JAV kariškį šokiravo Kauno zoologijos sode pamatyti vaizdai

Nosį riečianti smarvė, narvuose tūnantys, liūdnomis akimis žvelgiantys nelaimingi gyvūnai ir murzinas vanduo ruonio baseine. Jis toks nešvarus, kad pro drumzles nesimato paties gyvūno. Tokius įspūdžius išsivežė Kauno zoologijos sode kartu su šeima apsilankęs JAV kariškis.

Labiausiai JAV kariškį pribloškė ruonio baseinas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Labiausiai JAV kariškį pribloškė ruonio baseinas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Susirūpinęs kaunietis Marius

May 30, 2014, 11:29 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 9:07 AM

Vizitas į zoologijos sodą amerikiečiui paliko tokį įspūdį, kad diplomatiškas ir mandagus žmogus neišlaikė.

Karininkas prasitarė – praėjusią savaitę į zoologijos sodą ėjęs tik dėl mažamečio vaiko. Norėdamas prablaškyti ilgos kelionės išvargintą mažylį jis su žmona nusprendė padaryti staigmeną.

„Gyvūnai liūdni ir nelaimingi. O ką jau kalbėti apie mažus aptvarus, kuriuose jie leidžia savo dienas“, - po vizito sode kalbėjo svečias.

Daugybę užsienio šalių aplankęs karininkas stebėjosi, jeigu nėra lėšų išlaikyti zoologijos sodui, kam tuomet kankinti laukinius žvėris, juos pasmerkiant nykiai egzistencijai tūnant uždarytiems mažuose narvuose.

„Galima čia laikyti naminius gyvūnus, pavyzdžiui – avis, karves, ožkas. Ar smagu žiūrėti į liūdną laukinį gyvūną, kuriam prievarta atimtas prigimtinis poreikis judėti?“, - svarstė svečias.

Labiausiai JAV kariškį pribloškė ruonio baseinas, kuriuo atnaujinimu bei „įsisavintais“ pinigais taip gyrėsi Zoologijos sodo vadovai.

„Vanduo buvo toks drumzlinas, tarsi po liūties vidun subėgęs, kad jame plaukiojusio ruonio beveik nesimatė. Darbuotojai galėtų įrengti filtrus, bent kiek vandenį pravalyti. Nemanau, kad tai labai sudėtinga ar brangu“, - sakė svečias.

Džiaugiuosi, viešnagė Kauno ir visos Lietuvos žvėrinčiuje nesugadino svečiui įspūdžio apie mūsų šalį. JAV kariškiui didžiulį įspūdį paliko mūsų gamta, žaliųjų plotų bei parkų gausa miestuose, modernios technologijos ir ypač greitas internetas už itin patrauklią kainą.

Zoologijos sodo atstovai gali teisintis – renovacijai trūksta lėšų, iš lankytojams parduodamų bilietų uždirbama ne tiek jau daug ir t.t. Bet galbūt tikroji apsileidimo priežastis – nuo sovietmečio užsikonservavęs vadovų mentalitetas, jautrumo stoka, nesugebėjimas įžvelgti liūdesio narve įkalinto žvėries akyse?

***

Lietuvos zoologijos sodo direktorius Aurimas Didžiokas:   „Pirmą kartą girdžiu, jog ruonio voljere vanduo buvo drumzlinas. Norėčiau, kad šiuos skundus žmonės man asmeniškai reikštų.

Tiek žiniasklaida, tiek Aplinkos ministerija reguliariai sulaukia skundų, jog ruonio baseine nėra vandens. Tačiau žmonės pamiršta paskaityti šalia esančia iškabą, jog antradieniais ir penktadieniais keičiamas vanduo. Kalbant apie bendrąją zoologijos sodo būklę, nesuprantu, į kokias pretenzijas turėčiau atsakyti.

Mano manymu, pagal turimas galimybes šiais metais pakankamai gerai tvarkomės, gyvūnų gyvenimo sąlygos ne blogėja, bet gerėja. Žmonės reaguoja ir vertina pagal savo turimas patirtis.

Amerikoje ar kitose šalyse pabuvę žmonės niekada nesutiks su mano pozicija, jog padėtis zoologijos sode gerėja. Tačiau tiek lankytojai, kurie pas mus buvo prieš du metus dabar čia apsilankę pastebi, kad situacija keičiasi į gerąją pusę. Aišku, viskam reikalingi finansai ir laikas“.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.