Kaip mes vykome ginti Laisvės

2013 m. sausio 11 d.  fotomenininkas Nerijus Slesariūnas ir Rokiškio krašto muziejus jau antrą kartą organizavo pilietiškumo pamoką „Mes vykome ginti laisvės“, skirtą Laisvės gynėjų dienai. 2012 m. ši pilietinė pamoka vyko Rokiškio rajono Obelių gimnazijoje, o šiais metais - Panemunėlio pagrindinėje mokykloje.

Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Kujelis

Jan 15, 2013, 1:49 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 7:50 PM

Rokiškio muziejininkai, kartu su fotografu N. Slesariūnu tikisi, kad šis renginys taps tradiciniu ir kasmet bus perkeliams vis į kitą Rokiškio rajono miestelį. Taip norima  įprasminti visų Rokiškio rajono gyventojų dalyvavusių 1991 m. sausio tragiškuose įvykiuose indėlį į laisvės kelią.

Vienas šios pilietinės pamokos akcentų – N. Slesariūno fotografijų paroda. Fotografijų darytų keturiolikmečio vaikino 1991 m. sausio 13 -osios įvykių sūkuryje prie barikadų. Laivės tematika Nerijaus fotografijos alsuoja iki šiol. Laisvės gynėjų dienos, Sausio 13-osios, paminėjimas mokykloje šiemet buvo ypatingas.  Mokiniai, mokytojai, mokyklos aptarnaujantis personalas, net mokyklos virėjos su dideliu entuziazmu dalyvavo ruošiantis šiai svarbiai dienai, įsitraukė ir Panemunėlio bendruomenė.  Jautėsi,  kad didelis ir mažas, jaunas ir senas, yra vienodai svarbus ir reikalingas rengiantis paminėjimui. 

Panemunėlio pagrindinėje mokykloje, kurioje mokėsi kraštietis Alvydas Matulka, žuvęs prie Aukščiausios Tarybos, mokiniai su muziejininkais kūrė autentišką to meto atmosferą tvyrojusią prie Lietuvos Respublikos parlamento ir televizijos bokšto. Ant dalies mokyklos langų buvo užklijuotos juostelės, saugančios stiklus nuo sprogimo bangų. Taip „papuošta“ mokykla priminė tuometinio  parlamento pastatą.

„Atvažiuos tankai?“ – išsigandusi apsiverkė viena mokinukė. Improvizuotomis barikadomis tapo metalinės mokyklos interjero detalės. Ant jų buvo eksponuojamos jaunojo fotografo įamžintos barikados. Ant mokyklos koridoriaus sienų kabojo to meto laikraščių kopijos, kviečiančios ginti Nepriklausomybę.

Galima buvo pavartyti autentiškų tų dienų laikraščių. Įdomu buvo prisiminti  bene pagrindinį to meto informacijos  šaltinį – radijo imtuvą. Keli jų, kartu su senais fotoaparatais, buvo eksponuojami improvizuotame muziejuje. Mokyklos bibliotekoje sienas ir stalus nuklojo N.Slesariūno fotografijų paroda.

Mokiniai nuo ankstaus ryto, mokyklos bibliotekoje užuot sėdę prie kompiuterių įniko į  fotografijas. Niekieno neverčiami įamžino, ką jie galvoja apie laisvę, Sausio 13-osios agresiją,  žmonių drąs1 ir ryžtą. Keletą piešinių mokiniai pakabino ant vielos kūgio, lyg prie bokšto ant barikadų. 

Kiti piešiniai papuošė mokyklos aktų salę, kurioje vėliau vyko pilietiškumo pamoka „Mes vykome ginti Laivės“. Į edukacinę pamoką muziejininkai pakvietė panemunėliečius, valdžios atstovus ir kitus rokiškėnus. Susirinkusius, taip pat ir buvusius Laisvės gynėjus, pasveikino Lietuvos Respublikos Seimo narys Vytautas Saulis.

Skambėjo moksleivių eilės ir dainos apie Laisvę. Tylos minute pagerbtas buvęs mokyklos auklėtinis Alvydas Matulka. Vakare prie Panemunėlio pagrindinės mokyklos buvo uždegtas „Laisvės laužas“, įžiebti deglai. Priešais liepsnojantį laužą ir susirinkusius rymojo rūpintojėlis. Rūpintojėlio veidas nušviestas laužo liepsnos tarytum bylojo susirinkusiai miniai:  „Aš buvau su jumis tada, esu dabar, ir būsiu visada“.

Net iš atokiausių vienkiemių panemunėliečiai atvyko pabūti prie „Laisves laužo“. 

Labiausiai visus sujaudino tai, kad dvi septintokės mergaitės, kurios dieną piešė laisvę, vakare, per pusnis vėl atklampojo net  keturis kilometrus prie „Laisvės laužo“. Susirinkusieji dalinosi prisiminimais, dainavo to meto patriotines dainas. Dainoms pritarė net du armonikieriai, kurie, kaip prieš 22 metus, prisėdę ant laužui paruoštų rąstų, su karšta liepsna širdyse, tampė dumples. Panemunėlio bendruomenes moterys šilkiniais balsais suvirpino kiekvieno  širdį daina „Laisvė“ pagal J.Marcinkevičiaus eiles.

Visi dalyviai šildėsi arbata ir stiprinosi koše. Ant mokyklos sienos buvo rodoma interaktyvi instaliacija „Parlamento gynyba“. Susirinkusieji fotografo buvo pakviesti apžiūrėti parodos. Keletas jų senose nuotraukose atpažino savo artimuosius. Smagiausia, jog ši idėja Rokiškyje gyvuos ir toliau.

Gautas Kamajų bendruomenės pakvietimas sekančiais metais pilietiškumo pamoką rengti Kamajuose. Muziejininkų nuomone, šie renginiai ypatingai svarbūs nes kiekvieno mažo miestelio bendruomenė prisidėjo ginant Lietuvos laisvę 1991 m. sausio 13 d., tai kiekviena bendruomenė ir turi teisę garbingai paminėti šią dieną kartu su visais. Nesvarbu, gyventum sostinėje ar mažyčiame miestelyje – visi esame vienodai svarbūs Tėvynei Lietuvai.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.