Kaip įsirengti daržą daugiabučio balkone?

Ne kiekvienas miesto gyventojas turi sodą ar sodybą užmiestyje ar laisvą žemės plotelį šalia savo namų. Bet ką daryti, jei kankina žemės trauka ir norisi kasdien šalia turėti šviežių daržovių ir prieskonių? Įsirengti daržą tiesiog savo balkone! Juk taip paprasta jame pastatyti kelis vazonus ar dėžutes.

Bazilikas.<br>123rf. nuotr.
Bazilikas.<br>123rf. nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gilė

May 14, 2013, 5:48 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 6:47 PM

1. Pirmiausiai tinkamai įvertinkite savo balkono padėtį saulės atžvilgiu. Nuo to priklausys, kokius augalus galėsite tinkamai išauginti. Daugumai augalų, suprantama, reikia daug saulės šviesos. Jeigu jos trūksta, rinkitės salotų lapus, petražoles, agurkles. Jeigu jūsų balkoną tiesiog lepina saulė ir jos šviesa, drąsiai auginkite pomidorus, paprikas, bazilikus. Kadangi daržoves auginsite induose ir dėžėse, jos neturi turėti labai plačiai kerojančių šaknų.

2. Įvertinkite, kiek lietaus vandens gaus augalai. Jeigu virš jūsų balkono ar terasos nėra jokio stogelio, o lis gausiai, augalų lapai gali nespėti išdžiūti, todėl gali atsirasti sporinės ligos, taip pat permirkti vazonai. Bet kokiu atveju, jeigu žinote, ar artinasi liūtis, patraukite augalus po stogu.

3. Kokius indus rinktis - medines dėžes, molinius ar plastikinius vazonus. Molis indas leidžia žemei kvėpuoti, todėl moliniai indai labai tiks augalams, kurie nemėgsta drėgmės pertekliaus. Mediniai indai, dėžės nėra atsparios drėgmei, todėl labai svarbu, kad jie būtų kietos medienos ir tinkamai impregnuoti.

4. Žemė - jeigu augalus auginate uždarame inde ir dėžėje, ypač svarbu, kad žemė būtų praturtinta maisto medžiagomis. Nepagailėkite pinigų žemės mišiniui. Durpėse, kurių taip pat galima įsigyti parduotuvėje, augalams reikalingų medžiagų yra kur kas mažiau.

5. Turite du pasirinkimus - daiginti sėklas anksti pavasarį arba sodinti jau įsigytus daigus. Antrasis variantas - daug paprastesnis daržo balkone sąlygomis, mat sėklų daiginimui reikalingos ypač geros sąlygos - daug saulės šviesos, laiko ir vietos. Galite pasikliauti ekologiniais ūkiais ir daigus pardavinėjančiais prekeiviais turguje.

6. Prieš sodindami augalus, pasirūpinkite indų drenažu - kad juose neužsistovėtų vanduo. Tam puikiausiai tiks moliniai rutuliukai ar keramikos šukės.

7. Prieš persodindami sodinukus į savo pasirinktą indą, šiek tiek sudrėkinkite žemę ir augalo šaknis. Sodinkite augalus tokiame gylyje, kokiame jie buvo daiginimo indelyje, palikite tinkamus tarpus, kad augalas turėtų erdvės augti. Pridėkite iki indo viršaus žemės, paspauskite pirštais ir palaistykite. Žemės turėtų būti apie 3 cm iki indo viršaus.

Kitame straipsnyje papasakosiu, kaip prižiūrėti balkone augančius augalus.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.