Vilnietis nesuprato: nuo kada 10 litų bauda lygi 2 eurams?

Į redaciją kreipėsi Gintautas, kuris praėjusią savaitę gavo 10 litų baudą už tai, kad perėjo gatvę neleistinoje vietoje Vilniaus Šeškinės mikrorajone. Baudą vyras sumokėjo, tačiau labai nustebo pamatęs, jog 10 litų bauda skliausteliuose yra prilyginta 2 eurams.

Skaitytojas atsiuntė baudos kvito, kurį gavo praėjusią savaitę, nuotrauką.<br>Skaitytojo nuotr.
Skaitytojas atsiuntė baudos kvito, kurį gavo praėjusią savaitę, nuotrauką.<br>Skaitytojo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-09-13 11:01, atnaujinta 2018-02-09 16:07

„Sumokėjau pavedimu baudą. Baudos dydis 10 LT (2 eurai). Visi skelbia, kad euro ir lito santykis - 3,4528. O policijoje tikriausiai 5. Geras biznis?“ - klausė vilnietis.

***

Komentuoja Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas:

Policijos pareigūnams, pildantiems administracinio teisės pažeidimo protokolus duomenų bazėje ir įvedus baudos dydį litais, sistema automatiškai konvertuoja paskirtą baudą litais į eurus. Pagal žemiau minimą Finansų ministerijos nustatytą tvarką - jei paskirta piniginė bauda yra 10 Lt, perskaičiuojant pagal nustatytą kursą tai yra 2,89 Eur, tačiau pagal įstatymo nuostatą apvalinama vieno euro tikslumu, todėl nurodoma 2 Eur. Litų perskaičiavimą į eurus ir apvalinimą numato Lietuvos Respublikos euro įvedimo Lietuvos Respublikoje įstatymas. Lietuvos Respublikos euro įvedimo Lietuvos Respublikoje įstatymo 20 str. „Piniginių baudų ir piniginių prievolių nurodymas eurais ir litais“ 1 d. numato, kad: „Teismai, kitos institucijos ir pareigūnai, kurie vadovaudamiesi Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodeksu, Lietuvos Respublikos administracinių bylų teisenos įstatymu ir kitais įstatymais skiria pinigines baudas ar nustato kitas pinigines prievoles, surašydami administracinį nurodymą, priimdami sprendimą skirti baudą ar nustatyti piniginę prievolę, kurių sumokėjimo terminas apima ir euro įvedimo datą, skiriamos baudos ar nustatomos prievolės piniginės išraiškos dydžius nurodo litais ir eurais taikydami perskaičiavimo kursą ir šio įstatymo 7 straipsnio 4 dalyje nustatytą apvalinimo taisyklę.“

Minėto įstatymo 7 str. „Litų (eurų) perskaičiavimas į eurus (litus) ir apvalinimas“ 4 p. nurodyta, kad Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekso, Lietuvos Respublikos administracinių bylų teisenos įstatymo ir kitų įstatymų nustatyta tvarka paskirtos piniginės baudos ar nustatytos piniginės prievolės po litų perskaičiavimo į eurus apvalinamos vieno euro tikslumu visais atvejais paliekant perskaičiuotą skaičių eurais nepakitusį.“

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.