Pagarba valstybei plevėsuoja po kiemo langais

Beveik prieš metus Kazlų Rūdoje, judrioje Maironio gatvėje šalia stovinčio nuosavo namo iškelta ir nuolat plevėsuojanti istorinė Lietuvos vėliava žadina praeivių smalsumą. Raudoname audekle ant balto žirgo grėsmingai kalaviju mojuojantis sidabrinis raitelis tapo žingeidžių miestelėnų susidomėjimo objektu.

Lietuvos istorinė vėliava Kazlų Rūdos gyventojus džiugina kiekvieną dieną.
Lietuvos istorinė vėliava Kazlų Rūdos gyventojus džiugina kiekvieną dieną.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Žitkus

Feb 17, 2013, 10:19 AM, atnaujinta Mar 11, 2018, 5:48 PM

Namo, papuošto istorine Lietuvos simbolika, savininkai Viktorija ir Zigmas Karpai šypsodamiesi pasakoja, kad praeivių reakcija į neįprastą vėliavą įvairi ir tenka nugirsti skirtingų vertinimų. Sodybos šeimininkų akis džiuginanti, vėjyje besiplaikstanti istorinė vėliava – Karpų šeimos išreikšta pagarba savo valstybei.

Idėja užkrėtė norvegai

Z. Karpus sako, kad idėja iškelti vėliavą, kuri ištisus metus plevėsuotų savame kieme, jį užvaldė po laiko, praleisto Norvegijoje: „Norvegai neslepia pasididžiavimo savo valstybe ir patriotinius jausmus išreiškia sodybas puošdami tautinėmis vėliavomis. Pamatyti vaizdai mane sužavėjo, tad grįžęs į Lietuvą nusprendžiau pasekti įkvepiančiu šiaurės kaimynų pavyzdžiu“.

Visas vyro užmačias palaikanti žmona tokiai minčiai neprieštaravo. Šlovingus istorinių mūšių laikus menanti vėliava šeimos sodyboje iškilo praėjusių metų vasarą. Sodybos šeimininkas pasakoja, kad du stiebus vėliavoms pagaminti užsakė kartu su bičiuliu, tapusiu idėjos bendraminčiu. „Mano bičiulio kieme tautinė trispalvė iškeliama valstybinių švenčių progomis, tačiau tikiuosi, kad jis paseks mano pavyzdžiu“, – šypsosi p. Zigmas. Metalinius stiebus pagamino nagingi Kazlų Rūdos meistrai. Vėliavą Karpai įsigijo Kaune: „Rinkome informaciją internete, domėjomės ir radome gamintoją, pas kurį ją užsisakėme“.  

Istorinė vėliava – duoklė valstybės praeičiai

Z. Karpus teigia, kad iškelti ne įprastą tautinę trispalvę, o istorinę Lietuvos vėliavą nusprendė visų pirma dėl to, kad pastaroji jam pasirodė labai graži. „Nebuvau pats stropiausias mokinys mokykloje, tačiau labai mėgau istorijos pamokas. Visuomet žavėjausi didingu Lietuvos istorijos periodu, kai šalį valdė sumanūs kunigaikščiai. Vėliava, kuri puošia mūsų namus, prieš kelis šimtus metų į pergalę vedė mūsų tautą Žalgirio mūšyje“, – sprendimo pasirinkti retai kur matomą vėliavą motyvus dėsto p. Zigmas.

„Mūsų namai, mūsų tvirtovė“, – tvirtina p. Zigmas. „Savo rankomis pasistatėme namą, čia užaugo mūsų vaikai. Čia mūsų „pilis“, mūsų valdos, o kokia „pilis“ be vėliavos? – šmaikštauja Karpai. „Iškėlėme tokią vėliavą, kuri mums graži, kurią mes gerbiame“. V. ir Z. Karpai sako, kad jokiu būdu nesiekia demonstruoti perdėto patriotiškumo. „Mes tiesiog mylime šalį, kurioje gyvename. Čia mūsų šaknys, didžiuojamės jos istorija, švenčiame valstybines šventes, sekame dabarties įvykius, esame sąmoningi piliečiai“.

Karpai tvirtina, kad netapatina valstybės ir joje vykdomos politikos: „Vienas iš mūsų sūnų pragyvenimui užsidirba ne gimtinėje. Tačiau ne todėl, kad nemyli Lietuvos. Tiesiog mūsų šalyje jaunam žmogui, norinčiam deramai pasirūpinti savimi ir savo šeima, ekonominės sąlygos kol kas nėra palankios. Buvimas užsienyje nė kiek ne menkina mūsų sūnaus pasididžiavimo, kad jis yra lietuvis. Jis nesivaržo pasipuošti lietuviška atributika. Jei tik būtų tinkamos sąlygos kurti savo ateitį Lietuvoje, tikime, kad sūnus nedelsdamas grįžtų“.  

Praeivių reakcija įvairi

Plevėsuojantis istorinis simbolis domina judrios Maironio gatvės praeivius. Vienus neregėta vėliava stebina, kitus, besidominčius istorija, džiugina. Karpai netruko išgirsti įvairių atgarsių apie savo kieme plazdančią retą vėliavą. Kažkam originalūs sodybos šeimininkai pasirodė keistuoliais, neva susikūrusiais ir besipuikuojančiais savo šeimos herbu. Tačiau tenka nugirsti ir širdį paglostančių pokalbių, kai mama eidama su vaiku pro Karpų namą stabteli ir vaikui paaiškina vėliavos išskirtinumą.

„Nuotaiką pakelia į duris besibeldžiantys praeiviai, nusprendę pasmalsauti kokia valdiška įstaiga mūsų namuose įsikūrė“, – šypsosi Karpai. „Neretai mūsų namus supainioja su kaimynystėje įsikūrusiais senelių namais“ – dėl netikėtų svečių vizitų nepyksta p. Viktorija. P. Zigmas sako, kad kažin ar reikia įstatymu įtvirtinto reikalavimo, kad šalies vėliava privalo būti keliama nurodytomis dienomis. „Tai turi būti piliečio sąžinės reikalas. Jei žmogus gerbia savo valstybę, jis vėliavą iškels niekieno neverčiamas“, – įsitikinęs Z. Karpus.

Gražios tradicijos pradininkai

„Tikrai nesijaučiame, kad atlikome kažkokį žygdarbį, iškeldami istorinę vėliavą. Mums tiesiog gražu ir malonu matyti ją plazdenančią mūsų kieme. Būtų smagu, jei Kazlų Rūdoje gimtų tradicija taip puošti savo sodybas“, – nuoširdžiai atvirauja Karpai.

„Po mūsų langais iškilusi vėliava ne tik tapo kiemo puošmena, tačiau ir įpareigojo mus dar labiau susirūpinti sodybos aplinka. Nebegalime sau leisti, kad kiemas būtų neprižiūrėtas. Dabar gerokai daugiau dėmesio skiriame aplinkos priežiūrai“, – dėl papildomų atsiradusių rūpesčių nesijaudina šeimininkai. Šlovingą Lietuvos istoriją menanti istorinė vėliava Karpų kieme plazdens ir šiandien, šaliai minint Lietuvos valstybės atkūrimo dieną. Paprastų šalies piliečių pagarba savo valstybei prisimenant jos istorinius simbolius – nuoširdžiausia dovana Tėvynei Vasario 16-osios proga.  

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.