Vilniuje – nauja vandalų mada. Ar žinote, ką tai reiškia?

Kai Lietuvą aplankė retas svečias – rožinis pelikanas, daugeliui buvo netikėta ir keista. Juk šiuos paukščius per dvidešimt metų mūsų šalyje buvo galima pamatyti vos kelis kartus.

Visuomenės veikėjas Algis Ramanauskas prieš keletą metų buvo aktyviai įsitraukęs į kovą su grafitininkais.<br>Skaitytojo nuotr.
Visuomenės veikėjas Algis Ramanauskas prieš keletą metų buvo aktyviai įsitraukęs į kovą su grafitininkais.<br>Skaitytojo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dalia

2015-05-02 21:25, atnaujinta 2018-01-05 04:17

Tad nustebau ir aš, kai vaikščiodama Vilniaus senamiestyje aptikau kone ant kas dešimto namo įsitaisiusį šį, pasirodo, visai ne tokį retą svečią.

Kai jau atrodė, kad sostinės grafitininkai, sienas terlioję „Solomon“ užrašais, apsiramino, paaiškėjo, kad iš žiemos miego bunda nauji „menininkai“, sienas juodais dažais iškeverzojantys pelikanais. 

Nors šis paukštis pirmą kartą buvo nupieštas Klaipėdoje, o šalia jo buvo ir užrašas „Half pelikan, half lektuv“, atrodė, kad tai tik uostamiesčio vandalų vienkartinis pokštas. Kas galėjo pamanyti, kad ši mada ateis ir į sostinę?

Taigi neturiu nė žalio supratimo, ką galėtų reikšti šių paukščių antplūdis mūsų Vilniuje. Sienos keistais pelikanų grafičiais ištepliotos nuo J.Jasinskio gatvės tiltų iki giliausių senamiesčio kiemų.

Galbūt Jūs žinote, ką reiškia šios keverzonės ant pastatų ir kas tas „drąsuolis“, nusprendęs dergti sostinės veidą? Gal laikas visuomenei imtis veiksmų ir užkirsti kelią naujiems „solomonams“ kerotis?

***

„Bendraukime“ susisiekė su visuomenės veikėju Algiu Ramanausku, kuris prieš keletą metų buvo aktyviai įsitraukęs į  kovą su grafitininkais.

Socialiniame tinkle „Facebook“ A.Ramanauskas buvo sukūręs grupę „Pagauti Solomoną“ ir skyręs pradinę 500 litų premiją tam, kuris įduos sienas užrašais „Solomon“ terliojantį žmogų. Tačiau garsiausios sienų tepliotojo gaudynės baigėsi tuo, kad Solomonas pats išsinešdino iš Vilniaus, neva išvyko studijuoti į užsienį. Nors užrašų „solomon“ sostinėje ir sumažėjo, pasirodė kitų grafičių piešėjų. 

Kalbėdamas apie tokius sienų niokotojus A. Ramanauskas ir šiandien laikosi griežtos nuomonės: „Tai yra kriminalinis nusikaltimas. Tokius vandalus turi persekioti teisėsauga, o visuomenė – jai padėti. Jeigu kažkas pamato ar pažįsta tą vandalą, turi kreiptis į teisėsaugą“, – sakė A.Ramanauskas.

Jo teigimu, visuomenė turi suprasti, kad tokių dalykų toleruoti negalima. 

„Visiškai nesvarbu, ar ant sienos yra užrašytas „solomon“, nupieštas meškiukas, katinėlis, ar kitokia banali nesąmonė. Visa tai daro vandalai, ir juos reikia persekioti. Mes vis dar matome, kad visuomenė tam nepribrendo. Jei ji būtų pribrendusi, Vilnius būtų švarus ar bent jau toks, kaip Kopenhaga arba Čikaga“, – sakė A.Ramanauskas.

***

Primename, kad pagal Administracinių teisės pažeidimų kodekso 161 straipsnį tokia veikla, kai pažeidžiama miestų ar gyvenamųjų vietovių ir jų statinių švara, užtraukia įspėjimą arba baudą iki 600 eurų, atsižvelgiant į aplinkybes.

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.