Šeimą šiurpina iki šukių ir kraujų langus kapojantis gandras

Panevėžio rajone gyvenanti Vaišvilų šeima jaučiasi beveik kaip garsiajame Alfredo Hitchckocko filme „Paukščiai“. Jau trečius metus iš eilės į jų namų langus įkyriai kalena gandras. Ir ne tik jų – sparnuotis kaimynų name kelis langus net išdaužė, puola ir automobilių stiklus.

Daugiau nuotraukų (1)

Gabrielė Burbienė

Apr 18, 2014, 8:43 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 1:04 PM

„Tiesiog nebežinau, ko imtis. Trečius metus iš eilės gandras kalena į langą. Skrisdamas dideliu greičiu visu svoriu trenkiasi į stiklo paketą ir kapoja langą iki kraujo. Langai mūsų namuose veidrodiniai. Manė, kad gal paukštis mato savo atvaizdą ar kitą gandrą. Tačiau kaimynams kalendamas išdaužė keletą paprastų stiklų“, - rašė Panevėžio rajone gyvenanti Rasa Vaišvilienė.

Gandras kalena ir mašinas. „Ko gero, reikės kreiptis į draudikus, nes mūsų mašina jau apdaužyta“, – teigė moteris.

Vaišvilų šeimą gandras savo smūgiu į langą pažadina labai anksti – apie 5-6 val. ryto.

Pavargę ir išsigandę, kodėl gandras taip elgiasi, Vaišvilos kreipėsi ir į Gamtos apsaugos tarnybą, ir į ornitologas, tačiau jų patarimai netenkino.

„Ornitologai pataria langus paklodėmis užkloti. Nesupykit, bet nenorime gyventi kaip apsileidėliai, – prisipažino moteris. – Nenorim perkelti gandralizdžio iš kiemo, bet ir nenorim kasdien valyti gandro kraujo nuo langų ar būti žadinami kasryt nuo jo trenksmų.

R.Vaišvilienei taip pat neramu, kad paukštis bando šeimai pasiųsti kokią nors žinią. „Ko jis iš mūsų nori“, – bando suprasti Panevėžio rajono gyventoja.

Mindaugas Dagys iš Gamtos tyrimų centro teigė, kad situacija minėtoje šeimoje – pakankamai reta. Jis svarstė, kad sparnuotis gali būti sutrikusios elgsenos. „Taip pat būna, kad gandrai neišskrenda žiemoti į šiltuosius kraštus, juos žiemai priglaudžia žmonės. Todėl vėliau gandrai patys beldžiasi į žmonių namus“.

M.Dagys svarstė, kad galbūt Gyvūnų globėjų asociacija galėtų padėti žmonėms ir paimti gandrą savo globon. Tačiau Gyvūnų globėjų asociacijos vadovas Vytautas Gustaitis teigė, kad jo asociacijai nebūtų jokio pagrindo pasiimti gandrą, o dėl to, kaip jis elgiasi, atsakingi žmonės.

„Žmonės patys kalti – prisijaukino gandrą, pavertė jį višta, tai jis dabar maisto reikalauja“, – teigė V.Gustaitis.

Jis pabrėžė, kad tokiais atvejais visuomet reikia žiūrėti, kokią klaidą padarė žmogus, nes paukščiai natūraliai taip agresyviai nesielgia.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.