„Brazdesiai sielai“ - savaitgalis Šiauliuose su poezija ir be alkoholio

Penktadienio vakarai sode, balkone, ežero pakrantėje, ar pačių mylimiausių draugų kompanijoje, – nesiginčiju, tikrai nuostabus būdas pailsinti savo sielą. Tačiau kartais sielai pabosta tai, kas įprasta ir tuomet ji pradeda brazdėti, kirbėti, kitaip žadinti savo šeimininką: „Ei, nuveik ką nors smagaus, neįprasto, nepamirštamo.“

Daugiau nuotraukų (1)

Aistė Šulskytė

Jul 19, 2013, 6:10 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 9:42 PM

Būtent taip gimė unikalus ir analogų visoje Šiaurės Lietuvoje neturintis projektas, virtęs dviejų dienų festivaliu „Brazdesiai sielai“. Šiandien, kai poezija, akustinė muzika tarsi nepritaikoma masėms, keletas jaunų žmonių nusprendė surizikuoti: „O jei? O jeigu į festivalį sukviesime žymiausius dainuojamosios lyrikos bardus, Lietuvos literatūros pašvaistėje seniai žibantys poetai skaitys savo eiles, jaunieji dailininkai ves kūrybines dirbtuves... Gal mums pavyks prikelti tikrąjį Šiaulių senamiestį, kurio siela paskutinius keliolika metų užgriozdinta automobiliais, ūkiniais pastatais ir kuris pats yra tarsi akustinė muzika ar poezija – neprieinamas masėms.“

Dabar skaitytojai žino, kokią idėją neša „Brazdesiai sielai“. Tačiau jie nežino, kad festivalio koncepcija dar platesnė – organizatoriai renginio metu „nevirškins“ alkoholio, vos vienas kitas Lietuvoje vykstančių festivalių gali pasigirti blaivybės skatinimu, kai žmonėms rekomenduojama linksmintis nevartojant psichotropinių medžiagų.

Dar vasaros pradžioje būrelis entuziastų, prijaučiančių gitaros ar balso stygų brazdinimui susėdo ir nusprendė, jog viename didžiausių Lietuvos miestų gyvenimas neturi tekėti įprasta vaga – žmonėms reikia permainų. Tačiau nuo ko pradėti?.. Tuomet Gintaras Miltenis, Ieva Ripinskytė, Gintas Gascevičius entuziastingai pareiškė: „Pradėsime nuo savęs“.

Nuo tos akimirkos jų pačių kasdienybę sujaukė nesibaigiantys naktiniai susirašinėjimai su atlikėjais, kantrybės reikalaujanti rėmėjų paieška: iškraustyti vizitinių kortelių dėklai ir begalės pirštų antspaudų, kuriais jie apdalino varstomas būsimų draugų duris.

Debiutinio renginio biudžetas labai mažutis, tačiau tai svarbiausias muzikinio savaitgalio aspektas – šitaip festivaliui neteks būti šaltu, nejaukiu ar komerciniu: dėka gausybės draugų, rėmėjų, savanorių ir organizatorių rankomis suręstų, sumontuotų dekoracijų bulvaro kiemelis priešais Šiaulių humanitarinį universitetą virs neatpažįstamai pasikeitusia muzikos ir poezijos oaze, kur atlikėjai dainuoja tik iš malonumo bendrauti su klausytoju (visi poetai ir dainininkai sutiko dalyvauti be atlygio).

Festivalis jau suorganizuotas, beliko kantriai laukti gero oro ir jau šią savaitę (26-27 d.) į knygyno „Sielai“ kiemelį (P. Višinskio g. 39, Šiauliai) sugūžėsiančių žymiausių Lietuvos menininkų.

Renginio programa

Liepos 26 d. (įėjimas nuo 16 val.)

17:00 – 17:50 „Kamanių Šilelis“

18:00 – 19:30 akustinis „Ancevičių“ koncertas

Pertraukose: Vykinto Jasaičio gitaros improvizacijos

19:50 – 21:30 Poetiniai skaitymai su Pauliumi Norvila, Ramune Brunzaite, Aivaru Veikniu, Elze Gudavičiūte, Donatu Petrošiumi ir Gediminu Kalinu (muzikiniai intarpai)

22:00 – 01:00 kino naktis

Liepos 27 d. (įėjimas nuo 13 val.)

15:00 – 19:00 „DOUBLE V HOUSE“ kūrybinės marškinėlių dirbtuvės

15:00 – 16:00 Naisių vasaros teatro teatralizuotas Vytauto Kernagio dainų koncertas. (režisierius Vytautas V. Landsbergis jaunesnysis)

16:00 – 16:30 Pianistės Eglės Minčiūnaitės improvizacijos

16:40 – 18:30 Jaunųjų atlikėjų koncertas su Jone Urniežiūte, Donatu Blanka, Gedu Lukšu, Indre Gegeckaite, Ieva Prūsaite, Justina Žukauskaite, Eimantu Budreckiu. Karoliu Čivinsku, Povilu Šimoniu.

18:30 – 19:00 Pianistės Eglės Minčiūnaitės improvizacijos

19:00 – 20:00 „Rochester Ginger“ degustacija, „DOUBLE V HOUSE“ marškinėlių aukcionas

20:00 – 23:00 Baigiamasis koncertas su Domantu Razausku; grupės „Arbata“ lyderiu Zala – Andriumi Zalieska ir Aurimu Driuku; grupės „Outsiders“ siela Algimantu Kveciu; amerikietiško folko/indie muzikos atlikėju Šarūnu Petručiu; Martin Wall ir grupe; (ex) „Atika“ su Dariumi Žvirbliu ir Michailu Denisenko, taip pat (ex) „Airija“ su Kostu Radlinsku. Savo eiles skaitys žinomas Lietuvos poetas, dramaturgas Mindugas Nastaravičius.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.