Žemės dieną Seime šventė vaikai

Ketvirtadienio vidudienį, kaip ir kasmet kovo 20-ąją, Pasaulinę žemės dieną, sostinės Nepriklausomybės aikštėje prie Lietuvos Respublikos Seimo buvo iškelta Žemės vėliava.

Žemės dienos šventės akimirka.<br>K.Jarmalavičiaus ir A.Šalčiūnaitės nuotr.
Žemės dienos šventės akimirka.<br>K.Jarmalavičiaus ir A.Šalčiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 21, 2014, 10:05 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 5:57 AM

Šįmet ją minint svarbiausiais Seimo svečiais tapo vaikai. Jie buvo pakviesti ne tik iš Vilniaus miesto bendrojo lavinimo mokyklų, bet ir Vilniaus socialinės globos įstaigų ir net provincijos - Ukmergės Šilo pagrindinės mokyklos.

Pakėlė vėliavą

Lygiai dvyliktą valandą Nepriklausomybės aikštėje prie Seimo sudundėjo būgnai. Jie skelbė lygiadienį, po kurio diena pralenkia naktį - prasideda astronominis pavasaris.

Šiuo gamtos virsmo metu pasaulis švenčia Žemės dieną. Švenčia nuo tada, kai Jungtinių tautų organizacija paragino žmoniją susimąstyti apie jos gyvenamos planetos trapumą ir pažeidžiamumą.

Žemės vėliavos pakėlimo procesijoje dalyvavo Seimo aplinkos apsaugos komiteto nariai, sostinės gyventojai ir jos svečiai.

Į nepriklausomybės aikštę buvo pakviesti ir vaikai - sostinės Karoliniškių muzikos mokyklos, Šalčininkų Lietuvos tūkstantmečio vardo gimnazijos bei Ukmergės Šilo pagrindinės mokyklos mokiniai.

„Žmogau, tu atėjai į žemę, kad neleistum žūti paukščiui, gėlei, medžiui, gyvybei vandenyje“,- kylant vėliavai skambėjo jų deklamuojamos eilės.

Atvežė margaspalvį paukštį

Į Žemės vėliavos pakėlimo ceremoniją Ukmergės Šilo pagrindinės mokyklos mokiniai atvežė margaspalvį paukštį.

Į šį simbolinį suvenyrą, kurį jie suvėlė iš įvairiomis spalvomis dažytos vilnos, vaikai sudėjo savo meilę Žemei ir Žmogui.

Vieną tokį suvenyrą prieš tris dienas jie buvo įteikę Seimo aplinkos apsaugos komiteto pirmininkui Algimantui Salamakinui, kuris kartu su jais ir savo kolegomis iš Aplinkos apsaugos komiteto Ukmergės miškų urėdijoje, Šešuolių girioje, kėlė inkilus paukščiams.

Antras spalvotas vaikų rankų darbo paukštis papuoš Seimo rūmuose įsikūrusį Europos informacinį biurą – jame Žemės dieną buvo eksponuojama Vilniaus mieste esančių socialinės globos įstaigų auklėtinių piešinių paroda.

Vilniaus miesto socialinės globos įstaigose auginami našlaičiai, negalią ar kitų problemų turintys vaikai, kuriems yra būtina kitų žmonių parama.

Vyturėliai skelbė pavasarį

Giedantis paukštis, žiedą skleidžianti žibutė, žalia žemė, - globos įstaigų vaikai piešė pavasarį. Pats mažiausias konkurso dalyvis – penkerių metų Brendamas iš Vilniaus Antakalnio socialinės globos namų nupiešė medį. Ąžuolą. „Mano medis“, - vadinasi jo piešinėlis. „Tegu visada viskas žaliuoja“,- skelbia dvylikos metų Sandros iš Vaikų dienos centro „Atsigęšk“ piešinys. Jame – vaiko delnuose - pumpurus kraunantis medelis.

Trys piešinių autoriai – trylikos metų Pavelas Pečnikovas, keturiolikos Laura Kovaliūnaitė iš Vilniaus dienos centro „Atsigęžk“ bei septyniolikos metų Miroslavas Pevcevičius iš Vilniaus miesto vaikų ir jaunimo pensiono paskelbti piešinių apie pavasarį konkurso nugalėtojais. Tačiau apdovanoti buvo visi parodos dalyviai.

Penkerių metų Bredamas atvėrė savo dovanų maišelį. Jame - puodukas su Sandros piešinio reprodukcija, kurioje - vaiko delnuose - pumpurus kraunantis medelis. Surengė ekskursiją

Po to Ukmergės Šilo pagrindinės mokyklos mokiniams, kurių dauguma gyvena kaime, buvo surengta ekskursija po Seimo rūmus.

Jie apžiūrėjo plenarinę Seimo posėdžių salę, matė ir tą, kurioje buvo paskelbtas Kovo 11-osios aktas, fotografavosi po Lietuvos ir visos Europos valstybių vėliavomis, užsuko ir į juos pakvietusio Seimo aplinkos apsaugos komiteto pirmininko A.Salamakino darbo kabinetą, sužinojo, kaip gimsta gamtą saugantys įstatymai.

„Pirmadienį, kai Šešuolių girioje kėlėme inkilus paukščiams, vaikai turėjo gamtos, šiandien – istorijos ir politikos mokslų pamokas“,- pasakė juos atlydėjusi mokytoja Laimutė Nazimovienė.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.