Išvyniojo šokoladinį saldainį – štai kas ant jo gyveno

Įvairiuose maisto produktuose gyvenančias kirmėlės ar vabzdžius nemalonu net įsivaizduoti, dar nemaloniau – patirti pačiam. Kai kurie atsargumo dėlei, prieš valgydami nusipirktą skanėstą, jį atidžiau patikrina.  Kaip jau ne kartą įsitikino „Bendraukime“ skaitytojai, radinys gali šokiruoti.

Esu girdėjusi ir skaičiusi straipsnių apie saldainius ir juose randamas kirmėles.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Esu girdėjusi ir skaičiusi straipsnių apie saldainius ir juose randamas kirmėles.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Mergina, jau girdėjusi nemalonių istorijų, pirmiausia patikrino saldainį.<br>Skaitytojos nuotr.
Mergina, jau girdėjusi nemalonių istorijų, pirmiausia patikrino saldainį.<br>Skaitytojos nuotr.
„Ir man atėjo ta diena, kai saldainiuose radau kirmėlių“, – savo „Facebook“ paskyroje rašė Vaida.<br>Skaitytojos nuotr.
„Ir man atėjo ta diena, kai saldainiuose radau kirmėlių“, – savo „Facebook“ paskyroje rašė Vaida.<br>Skaitytojos nuotr.
Kilo klausimas, kokios tai kirmėlės ir kaip jų galėjo atsirasti įsigytuose saldainiuose.<br>Skaitytojos nuotr.
Kilo klausimas, kokios tai kirmėlės ir kaip jų galėjo atsirasti įsigytuose saldainiuose.<br>Skaitytojos nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Joana Gimberytė

2015-09-04 15:44, atnaujinta 2017-10-17 12:58

„Bendraukime“ redakcija gavo skaitytojos Vaidos Rudaitytės laišką ir nuotraukų, kur saldainiuose matomos kirmėlės.  Vaida pasidalino savo radinio nuotrauka ir socialiniame tinkle „Facebook“.

„Esu girdėjusi ir skaičiusi straipsnių apie saldainius ir juose randamas kirmėles... Kažkaip po tų straipsnelių, prieš valgydama šokoladinį saldainį, visad apžiūrėdavau jo išorę ir perlauždavau perpus, norėdama įsitikinti, kad ir viduje nebus kirmėlių. Pasirodo, visai ne be reikalo žiūrėjau į tuos saldainius... Ir man atėjo ta diena, kai trijuose saldainiuose radau kirminų“, –  rašė ji.  

Kokios tai kirmėlės ir kaip jų galėjo atsirasti įsigytuose saldainiuose?

„Bendraukime“ susisiekė su Lietuvos Respublikos valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) ir pasidalino iš skaitytojos gautomis saldainių nuotraukomis.

Tarnyba informavo, kad gautus vartotojų skundus dėl maisto produktuose aptiktų gyvių yra reaguojama, ir nedelsiant tikrinama ta parduotuvė, kurioje buvo nupirkta tokia prekė.

„Noriu vartotojams priminti, kad, nusipirkus nekokybiškų maisto prekių, reikėtų su šios prekės įsigijimo čekiu, kuris yra svarbus įrodymas, paliudijantis apie prekės įsigijimą, pirmiausiai kreiptis į parduotuvę, kurioje buvo pirkta prekė, o jei parduotuvė nesprendžia problemos, nedelsiant pranešti VMVT, kad būtų galima kuo nuodugniau šį skundą ištirti.

Apskritai kirminų maisto produktuose gali atsirasti dėl įvairių priežasčių. Dažnai kenkėjų lervomis užteršti būna saldainiai, kurių sudėtyje yra riešutų ar džiovintų vaisių. Kitaip tariant, kenkėjai gali į gaminį patekti per žaliavas, nors paprastai gamybos metu tokios žaliavos turi būti kaitinamos. Tad labai svarbus tinkamas žaliavų sandėliavimas ir gamybos technologinio proceso išlaikymas.

Vis dėlto, ilgametė tokių atvejų tyrimų statistika rodo, kad gamybos įmonėje produkcijos užteršimo atvejai ypatingai reti“, – teigė Maisto skyriaus vyriausia specialistė Vida Jarošienė.

Ji taip pat pabrėžė, jog gerokai dažniau kenkėjai maisto produktus apninka didmeninės ar mažmeninės prekybos įmonėse ar pirkėjų namuose.

„Čia svarbiausiu faktoriumi tampa maisto produktų laikymo sąlygos. Labai svarbu saldainius laikyti lentynose ar dėžėse, kurios turi būti vėdinamos,  tinkamai valomos ir dezinfekuojamos.

Prekybos įmonėse turi būti griežtai laikomasi higienos reikalavimų. Ypatingai reikia prižiūrėti tas talpas, kuriose laikomi nefasuoti, sveriami produktai. Jos turi būti pagal nustatytus reikalavimus periodiškai valomos ir dezinfekuojamos.

Namuose maisto produktus taip pat būtina laikyti tinkamai. Įvairūs kenkėjai – maistinės kandys, skruzdės ir pan. į namus gali lengvai patekti per atvirus langus, atkeliauti drauge su miško ar sodo gėrybėmis.

 Dažniausiai namuose sutinkamos maistinės kandys. Jų lervos maitinasi maisto produktais bei formuoja voratinklius, ekskrementais užteršia miltus, kruopas, sėlenas, makaronus, sausainius ir kitus grūdinius gaminius, sėklas, džiovintus vaisius, riešutus, džiovintus grybus, prieskonius, arbatžoles, ar net sausainius ir šokoladą“.

Specialistė įspėjo ir dėl kito rimto kenkėjo – miltinių erkių: “Jų maistas yra augalinės kilmės produktai – džiovinti vaisiai ir produktai turintys daug cukraus. Jos savo ekskrementais užkrečia maisto produktus. Namuose gali kenkti ir aruodinis (javų) straubliukas – suaugėliai ir lervos. Jie maitinasi nesumaltų grūdų ir sėklų branduoliais.“ 

Nuo maistinių kandžių, miltinių erkių ir kitų aruodinių kenkėjų padėti gali tik geros higienos laikymasis.

„Birius produktus laikyti reikėtų sandariuose pakuotėse ar induose. Labai svarbu higiena ir vėdinimas. Rekomenduojama vietą, kurioje laikomi dažniausiai kandžių gadinami produktai laikyti švarią, kad nebūtų pribarstyta produkto dalelių spintelėse, nes net ir mažas produkto kiekis, tokių kaip kruopos, miltai, prieskoniai puiki terpė veistis kenkėjams.

Esant galimybei spinteles vėdinti. Rekomenduojama namuose nekaupti didelių birių maisto produktų atsargų, svarbu nemaišyti senos produkcijos (kruopų ir kitų produktų) likučių, su naujai įsigytais“, – patarė V.Jarošienė.

Taip pat Vida Jarošienė informavo kaip elgtis, pastebėjus užkratą: “Visų pirma, reikėtų surasti kenkėjų židinį ir jį sunaikinti. Visus užkrėstus maisto produktus rekomenduotina nedelsiant išmesti, o spinteles, lentynas ar kitas talpyklas gerai išvalyti ir išvėdinti.

Valyti reikia drėgnu skudurėliu, naudojant ūkinį muilą, maistinio acto tirpalą ar kitą dezinfekavimo priemonę. Kandžių kiaušinėliai nesivysto gerai vėdinamose, vėsiose patalpose, nepakenčia tiesioginių saulės spindulių. Reguliarus produktų laikymo vietos valymas ir vėdinimas – pakankamai efektyvi kenkėjų prevencijos priemonė“.

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.