendražygių ir jų įmonių darbuotojų prašoma mobiliuoju telefonu nufotografuoti pažymėtą biuletenį, liudijantį, kad balsuota už jo žmoną, judėjimo „Rasai“ iškeltą kandidatę Vidą Ačienę. Žmonės kalba, kad tie, kurie neturi fotografuojančio telefono, jį gauna. Parodžius, kad balsuota už V. Ačienę, žmonėms žadamas atlygis.

Trakų rajone, Grendavės kaime papirkinėjami rinkėjai, teigia ponia Raimonda. Jos žiniomis, žmonės pinigais skatinami balsuoti už Darbo partiją. Balso kaina - 20 Litų. „Filmuotos medžiagos neturiu, bet taip tikrai yra“, - tikino moteris.

Alytaus centre - nelegalus tentas

„Balsuok už Gintarą Šurkų, nes greitai visa Lietuva atrodys kaip Rotušės aikštė“, - tokiais žodžiais į alytiškius ketvirtadienį kreipėsi į Seimą taikantis politikas ir oreivis. „Šįkart jis nusileido ant žemės, tiksliau – ant tvoros ir savo šūkį užkabino ant rekonstruoti niekaip nebaigiamos Rotušės aikštės statybvietės tvoros“, - ironizavo „Bendraukime“ skaitytojas Deimantas.

Ar plakatą G. Šurkus užkabino gavęs statybininkų ar miesto savivaldybės administracijos leidimą? Kaip Alytausgidas.lt patvirtino miesto savivaldybės administracijos vyriausiasis dailininkas Adolfas Klastaitis, tentą galima vadinti nelegaliu, nes jos projektas nebuvo suderintas nei su juo, nei su miesto savivaldybės kalbininke.

„G. Šurkaus manifestas sutapo su eilinį kartą neveikiančiais miesto centro šviesoforais ir miesto vaizdeliui pridėjo dar daugiau netvarkos jausmo. O kuo daugiau netvarkos ar betvarkės, su kuria Alytuje nelengvai tvarkosi esama valdžia, tvarkiečiui G. Šurkui – tik į naudą. Tai sustiprina jo, kaip potencialaus seimūno reklamos kampaniją“, - tikino Deimantas.

Šeštadienį tebevyko agitacija

Skaitytojas Dainius tvirtino, kad nepaisant šeštadienio vidurnaktį pasibaigusio agitacijos laiko, jis ir jo pažįstami tebegauna agitacinius skelbimus. Pavyzdžiui, jo pašto dėžutėje buvo bukletas su raginimu balsuoti už Darbo partijos kandidatę Genoveitą Krasauskienę.

Marijampolėje šeštadienio pavakare visame mieste vis dar kabojo plakatai. „Vytauto g., Vytenio g., Butlerienes g., Kudirkos g. dar pilna Darbo partijos, socialdemokratų, Tėvynės sąjungos, liberalų kandidatų reklamų. Vytenio g. reklama ant Sūduvos parduotuvės durų, nuo čia iki rinkiminės apylinkės - tik keli šimtai metrų, Basanavičiaus aikštė - tiesiai priešais savivaldybę, kur taip pat rinkiminė apygarda, Vytauto g., taip pat 100 metrų iki rinkiminės apylinkės, o ir kitur nepaisyta draudimų“, - rašė prisistatyti nenorėjęs „Bendraukime“ skaitytojas.

Rinkėjus erzino plakatai

Kuršėnuose, prie Ventos gatvės sekmadienį 12 val. 30 min. kabėjo didžiulis Lino Andriulio rinkiminis plakatas. Tai pastebėjo skaitytoja Laura O.

Vilniuje, greta Laisvės prospekto skaitytojas Mindaugas važiuodamas automobiliu 1 km užfiksavo 3 reklaminius plakatus. Jie kabėjo netoli Apylinkės Nr 7. „Šiandien nepaiso įstatymo, kas bus, kai išrinks?“ - klausė skaitytojas. Rinkiminė reklama sekmadienį nepašalinta ir Mažeikiuose, Skuodo gatvėje. Ten 14 val. buvo užfiksuotas Tvarkos ir teisingumo partijos kandidato plakatas. Darbo partiją reklamuojantis automobilis buvo pastatytas ir paliktas didžiausio prekybos centro Širvintose stovėjimo aikštelėje.

Urtę iš Šiaulių papiktino plakatai mieste, kurie, nors ir turėjo būti nuimti likus 30 valandų iki rinkimų, sekmadienį tebekabėjo įvairiausiose miesto vietose. „V. Simuliko atvaizdas vis dar puikuojasi Architektų/Gardino gatvių sankryžose, L. Andrulio bei V. Čmilytės veidai matyti važiuojant viaduku, E. Masiulis šypsosi plakate, esančiame Tilžės gatvėje“, - apie situaciją Šiauliuose rašė moteris. Balsavimo dieną Raseiniuose liko kabėti rinkimų agitacija už judėjimo „Rasai“ kandidatę Vidą Ačienę, mero Remigijaus Ačo žmoną. Vyriausioji rinkimų komisija sako, kad Seimo rinkimų įstatymas leidžia nuolatinę vaizdinę agitaciją, jeigu ji iškabinta likus ne mažiau nei 48 valandoms iki rinkimų pradžios. Tačiau, kada plakatai pakabinti, niekas net nemėgina nustatyti.

Jurbarke ir Marijampolėje - bandymas papirkti rinkėjus

Jurbarko policijos komisariatas pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl bandymo papirkti rinkėjus. Ketvirtadienį 10 val. 52 min. policija gavo pranešimą, kad Jurbarke, Dariaus ir Girėno g. 98, asocialūs asmenys yra galimai vežami balsuoti į rinkimus, kitų suinteresuotų asmenų. Pareigūnai sulaikė ir į komisariatą pristatė R. D. (gimusį 1965 m.), M. J. (gimusį 1965 m.), V. Š. (gimusį 1957 m.), kuriam nustatytas 2,28 prom. girtumas ir D. Č. (gimusią 1968 m.), kuriai nustatytas 2.66 prom. girtumas.

Neoficiali versija, kad oponentai specialiai sekė socialdemokratą Petrą Valutį. Jis kandidatuoja į Seimą. Politikas iš sodų į Jurbarką pavežė porą vietinių, kuriuos greičiausiai pažinojo. Vežti žmonės nepasakojo, kad vairuotojas jiems sumokėjo.

Tai jau ketvirtas ikiteisminis tyrimas dėl galimų rinkėjų papirkinėjimų. Policija taip pat gavo apie 50 įvairių su rinkimais susijusių pranešimų iš kitų Lietuvos miestų, visi pranešimai atidžiai tikrinami, kai kurie jų nepasitvirtino.

„Bendraukime“ skaitytojas taip pat rašė, kad Marijampolės ūkininkų turguje žmonės skundėsi, jog R. Juknevičiaus gatvės bendrabutyje Kirkliausko atstovai išankstinio balsavimo metu papirkinėjo asocialius ir ten gyvenančius asmenis po 20 litų ir pakelį cigarečių. „Vienas susinervinęs vyras pasakojo apgailestaująs, kad turi vaiką vesti į darželį ir negalės gauti tų 20 litų“.

Vilnietį nuvargino agitacija

Tuo tarpu Vilniaus Gelvonų gatvės 36 namo gyventoją Eugeninų nuvargino sąrašo numeris 10 reklama. „Vidinė laiptinė, 1 aukštas prie lifto pilni agitacijos, be to, panašiai yra užklijuoti svarbūs namo vidaus dokumentai, lifto sienos“.

Druskininkuose kandidato plakatui leista kabėti tik vieną dieną?

O Tėvynės Sąjungos kandidatas į Seimą Lazdijų-Druskininkų rinkimų apygardoje Vaidas Šalaševičius įteikė pareiškimus Lietuvos Respublikos generalinei prokuratūrai ir Specialiųjų tyrimų tarnybai dėl korupcinio pobūdžio nusikalstamos veiklos, savivaldžiavimo bei teismo sprendimo nevykdymo. Kandidato užsakymu VRK išorinės politinės reklamos įkainius deklaravusi bendrovė LT ADVERT pagal politinės reklamos sutartį įsipareigojo pastatyti du išorinės reklamos stendus su kandidato V. Šalaševičiaus politine reklama – po vieną Lazdijų ir Druskininkų miestuose. Reklaminis skydas, kuriame atvaizduota politiko nuotrauka ir rinkimų šūkis „Tvirtai ir teisingai!“, buvo pakabintas rugsėjo 3 dieną, tačiau kitą dieną dingo.

Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo sprendimu Druskininkų savivaldybė buvo įpareigota netrukdyti pareiškėjui jo pasirinktu būdu skleisti politinę reklamą. V. Šalaševičiaus stendas buvo pakabintas, bet jis kabėjo vos vieną dieną. Ketvirtadienio vakare, apie 20 val., Druskininkų savivaldybės paslaugų ūkio, kuri yra nuo Druskininkų savivaldybės administracijos priklausoma įstaiga, darbuotojai savavališkai nukabino ir konfiskavo V. Šalaševičiui priklausantį politinės reklamos tentą, o V.Ambrozienės kompiuterinės veiklos įmonei „Vija“ priklausantį reklaminį stendą suniokojo – stendas buvo visiškai nugriautas, sukrautas į Druskininkų savivaldybės administracijos įmonės valdomą sunkvežimį ir išvežtas nežinoma kryptimi. Apie tai „Bendraukime“ redakciją pranešė Vytautas Andriušis.

Už nusižengimus gresia baudos ir laisvės atėmimas

Pareigūnai dar kartą įspėja, kad nustačius atvejus, kuomet bus bandoma papirkti rinkėjus, šių asmenų atžvilgiu bus vykdomi atitinkami policijos veiksmai. Primename, kad LR baudžiamojo kodekso 172 str. numatyta, kad trukdymas pasinaudoti rinkimų ar referendumo teise gali būti baudžiamas laisvės atėmimu iki trejų metų.

Atsakomybės neišvengs ir tie, kurie sutinka perleisti savo balsą už pinigus ar kitokį atlygį. Rinkėjo balsavimas už atlygį, siūlymasis balsuoti už atlygį ar kurstymas tai daryti rinkimuose ar referendume užtraukia administracinę atsakomybę ir baudą nuo 1000 iki 2000 litų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.