Egiptiečių žvilgsnius traukė Hurgadoje susibūrę lietuviai

Kai Hurgados širdyje Mamšoje buvo pakabinta lietuviška vėliava, aplinkiniai žmonės smalsiai žiūrėjo, kaip prie didžiulio bendro stalo rinkosi Huradoje gyvenantys ar trumpam atvažiavę lietuviai. Stalas vis po truputėlį buvo didinamas, platinamas, kol prie jo sutilpo apie 30 lietuvių.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 17, 2014, 4:45 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 8:43 AM

Kai visi prisistatė, paaiškėjo, kad dauguma gyvena Egipte daugiau nei penkerius metus, tačiau yra ir tokių, kurie Hurgadoje praleidžia tik žiemos mėnesius. Renginį aplankė ir Lietuvos Respublikos Nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Egipto Arabų Respublikoje J. E. Dainius Junevičius su žmona Asta.

Dieną prieš renginį ambasadorius su žmona aplankė šeštadieninę lituanistinę mokyklą lietuvių vaikams. Šių metų sausį pradėjusi veikti mokyklėlė „Jūros arkliukai“ vaikus suburia kartą per savaitę bei užsiima edukacine ir neformalaus ugdymo veikla, kurios metu vyksta integruotas mokymas, apimantis įvairias sritis.  Užsiėmimų metu vaikai bendrauja, šoka,  dainuoja,  mokosi  lietuviškų  eilėraščių, istorijos, užsiima darbeliais  bei atlieka įvairias užduotis. Ateityje planuojama veiklą papildyti lietuvių kalbos, gamtos pažinimo, matematikos pamokomis, ugdyti vaikų socialinius įgūdžius bei skatinti šiltus jausmus Lietuvos atžvilgiu, puoselėti lietuvišką kultūrą.

Mokyklą įkūrė ir joje savanoriauja dviejų berniukų mama Justina El Maghrabi. Šios mokyklėlės kūrimo idėja kilo iš tautiečių poreikių, nes Hurgadoje gyvena daugiausiai Egipto lietuvių, kurių didelė dalis turi mažamečių vaikų. Tačiau imtis konkrečių veiksmų labiausiai įkvėpė savų vaikų auklėjimas. „Auginu du vaikus ir išsaugoti savo šeimoje lietuvybę gyvenant Egipte yra vienas iš svarbiausių mano tikslų. Su vaikais namuose skaitome lietuviškas pasakas, mokomės eilėraščių, galų gale, bendraujame lietuviškai. Tad vieną dieną tiesiog kilo mintis suburti  daugiau vaikų ir pasimokyti kartu, vieniems iš kitų“, - teigė pašnekovė.

Kiekviena  pamoka  mokykloje yra skiriama kokiai nors temai, atsižvelgiant į Lietuvos kalendorines šventes bei minėjimus.  Pavyzdžiui, pirmosios pamokėlės tema buvo „Namai“.  Jos metu vaikai žaidė judriuosius žaidimus, klausėsi pasakos apie įdomų namą, gamino Gedimino pilies maketus, minėjo Sausio 13-ąją laisvės gynėjų dieną.

Egipto lietuvių bendruomenės nariai čia atveda vaikus ne tik įgyti žinių apie gimtąją šalį, bet ir pabendrauti lietuviškai, mokytis daugiau naujų žodžių, kadangi dauguma vaikų lietuvių kalba šnekasi tik namuose, su savo mamomis. Pasak Justinos El Mghrabi, mokyklėlėje susitikę  su  kitais  vaikais  jie nustemba,  kad  Egipte yra  ir  daugiau  kalbančių  lietuviškai. Bendrauti tarpusavyje mažiems vaikams ypač svarbu, nes jie labai imlūs ir greitai įsisavina informaciją ne tik iš aplinkos, bet ir iš bendraamžių.

Mokyklą šuo metu lanko dvidešimt vaikų iš mišrių šeimų. Jų amžius 1-12 metai. Planuojama mokyklos veiklą plėsti, papildomai organizuoti pomėgių būrelius, kuriuose lietuviai galėtų mokyti vieni kitus, bendrauti, plėsti akiratį. Nuo balandžio Hurgadoje pradės veikti Kulinarijos būrelis, lietuviai mokysis Vidurio Rytų virtuvės paslapčių.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.