Studentų miestelyje Kaune – jauno briedžio drama

Atrodo, kad pastaruoju metu miestiečiai briedžius miestuose pamato dažniau nei kaimo gyventojai miške. Taip atsitiko ir šiltą antradienio, liepos 22-osios, popietę – Kauno rajone esančio Aleksandro Stulginskio universiteto (ASU) teritorijoje.

Jaunas briedis buvo sutrikęs, bet ne mažiau sutrikę buvo ir jį matę žmonės.<br>V.Liako nuotr.
Jaunas briedis buvo sutrikęs, bet ne mažiau sutrikę buvo ir jį matę žmonės.<br>V.Liako nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Doc. Vytautas Liakas

Jul 23, 2014, 12:48 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 7:13 PM

Tiesa, universiteto stadione besiganančios stirnos jau niekam nekelia nuostabos. Aplink – miškingi Nemuno šlaitai, tad šių gyvūnų čia nestinga.

Tačiau briedis – naujiena! Ir dar parke priešais centrinius rūmus.

Gyvūnas atėjo iš miškelio, esančio už studentų bendrabučių. Matėsi, kad gyvūnas sutrikęs. Tai galima suprasti, nes gyvūnas jaunas, tikriausiai antrametis, ir tokie „paaugliai“ dar nebūna atsiskyrę nuo motinos arba gyvena grupelėmis.

Galbūt jaunatviškas pasitikėjimas ir atsiskyrimas nuo motinos gyvūną atvedė į Akademijos miestelį? O gal šiomis vietomis kažkada migravo briedžiai? Sakoma, kad jų genetinėje atmintyje ilgam įsirašo protėvių takai.

Netikėta tai, kad karštą dieną (+29°C) gyvūnas blaškėsi atviroje vietoje. Šiaip briedžiai tokiu oru mėgsta mėgautis vėsa miške ir laikosi arčiau drėgnų vietų. Aiškiai buvo matyti, kad gyvūnui karšta, jo akyse buvo išgąstis dėl nepažįstamos aplinkos.

Pabėgiojęs po parką briedis pabandė kirsti pagrindinę gatvę. Kaip ir pridera atsargiam pėsčiajam, praleido keletą automobilių.

Iš vairuotojų reakcijos buvo galima suprasti, kad jie briedžio nepastebėjo, nes kas gali tikėtis gyvūno tokioje vietoje.

Pagaliau gyvūnas perbėgo gatvę, grakščiai peršoko per kelkraštyje stovėjusio automobilio priekį (užfiksuoti momentą trukdė medis) ir pro pastatus nubėgo netoli esančio miežių lauko link.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.