Lietuvos parduotuvėse - nacistine simbolika pažymėti produktai

Šis tekstas ir iliustracijos yra socialinė provokacija, skirta balandžio 1-ajai. Jos autorius – portalo lrytas.lt skaitytojas, dizaineris Vytenis Petrusevičius. Taip jis norėjo atkreipti visuomenės ir verslininkų dėmesį, kad sovietine simbolika pažymėti produktai turėtų būti tokie pat nepriimtini, kaip ir komunistų padaryti nusikaltimai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-04-01 10:01, atnaujinta 2018-03-09 00:54

***

Praturėti užsinorėję verslininkai peržengė padorumo ribas. Lietuvos parduotuvių lentynose jau galima rasti produktų, pažymėtų nacistine simbolika. Be to, jie gausiai reklamuojami žiniasklaidoje. Žiaurumu išgarsėję vokiečių SS kareiviai pristato lietuvišką degtinę. Fašistinės Italijos diktatorius Benito Mussolini siūlo paragauti koldūnų. Tačiau teisėsaugos institucijos tyli.

Kai viename prekybos centre pamačiau bulvių traškučius „Dritte Reich“, pagalvojau, kad aš kažko nesuprantu. Pamaniau, kad mano vokiečių kalbos žinios jau pasenusios ir ne taip supratau pavadinimą.

Išsitraukiau savo išmanųjį telefoną ir įsijungiau „Google Translate“ programėlę. Pasitikrinau. Nesuklydau – bulvių traškučiai pavadinti Trečiojo reicho vardu. Kitaip tariant, nacistinės Vokietijos. Šalies, kuri sukėlė Antrąjį pasaulinį karą ir organizavo žydų genocidą.

Toliau – dar gražiau. Parduotuvės šaldytuve radau šviesaus alaus „Wehrmacht“, degtinės „Waffen“. Prie maisto produktų - koldūnų „Mussolini Tortellini“. Tačiau labiausiai nustebino prezervatyvai „SS“. Juk būtent SS daliniai prievartavo, kankino ir žudė nekaltus žmones! Taip jie elgėsi ir Lietuvoje!

Ant etiketės parašyta, kad visus tuos produktus gamina Vokietijos bendrovė „Liegen und Fleisch“. Į mūsų šalį juos importuoja bendrovė „Šampsonas“. Šitiems verslininkams paskambinau kitą rytą.

Norėjau sužinoti, kodėl bendrovė taip elgiasi. Ar tai reiškia, kad jie pritaria tautinių mažumų žudymui, kankinimui, neapykantos ir agresijos kurstymui? Ar jie mano, kad Antrasis pasaulinis karas buvo didelė žmonijos šventė, o Lietuvos okupacija – mūsų šalies klestėjimo metas? Gal jie tiki, kad nacistinė simbolika asocijuojasi su vokiška kokybe?

Paskambinęs internete nurodytu telefono numeriu sužinojau, kad „klausimus ir pastabas“ galiu išsakyti elektroniniu laišku. Kitaip tariant, mandagiai man buvo paaiškinta, kad mano nuomonė niekam neįdomi.

Vėliau tų produktų reklamas radau didžiausiuose šalies dienraščiuose ir populiariausiuose žurnaluose. Iš to galima suprasti, kad žiniasklaida ir visuomenė pritaria tokiam verslininkų žingsniui. Pritaria, nes nesmerkia. Perkantieji ir reklamuojantys tuos produktus sutinka, kad nacistinė simbolika – nėra šlykštus ir smerktinas dalykas.

Apie tai pranešiau teisėsaugos institucijoms. Gi nuo 2008 metų įstatymai nurodo, kad Lietuvoje draudžiama sovietinė ir nacistinė simbolika! Tačiau nesitikiu, kad pareigūnai į tai sureaguos. Juk mūsų parduotuvėse jau seniai galima nusipirkti prekių, su komunistinio teroro simboliais.

Man šitoks bandymas reklamuoti savo produktus primena neišradingą kičą. Verslininkai įsivaizduoja, kad jų produktų reklama yra labai iššaukianti ir provokuojanti. Jie veikia remdamiesi principu „Ir bloga reklama yra reklama“. Provokacijos turi būti kūrybingos ir nešti kokią nors žinią, atkreipiančią dėmesį į problemas. Šiuo atveju, tie žmonės tiesiog demonstruoja savo ciniškumą ir neišprusimą.

* * *

Genrikas Vurbšta, bendrovės „Šampsonas“ generalinis direktorius:

„Tie pavadinimai ir simboliai niekaip nėra susiję su politika ar istorija. Jie visiškai nesusiję su teroru, karu ar kitais dalykais, už kuriuos atsakingi naciai. Mes nuo to atsiribojame.

Mes darome ne politiką, bet verslą. Atlikome rinkos tyrimus ir nustatėme, kad lietuviai labiausiai vertina vokišką kokybę. Daiktai, kurie yra pagaminti Vokietijoje, vartotojams atrodo patikimi.

Tada atlikome kitą tyrimą ir nustatėme, kad lietuviams Vokietija pirmiausiai siejasi su naciais.

Todėl ir pasirinkome tuos simbolius.“

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.