Vilniečiai atsisuko į beglobius gyvūnus

Beglobiai gyvūnai – opi ir jau daugelį metų neišsprendžiama  problema. Kas kaip išmano, taip ją sprendžia: globos organizacijos rengia įvairias akcijas, dainininkai dalyvauja paramos koncertuose, gyventojai, plūstelėjus gerumui, aukoja po kelis litus ar net ryžtasi paimti auginti beglobį gyvūnėlį. Vilniaus automechanikos ir verslo mokyklos jaunimas taip pat nusprendė padėti likimo nuskriaustiems keturkojams, ugdyti visuomenės sąmoningumą ir atsakingą elgesį.

Daugiau nuotraukų (1)

PDT

Jul 25, 2013, 12:11 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 3:13 PM

„Šiuo metu neįtikėtinai daug gyvūnų netenka namų, jais tiesiog atsikratoma. Žmonės į gatves išmeta ne tik mišrūnus, bet ir po kelis tūkstančius kainavusius veislinius šunis, kates, – pasakoja Vita Žukauskaitė, Vilniaus automechanikos ir verslo mokyklos socialinė pedagogė. – Jaunimas dirbo keliomis kryptimis, t. y. ne tik rūpinosi globos įstaigose atsidūrusiais keturkojais, bet ir siekė, kad ten jų patektų kuo mažiau.“  

Gegužės mėnesį mokiniai organizavo akciją „Geriems darbams reikia Tavęs“ ir rinko maistą likimo nuskriaustiems gyvūnėliams, prisiglaudusiems Lietuvos gyvūnų globos draugijos Vilniaus skyriaus gyvybės vagonėliuose Naujojoje Vilnioje. Vėliau juose apsilankę, vedžiojo keturkojus ir su jais žaidė, išvalė narvus.  

„Apmaudu, kad tėvai per dažnai paiso vaikų užgaidų, įsigyja gyvūnų, kuriais negali pasirūpinti. Manau, reikėtų dar griežčiau kontroliuoti beglobių gyvūnų gimstamumą, numatyti pinigines baudas šeimininkams, kurie palieka savo augintinius kur papuola“, – sako Tomašas Godlijevskis, Vilniaus automechanikos ir verslo mokyklos mokinys.  

Anot V. Žukauskaitės, gyventojams dažnai trūksta informacijos, kur kreiptis, kai nebeišgali prižiūrėti savo augintinių, ką daryti pamačius benamį šunį ar katę gatvėje, kaip padėti gyvūnų globos įstaigoms ir pan. Siekdami užpildyti žinių spragas ir ugdyti visuomenės sąmoningumą, mokiniai surengė akciją „Būk atsakingas“. Jos metu Vilniaus Lukiškių aikštėje dalijo informacines skrajutes, diskutavo su praeiviais apie gyvūnų priežiūros problemas, aiškinosi, kaip jie pasielgtų, pamatę pasimetusį keturkojį.

„Tikimės, kad žmonės supras, jog gyvūnai – ne daiktai, kuriuos panorėjęs gali išmesti, – sako Tautvydas Šiška, Vilniaus automechanikos ir verslo mokyklos mokinys. – Pakeisti žmonių suvokimą reikia daug laiko. Vargu ar artimiausiu metu išnyks beglobių gyvūnų problema, bet sumažinti jos mastą – realu.“  

Mokiniai sukūrė plakatus, kuriuose informuojama, kaip kiekvienas gali prisidėti sprendžiant šią problemą, ir rudenį juos išplatins ugdymo įstaigose, verslo įmonėse ir organizacijose. Jaunuoliai žada lankytis vaikų darželiuose ir mokyti mažuosius atsakingai elgtis su gyvūnais, išleisti laikraštį apie mokyklos bendruomenės priglaustus pamestinukus ir gražiu pavyzdžiu užkrėsti kitus.  

Vilniaus automechanikos ir verslo mokyklos mokinių projektas „Aš irgi esu gyvas“ gimė po to, kai jie prisijungė prie didžiausio Lietuvoje pilietiškumo ugdymo projekto „Kuriame Respubliką: visuomenės pilietinio veikimo kompetencijų ugdymas“.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: prasideda „Eurovizija“ – kas laimės ir kur bus Lietuva?