10 patarimų, kaip grąžinti pensijas nepakėlus jokių mokesčių

Valdžia uoliai svarsto, iš kokių pinigų kompensuoti nurėžtas pensijas. Štai mano pasiūlymai.

Iš kur paimti pinigų sumažintoms pensijoms grąžinti?<br>I.Budzeikaitės nuotr.
Iš kur paimti pinigų sumažintoms pensijoms grąžinti?<br>I.Budzeikaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alfonsas

2014-02-26 09:51, atnaujinta 2018-02-15 22:29

1. Kiekvieno biurokrato asmeninė atsakomybė. Priėmus neteisingą sprendimą – moki iš savo kišenės. Kiek dabar iššvaistoma valstybės lėšų, kai po ne teisingų biurokratų sprendimų žmonės bylinėjasi teismuose ir juos laimi...

2. Sumažinti Seimo narių skaičių per pusę, tai yra nuo dabartinių 141 iki 71. Kiek Lietuvoje gyventojų sumažėjo - emigravo, o Seimo narių skaičius nesikeičia.

3. Sumažinti verslą kontroliuojančių, o tuo pačiu ir dubliuojančių institucijų skaičių per pusę.

4. Sumažinti ministerijose, savivaldybėse darbuotojų skaičių per pusę. Lietuvoje gyventojų skaičius kas metai mažėjo, o ministerijose, savivaldybėse darbuotojų skaičius didėją.

5. Skolintis Vyriausybei pinigus ne iš bankų su 7–9 proc. metinių palūkanų, o skolintis iš gyventojų su 3–4 proc. metinių palūkanų norma. Tik ne kaip dabar su 1– 1,2 procentu.

6. Sumažinti per pusę komandiruočių skaičių arba visai jų atsisakyti, jei tai neliečia Lietuvos interesų. Kiek dabar išleidžiama toms egzotiškoms komandiruotėms, kurių tikslai visiškai neaiškūs. Tiksliau - tai ne darbo komandiruotės, o eilinės Seimo narių atostogos iš mokesčių mokėtojų pinigų prisidengiant komandiruotėmis.

7. Sumažinti visų valstybinių įmonių, Seimo narių, vyriausybės narių, ministerijos darbuotojų atlyginimus iki 5000 Lt per mėnesį. O į komentarą, kad nebus kam dirbti už tokį atlyginimą, drąsiai atsakau, kad bus. Jauni, baigę universitetus, arba tie patys emigrantai grįš ir mielai sutiks dirbti už tokį atlyginimą ir dirbs žymiai efektyviau. Kas dabar darosi: sėdi koks didmiesčio vandenų generalinis direktorius ir gauna atlyginimą po 10 000 Lt ar daugiau ir dar apsistatęs 6–7 pavaduotojais, kurių atlyginimai irgi netoli dešimties tūkstančių. O iš kur tie pinigai imami? O tie pinigai imami iš sukeltų vandens kainų, kurias sumoka gyventojai.

8. Griežtai uždrausti valstybinėms įmonėms, ministerijoms samdyti konsultavimo įmones. Paprasčiau tariant, uždrausti „pinigų plovyklą“. Praėjusi vyriausybė išleido virš 250 milijonų litų vien konsultacijoms. Jei viena valanda konsultacijos kainavo virš tūkstančio litų, kur čia logika? Vyriausybė pensijas sumažino, mokesčius sukėlė, o tuos surinktus pinigėlius konsultantams atidavė. Ko gero, neatidavė, o pasidalino. Jei neapsieina valstybinės įmonės ar ministerijos be konsultavimo įmonių, tai jose neturėtų dirbti nė vieno teisininko ir nė vieno patarėjo. Pažiūrėkim dabar - kai priimami kokie patarėjai, kaip jie apibūdinami: kad jie labai jau profesionalūs, turintys didelės patirties, išsilavinę. Tad jei jau tokie profesionalūs – tai kodėl išleidžiama tiek pinigų konsultavimo įmonėms?

9. Atsisakyti partijų finansavimo iš biudžeto lėšų. Kokios milžiniškos lėšos skiriamos partijų finansavimui, kurios išleidžiamos partijos narių reklamai, rinkimams į Seimą ir t.t. Jei žmogus padorus, sąžiningas (savo mieste kandidatus visi pažįsta), jį ir be reklamos išrinks į Seimą ar Europarlamentą.

10. Atsisakyti ketinimo įsivesti eurą. Įsivedus eurą Lietuva turės į ES biudžetą mokėti apie milijardą litų. Tai dar labiau nuskurdins Lietuvos gyventojus. Mes nepajėgūs išlaikyti Briuselio, o tuo pačiu ir ten sėdinčių Lietuvos biurokratų. Pažiūrėkim kokius atlyginimus jie gauna, kokios po to išeitinės kompensacijos, kokios po to jų pensijos. Tai - partinių veikėjų noras patekti į europarlamentą ir taip užsitikrinti jau ir taip sočią senatvę. Mokėk tuos mokesčius nemokėjęs, o jie taip ir ištirpsta tokių atlyginimų pavidale. Iš kur begalime rasti pinigų socialinėms išmokoms, algų kėlimui pedagogams, gydytojams, policijos darbuotojams, kultūros darbuotojams, jei tokius atlyginimus išsimoka ES parlamentarai.

Vyriausybei įgyvendinus šiuos punktus, nereikėtų įvedinėti naujų ir kelti esamų mokesčių bei akcizų. Būtų sutaupyta tiek lėšų, jog galėtų ne tik pensijas kompensuoti, bet ir jas padidinti.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.