VDA dizaino studentai sukūrė „paskutinius“ savo darbus

Su garsiu Danijos dizaineriu Borisu Berlinu daugiau nei savaitę darbavęsi Vilniaus dailės akademijos dizaino studentai kūrybinių pratybų finale pristatė savo sukurtus objektus, kurie galėtų būti laikomi paskutiniais jų dizainais.

Daugiau nuotraukų (1)

DIC

Mar 12, 2013, 4:02 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 3:48 AM

„Mano paskutinis kūrinys“  – tokią užduotį studentams davė prestižiniais dizaino apdovanojimais įvertintas dizaino studijų „Komplot Design“ ir „Iskos-Berlin“ partneris B. Berlinas. „Studentams pasiūliau įsivaizduoti, ką jie norėtų palikti po savęs, jei žinotų, kad tai bus paskutinis jų kūrinys, kas perteiktų jų asmenybę ir būtų perduota ateities kartoms“,  – sakė su kiekvienu studentu individualiai dirbęs dizaineris.

B. Berlinas VDA studentus skatino įsigilinti į save, savo šaknis, apmąstyti ateitį ir kurti nepriklausomai nuo stiliaus, mados ar populiariausios sezono spalvos.

Skatindamas įsigilinti į  žmogaus vietą planetoje Justinas Kudzmanas sukūrė trimatę dėlionę, kuri atspindi istoriškai kitusį žmonijos suvokimą apie planetos formą ir nuteikia meditacijai. Rapolas Gražys  medžio ir gintaro kubelius su svarbiais žodžiais suvėrė ant plieninės ašies. Juos sukinėjant, gaunami skirtingi žodžių junginiai, perduodantys žinią ateičiai.

Elena Veleckaitė po savęs paliktų Spalvų ksilofoną  – medinį mušamąjį instrumentą, su vietomis keičiamais klavišais, pažymėtais skirtingomis spalvomis. Norint pagroti melodiją, tereikia sekti specialiomis spalvų paletėmis.

Aušrinė Augustinaitė praeities ar ateities atsiminimus nori išsaugoti kvapų pagalba. Jos sukurtas minimalistinis apvalus buteliukas padalintas į du pusrutulius  – vienas užpildytas praeities kvapo, o tuščiasis skirtas užpildyti ateityje.

Lina Dumbravaitė galvodama apie tai, kas jai rūpi, sukūrė pagalvę, kurios forma tarsi paveikta apglėbimo. Jos viduje – apvali dėžutė, kurioje upės ir svarbių žmonių nuotraukos, priberta augimą simbolizuojančių manų kruopų.

Pirmą kartą Vilniuje viešėjęs dizaineris atviroje paskaitoje pasakojo apie savo dizainerio karjerą, komentavo savo sukurtus objektus – pavyzdžiui, jo sukurtos kėdės eksponuojamos nuolatinėje Niujorko Moderniojo meno muziejaus ekspozicijoje ir kartu puikiai „dirba“ muziejaus restorane ir kavinėje.

Tarptautinio pripažinimo sulaukusią guminę kėdę „NON CHAIR“ dizaineris sukūrė galvodamas apie tai, kad visos įmanomos kėdės jau yra sukurtos, todėl ši galėtų būti paskutinė jo sukurta. Dėl to, B. Berlino teigimu, kėdė įgavo anonimiškumo ir už savo švarų dizainą bei technologijų įgalintą lankstumą buvo įvertinta garsių architektų, pasirinkusių ją savo pastatų interjerams.

Šiais metais Akademijos studentų laukia dar keli susitikimai ir kūrybinės pratybos su įvairiausių sričių patirtį sukaupusiais dizaineriais iš užsienio šalių.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.