Jaunimas įsitikino, kad istorija gyvena ne tik knygų puslapiuose

Ankstyvas liepos 13–osios rytas buvo džiugi žinia jauniesiems Kauno rajono žurnalistams, kuriuos subūrė Kauno rajono VVG, jos pirmininkas Vytautas Zubas ir projektų koordinatorė Jolanta Marija Malinauskaitė. Jaunimo ir Kauno rajono VVG grupės nariai išvyko į Lenkiją.

Kauno rajono jaunieji žurnalistai, Kauno rajono savivaldybės atstovai, Kauno VVG grupės nariai su prezidente D. Grybauskaite.
Kauno rajono jaunieji žurnalistai, Kauno rajono savivaldybės atstovai, Kauno VVG grupės nariai su prezidente D. Grybauskaite.
Daugiau nuotraukų (1)

Apolonija Koževnikovienė

Jul 17, 2013, 4:35 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 11:24 PM

Dvejus metus Kauno rajono ir lenkų Myslibužo apskrities mokiniai iš arčiau pažvelgė į Stepono Dariaus ir Stasio Girėno, transatlantinių skrydžių pasaulyje pradininkų, istoriją. Tikslas buvo jaunimo akimis perteikti bendras dviejų kaimynių – Lietuvos ir Lenkijos – istorijos sąsajas, visai lietuvių bendruomenei reikšmingus įvykius ir šių dienų aktualijas susijusias su lakūnu padarytu žygdarbiu.

Pirmaisiais metais jaunieji šalių žurnalistai, iš abiejų pusių po 11 ir jų vadovai: lietuvių Virginija Pūrienė ir Apolonija Koževnikovienė, lenkų Julita Herezo, Elžbieta Lipinska, Natalija Skowron – Kozyra, Piotras Sobolevwski svečiavosi Lenkijoje Chočšno, Mysliborz miesteliuose ir Kauno rajone, Kačerginėje.

Jaunimo praleistas laikas kartu, šiais, jubiliejiniais metais, kuris primena apie labai reikšmingą įvykį lietuvių tautai, tai S. Dariaus ir S. Girėno skrydį per Atlantą, jų neštą žinią apie Lietuvą, davė vaisius. Išleistas aštuoniasdešimties puslapių albumas, kuriame sutalpintos moksleivių įžvalgos, pastebėjimai, išgyvenimai, prisiminimai, lankytos vietos Lenkijoje ir Lietuvoje dienoraštyje, straipsniuose, laiškuose, reportažuose, nuotraukose. Kiekvienas jaunas žmogus pažvelgė į Lenkijos ir Lietuvos istorijos įvykius kiek kitokiu rakursu. Lietuviai daugiau akcentavo žodį „istorija“, o lenkai „jungia“.

Liepos 15 d. aktyviausi projekto dalyviai, vadovai, koordinatoriai, Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas ir Kauno rajono savivaldybės vicemeras Antanas Makarevičius ir jų atstovai, Kauno rajono bendruomenės nariai dalyvavo S. Dariaus ir S. Girėno žuvimo 80-jų metinių minėjime Pšelnike (Soldino girioje), kur Lietuvos ir Lenkijos valstybių vadovams, kitiems šios sukakties paminėjimo svečiams ir projekto dalyviams buvo įteiktas spalvotas albumas „Pšelnik – istorija, kuri jungia“.

Pasiektas tikslas, mokiniai suprato jau be žodžių ir mokymų, kas yra patriotizmas, ką reiškia laikyti savo rankoje trispalvę, pabūti kartu su Lietuvos prezidente Dalia Grybauskaite ir braukti draugystės ašarą toli nuo gimtųjų namų, išsklaidyti visas nesutarimų bangas tarp dviejų tautų, kurios dažnai pas mus eskaluojamos.

Mes matėm, jautėm ir išgyvenom didžiulę pagarbą, nuoširdumą, draugiškumą, vaišingumą lenkų tautos, o jie lygiai tą patį kartojo, kad mes esame tie žmonės, kurie tiesia kelią į abiejų tautų širdis, kaip ir mūsų tautos didvyriai S. Darius ir S. Girėnas. Pamatėm, kad istorija gyvena ne tik knygų puslapiuose, bet ir žmonių širdyse.

Apolonija Koževnikovienė yra Jaunųjų žurnalistų vadovė, Raudondvario gimnazijos mokytoja

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.