Juodupės gimnazija rugsėjo pirmąją pasitiks su nauja vėliava

Mokykla – tai nedidelė respublika su savo valdžia, bendruomene, taisyklėmis ir simbolika. Nors rugsėjo pirmąją į Rokiškio rajono Juodupės gimnaziją mokiniai rinksis jau 86-ąjį kartą, tačiau pirmąsyk jos kieme iškilmingai suplevėsuos mokyklos vėliava. Sukurti mokyklos vienybės ir tapatybės simbolį jaunimą paskatino didžiausias Lietuvoje pilietiškumo ugdymo projektas „Kuriame Respubliką“.  

Daugiau nuotraukų (1)

PDT

Jul 18, 2013, 3:47 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 10:38 PM

„Siekiame stiprinti mokinių tapatumo jausmą, ugdyti pasididžiavimą savo gimnazija. Vėliava, kuri padės mūsų gimnazistams išsiskirti iš kitų, įpareigos juos pasitempti, aktyviau ginti bendruomenės garbę, – sako Rima Šimėnienė, Juodupės gimnazijos istorijos mokytoja. – Pirmiausia save siejame su šeima, vėliau – kiemu, mokykla, dar vėliau – valstybe. Įpratęs nuo mažens branginti supančią aplinką, jaunimas išmoks gerbti tėvynę ir ja rūpintis, nepamirš per valstybės šventes iškelti trispalvės.“   Dalyvaudami piešinių konkurse mokiniai teikė pasiūlymus, kokią mokyklos vėliavą norėtų matyti. Iš maždaug 120 darbų vertinimo komisija, kurią sudarė dailininkas, mokytojų, mokinių ir tėvų atstovai, geriausiu pripažino Juodupės gimnazijos būsimos vienuoliktokės Karolinos Šedytės eskizą. Pagal jį mokyklos vėliavoje pavaizduota tekanti saulė, inicialai JG, užrašytas ugdymo įstaigos pavadinimas. 

„Iš pradžių nupiešiau saulę kaip šviesos ir gerovės simbolį, knygą – kaip žinių ir išminties šaltinį, tačiau pastaroji buvo itin panaši į mokyklos pavadinimo pirmąsias raides, todėl nusprendžiau jas dar labiau išryškinti, – pasakoja K. Šedytė. –  Kai mokykloje vyko konkurso piešinių paroda, pastebėjau daug gražių ir įdomių vėliavų, todėl tikrai nesitikėjau laimėti.“  

Anot mokinės, vėliava ne tik parodo Juodupės gimnazijos išskirtinumą, bet ir įkvepia ją puoselėti, gerbti, didžiuotis esant jos dalimi.  

Naujoji vėliava gimnazijos ir viso miestelio bendruomenei pristatyta mokslo metų užbaigimo šventėje, dabar ji puošia mokyklos fojė. Naudojant tą pačią stilistiką taip pat buvo pagaminti ženkliukai: „Už nuopelnus gimnazijai“, „Už nuopelnus sporte“, „Už nuopelnus visuomeninėje veikloje“.  

Nuo rudens mokiniai planuoja suburti Pilietinių iniciatyvų klubą ir imtis naujų darbų jaunimo bei visos miestelio bendruomenės pilietiškumui ir patriotiškumui budinti.   

Juodupės gimnazija yra viena iš  120 švietimo įstaigų – bendrojo lavinimo ir profesinių mokyklų, kolegijų, kurios prisijungė prie projekto „Kuriame Respubliką: visuomenės pilietinio veikimo kompetencijų ugdymas“ ir ėmė spręsti savo bendruomenių problemas.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.