Apsukrūs veikėjai pavogė A.Užkalnio verslo idėją

Sparnuota Andriaus Užkalnio frazė „Duskit pavidolei“ jau tūkstančiais tiražuojama Kinijoje. Čia pagaminti ryškiaspalviai puodeliai su specifinės rašybos fraze sėkmingai pardavinėjami pigios produkcijos parduotuvėse Lietuvoje. Tiesa, atpiginti savo paties sugalvotą produktą sumanė ne A.Užkalnis, o jo idėją pasisavinusi bendrovė.

Daugiau nuotraukų (1)

Gabrielė Burbienė

Sep 12, 2013, 8:56 AM, atnaujinta Feb 22, 2018, 7:19 AM

Pigią darbo jėgą siūlančiuose Kinijos fabrikuose pagamintas puodelis kainuoja 3,5 lito – bent jau tiek už jį prašoma parduotuvėje „Viskas už vieną eurą“. A.Užkalnio parduotuvėje „T&A“ toks pat puodelis kainuodavo 33,5 lito.

„Kadangi pats pasitraukiau iš mažmeninės prekybos verslo – akcijos parduotos, ir aš nebe jo savininkas – ir daugiau originaliųjų „Duskit pavidolei“ puodelių nebebus, tai galiu tik palinkėti sėkmės tų 3,5 Lt puodelių pardavėjams. Dar turiu namie likusius kelis puodelius, kurių pardavinėti nenumatau: tai dabar kolekcinė retenybė, gal padovanosiu artimiems draugams.“

Anot A.Užkalnio, frazė „Duskit pavidolei“ nebuvo registruota kaip intelektinė nuosavybė. „Nebuvo prasmės tai daryti: tai nėra didelių apimčių prekės. Vien teisiniai formalumai kainuotų brangiau nei numanoma nauda. Net jei dabar tą frazę gintų įstatymas, kas iš to? Neisiu į teismą kovoti su kelių pigių puodelių pardavėjais.“

Publicistas ir lrytas.lt apžvalgininkas džiaugiasi, kad sugalvojo ir į gyvenimą paleido frazę ir jos specifinę rašybą, kuri tapo bendrinės kalbos dalimi ir folkloru: „Manau, kad ji linksmai pareiškia sėkmingų žmonių santykį su tamsybe, pavydu ir pagieža. Esu tą puodelį padovanojęs buvusiam premjerui Andriui Kubiliui, tuometei finansų ministrei Ingridai Šimonytei, ir labai didžiuojuosi, kad jie tas dovanas priėmė iš manęs.“

Ant raudonojo puodelio esanti etiketė skelbia, kad gaminį Lietuvoje platina bendrovė „Auksmetė“, įsikūrusi Radviliškyje. Puodeliai pardavinėjami parduotuvėje „Viskas už vieną eurą“, kurių Lietuvoje yra daugiau nei 60.

Kaip lrytas.lt sakė „Viskas už vieną eurą“ direktorė Ugnė Ūsevičiūtė, šiame tinkle pardavinėjamų puodelių negalima laikyti plagiatu, nes tokia frazė nebuvo patentuota. „Prieš pradėdami puodelių gamybą mes pasidomėjome. Tai, kas nėra patentuota, neturi autorinių teisių.“

Aktyvi „Facebook“ vartotoja U.Ūsevičiūtė sakė, kad A.Užkalnio frazė „Duskit pavidolei“ tapo tokia populiari, kad ji „iš esmės jam jau nebepriklauso, yra tautos dalis“.

Parduotuvių tinklo vadovė neatskleidė, kiek tokių puodelių pagaminta Kinijoje ir parduota Lietuvoje, tik nurodė, kad prekė labai populiari.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.