Garsūs žmonės, tapę vegetarais

Vegetarizmas, kaip mitybos forma, žinoma nuo senų laikų ir toliau populiarėja. Nuo Platono iki Portman - daug įžymių žmonių rinkosi ir tebesirenka vegetarišką gyvenimo būdą. Dauguma jų – kad jaustųsi sveikesni, bet kai kurie – iš empatijos gyvūnams.

Pagal laikrodžio rodyklę: G.Gurevičiūtė, J.Didžiulis, R.Masiulytė, E.Lubys, E.Didžiulis, A.Mamontovas.<br>Nuotr. iš redakcijos archyvo.
Pagal laikrodžio rodyklę: G.Gurevičiūtė, J.Didžiulis, R.Masiulytė, E.Lubys, E.Didžiulis, A.Mamontovas.<br>Nuotr. iš redakcijos archyvo.
Daugiau nuotraukų (1)

Greta Kondrataitė

Sep 18, 2013, 12:07 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 2:12 AM

Kai kurios žvaigždės ne tik labai aktyviai propaguoja vegetarizmą, bet ir leidžia vegetarinės mitybos knygas.

Įžymybės renkasi vegetarizmą dėl skirtingų priežasčių: Christianas Bale'as dar jaunystėje, po knygos „Šarlotės voratinklis“, o Jerry Garcia, jau garbaus amžiaus, dėl sveikatos priežasčių.

Aktoriai ir aktorės – labiausiai pastebimi vegetarizmo atstovai, bet daug politikų, menininkų, muzikų ir mokslininkų taip pat renkasi šią mitybą.

Žymiausieji Lietuvos vegetarai:

* Algimantas Kirkutis

* Andrius Mamontovas

* Edgaras „Amberlife“ Lubys

* Eglė Terekaitė

* Erica Jennings

* Gintarė Gurevičiūtė

* Gytis Balčiūnas

* Jurgis Didžiulis

* Kazimieras Ralys

* Laura Karvelytė

* Linas Karalius

* Neringa Nekrašiūtė

* Raimonda Masiulytė - veganė

* Seržas Gandžumianas

* Sigita Kriaučiūnienė

* Simonas Šultė

* Violeta „Sati“ Mackevičiūtė

* Vladas Ingelevičius

* Vladas Vitkauskas

* Vydūnas

* Vytautas Bložė

* Živilė Vaškytė.

Šis pasirinkimas priklauso tik nuo mūsų, tad apsispręsti, kokį gyvenimo būdą propaguosime, galime tik mes patys.

Tikriausiai jums kyla klausimas, o ką tuomet valgyti. Štai jums paprastas atsakymas.

Vaisius ir daržoves. Ypač rekomenduojamos krakmolingos daržovės: bulvės, morkos, burokėliai, žiediniai kopūstai, moliūgai ir kitos - jos sočios ir gerai virškinamos. Agurkai, baklažanai, svogūnai, ridikai, pomidorai ir paprikos - tai tik keli pagrindiniai iš nekrakmolingų daržovių grupės - idealiai tinka prie įvairių paruoštų krakmolingų daržovių.

Ankštiniai augalai. Jokiu būdu nepamirškite augaline mėsa vadinamos sojos, kurioje yra net 50 proc. baltymų, virškinamų ir pasisavinamų gerokai lengviau negu gyvulinės kilmės.

Kruopos. Grikiai, ryžiai, kviečiai, rugiai - svarbus lengvai virškinamų baltymų šaltinis. Vegetarai ypač vertina ruduosius nešlifuotos ryžius, kurių luobelėje yra daug B grupės vitaminų.

Riešutai - ypač padeda atgauti jėgas. Dietologai teigia, jog 100 g riešutų branduolių visiškai kompensuoja mėsėdžio dienos mėsos porciją.

Aliejus ir pieno produktai. Rekomenduojama rinktis nerafinuotą saulėgrąžų arba rapsų, o geriausia - alyvuogių aliejų.

Karštiems vegetariškiems patiekalams gaminti sviestas nerekomenduojamas, o apie alyvuogių aliejaus maistines ir gydomąsias savybes priminti, manau, neverta, ir taip aišku.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.