Kaip suburti svajonių komandą?

Kas turite gerą idėją? O kiek iš jūsų bandė ją įgyvendinti? Dauguma tą gerą idėją sumalė vidinės kritikos malūne. Kitiems tuos besiskleidžiančius idėjos žiedelius nuskabė artimų žmonių abejonės. Ir tik drąsiausi bei atkakliausi užčiaupė aršiausių kritikų burnas įgyvendinę savo sumanymus.

V. Lašas įkvepia.<br>V. Balkūno nuotr.
V. Lašas įkvepia.<br>V. Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Desimtukas.com

Dec 14, 2012, 3:44 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 3:26 PM

Jau kuris laikas ieškojau progos sudalyvauti renginyje, kuriame pranešimą skaitys Nobelio verslo taikos premijos laureatas, technikos mokslų daktaras, kelių bendrovių vadovas, konferencijos TEDxVilnius organizatorius Vladas Lašas. Nudžiugau aptikęs, jog „Versli Lietuva“ organizuoja tarptautinę inovacijų konferenciją „Atviros inovacijos. Kurk kitaip“. Dar geriau pasijutau pamatęs, kad V. Lašas savo pranešimą skaitys per pietus - tokiu būdu ir darbų pavyks nudirbti, ir pagaliau išvysti šį įdomų žmogų.

Jei tavo idėjas vertina tokie lyderiai kaip Richardas Bransonas, su kuriuo V. Lašas 2010 metais įkūrė organizaciją „Carbon War Room“, tai savaime kalba daug garsiau už tai, kuo daugelis Lietuvoje sėkmingais save laikančių verslininkų yra linkę pasigirti.

Be to, tai buvo puiki proga plačiau susipažinti su TED, nes, nors saviugda domiuosi daugiau nei penkerius metus, iki šiol mano patirtis su TED buvo geriausiu atveju antrokiška.

Giriu už:

 - Asmeninės patirties perteikimą (V. Lašas pasidalino, kaip jį įkvėpė pirmosios patirtys TED, kuomet tai dar buvo uždaras renginys, skirtas tik išskirtiniam kontingentui, ką pavyko pritaikyti, praplėsti bendraminčių ratą);

 - Šou elementus (Vienas pagrindinių bet kokių idėjų atradimo principų - „think outside of the box“, tad lektorius atsinešė dėžę ir pasakė, jog dabar visi esame kitapus dėžės, betarpiškai užmezgė kontaktą su auditorija);

 - Skatinimą kurti svajonių komandas (Pranešėjas skatino burtis į komandas po tris žmones ir kiekvienai komandai dovanojo savo bičiulio iš TED Peterio Diamandžio knygą  „Gausos amžius“, skatino dalintis knyga bei skleisti inovatyvias idėjas).

Patobulinčiau:

 - Prezentacijos valdymą (lektorius nuolat migravo tarp prezentacijos ir video svetainių, o tai jam kėlė techninių sunkumų persijungiant iš prezentacijos į video ir atvirkščiai);

 - Pranešimo struktūrą (kiek trūko sistemos, nes lektorius kalbėjo apie 1) savo asmeninę patirtį, 2) TED, 3) svajonių komandas 4) įkvepiančias knygas bei dažnai šokinėdavo nuo vienos temos prie kitos);

 - Viešojo kalbėjimo įgūdžius (rekomenduočiau atkreipti dėmesį į gestus, balso toną, intonaciją, mimiką. Visgi, dėstomos mintys buvo tokios įdomios, jog šie retorikos kliuviniai nuėjo į antrą planą).

Komentaras.

Kartais tenka svarstyti, kas geriau - geras oratorius ir vidutinis pranešimas ar vidutinis oratorius ir geras pranešimas? Sunku vienareikšmiškai nuspręsti, tad pasitelksiu du palyginimus. Prieš kiek daugiau nei savaitę aprašiau savo įspūdžius iš Artūro Zuoko paskaitos apie lyderystę. Trumpai tariant, geras oratorius ir vidutinis pranešimas. Kalbant apie Vlado Lašo pranešimą, tai, išties, sceninius gebėjimus būtų galima patobulinti. Kaip ir patį pranešimą. Tačiau svarbiausia, kas lieka po to, kai nuaidi publikos plojimai ir lektorius nulipa nuo scenos.

O liko tikrai daug. Visų pirma, mane paskatino labiau pasidomėti TED ir užsiprenumeruoti TED youtube svetainės naujausius įrašus. Be to, kadangi ir man pavyko gauti knygą „Gausos amžius“, manau, kad aš savo svajonių komandos kūrimo koncepciją išplėsiu iki daugiau, nei 3 žmonių. Šis pranešimas paskatino mane atrasti naują „Dešimtuko“ kelią - visą sausio mėnesį kasdien ketinu skaityti po 10 šios knygos puslapių ir dalintis su jumis tuo, ką man pavyko suprasti. Jei ši knyga įkvėpė Vladą Lašą, Swedbank valdybos pirmininką Antaną Danį, tai, manau, tikrai įkvėps ne tik mane, bet ir jus visus!

Kas žino, gal po tokio įtempto ir nuoseklaus „Dešimtuko“ gims keletas naujų idėjų, kurios vėliau virs inovacijomis? O gal po šia vėliava susiburs entuziastingų ir kūrybingų žmonių komanda, kuri po metų-kitų galės V. Lašui spausti ranką ir dėkoti už iniciatyvą po pranešimo pasidalinti jį įkvėpusia knyga. Juk kartais reikia tiek nedaug...

Įvertinimas: 8/10.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.