Daržas daugiabučio balkone: kaip jį prižiūrėti?

Praėjusį kartą pasakojau, kaip įsirengti daržą daugiabučio balkone. Šį kartą norėčiau pakalbėti apie tokio daržo priežiūrą - drėkinimą ir tręšimą ir konkrečius augalus.

Pomidorai - tinkamiausia auginti balkone daržovė, jeigu tik ji gauna pakankamai saulės ir pasodinta derlingoje žemėje.<br>123rf. nuotr.
Pomidorai - tinkamiausia auginti balkone daržovė, jeigu tik ji gauna pakankamai saulės ir pasodinta derlingoje žemėje.<br>123rf. nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gilė

May 20, 2013, 3:26 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 12:28 PM

1. Nepamirškite, kad daržovėms ir prieskoniams balkone reikės nuolatinės jūsų priežiūros. Svarbiausioji dalis - drėkinimas. Kaip dažnai laistyti augalus, priklauso nuo jūsų balkono padėties saulės atžvilgiu. Bet kokiu atveju, geriausia daržoves ir prieskonius laistyti anksti ryte ir vakare, arti šaknų. Ypač karštomis dienomis augalus apsaugos mulčias - pušų žievės, kakavos lukštai ar molio rutuliukai, kurie neleis greitai išgaruoti drėgmei.

2. Augalai balkone neturės galimybės gauti natūralių medžiagų ir dirvožemio, todėl pasirūpinkite, kad jie gautų užtektinai trąšų. Parduotuvėse esama skirtingų rūšių trąšų - tarp jų - ir daržovėms, prieskoniniams augalams.

3. Bazilikai. Per pačius karščius juos derėtų laistyti kas dvi dienas, galbūt net kasdien. Valgykite juos žalius, nedžiovinkite, mat jie skaniausi šviežūs. Kad lapeliai augtų didesni, skabykite viršutine šakeles, kad bazilikas plėstųsi ne į viršų, bet į plotį.

4. Lapinės salotos. Auginti balkone lapines salotas labai lengva. Tiesa, jos nemėgsta tiesioginės kaitros, nebent tik kai dygsta. Drėkinti reikėtų reguliariai, o patręšti - kas dvi savaites. Skabykite ar pjaukite lapus iš šonų, vietoj jų ataugs nauji. Visą gūžę nupjaukite, kai ji visiškai subręs.

5. Mėtos ir melisos. Mėtas ir melisas geriausia auginti vazonuose, mat jos užgožia visus kitus šalia esančius augalus. Jas laikykite, kur šilta ir saulėta. Vasarą mėtos ir melisas laistykite reguliariai, rudenį ir žiemą - kartą per savaitę. Šviežiais lapeliais galėsite mėgautis visą vasarą, vietoj nuskabytų atauga nauji.

6. Paprikos - kad jos augtų balkone, turi būti pakankamai saulėta. Paprikas auginkite vazone arba mediniame lovyje. Laistykite reguliariai, tręškite kartą per dvi savaites. Kartas nuo karto apskabykite šoninius lapus, kad subręstų didesni vaisiai. Paprikų vaisiais mėgausitės nuo rugpjūčio iki spalio.

7. Pomidorai - tinkamiausia auginti balkone daržovė, jeigu tik ji gauna pakankamai saulės ir pasodinta derlingoje žemėje. Geriausiai tinka žemaūgiai pomidorai. Kad ir kur juos auginate - vazone ar lovelyje, paremkite pagaliukais pomidorų kotus, pririškite, kad jie stabiliai tiestųsi į viršų. Svarbu kartas nuo karto nuskabyti ūglius lapų pažastyse. Vasarą pomidorus reikėtų kiekvieną dieną - jie mėgsta vandenį.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.