Vairuotojas: policininkas ant motociklo mane apšvarino lyg vaiką

Norėčiau pasidalinti labai nemalonia istorija. Šio šeštadienio rytą, puikiai nusiteikę, su žmona važiavome į vieną mėgstamiausių Lietuvos kurortų. Vilniuje, susidūrus su policijos pareigūnu, poilsio pradžia buvo sugadinta.

Vairuotoją, išgirdusį tokius skaičius, ištinka psichologinė afekto būsena. Aš buvau ne išimtis.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Vairuotoją, išgirdusį tokius skaičius, ištinka psichologinė afekto būsena. Aš buvau ne išimtis.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vilnietis

Oct 8, 2015, 9:35 AM, atnaujinta Oct 11, 2017, 10:55 AM

Situacija susiklostė maždaug tokia: važiuodamas Vilniaus Savanorių žiedu persigalvojau ir nusprendžiau sukti ne į vieną išvažiavimą iš žiedo, o į kitą. Įjungęs visus reikalingus posūkio signalus pajudėjau reikiama kryptimi. Priešais iššoko džipas, užblokavo man kelią ir įlindo į pirmąjį iš mano minėtų išvažiavimų. Spėjau tam akiplėšai tik pasignalizuoti.  

Galiausiai išsukus iš žiedo, manęs laukė dar „malonesnis“ siurprizas. Per automobilio veidrodėlį pamačiau greitai besiartinantį policininko motociklą su įjungtais žiburėliais.

Policininkas greit nusiėmė šalmą ir net neprisistatęs pradėjo man pasakoti, kokius didelius kelių eismo taisyklių pažeidimus aš padariau. Pasakė, kad minimali bauda yra 230 eurų ir teisių atėmimas iki 6 mėnesių.

Vairuotoją, išgirdusį tokius skaičius, ištinka psichologinė afekto būsena. Aš buvau ne išimtis.

Nespėjus atsipeikėti ir suvokti, kokį pavojų aš visuomenei sukėliau, geraširdis policininkas man davė patarimą: „Atsidaryk bagažinę, padėk pinigus, o aš patikrinsiu, ar neveži kontrabandos.“

Piniginėje gulėjo tik penkiasdešimtinės. Nors ir būdamas afekto būsenoje, dar kažkaip susivokiau, kad tokiam chamui tikrai neduosiu 50 eurų. Tačiau gadinti kurorto kelialapio ir gaišti laiką, rašant protokolus bei teismuose įrodinėjant tiesą, man tikrai nesinorėjo.

Žmona su didele baime ištraukė 20 eurų. Numečiau juos bagažinėje. Jaunas policininkas čiupo tuos pinigus ir nurūko motociklu, gerokai sugadinęs mūsų nuotaiką.

Paklausit, koks mano laiško tikslas? Rašau, nes jau senokai buvau susidūręs su policijos pareigūnais, kurie prašo kyšių ir dar taikant tokią psichologinę taktiką. Man baisiai nemalonu pripažinti, kad jaunoji policijos karta tebenaudoja sovietinės sistemos darbo praktiką. Skaudu, kad vairuotojas tokiose situacijose tampa šiurkštaus šantažo auka.

Kelerius metus teko gyventi Belgijoje. Su giliu liūdesiu prisimenu kultūringus tos šalies pareigūnus. Jie ten ne baudėjai, šantažuotojai, kyšininkai, o tiesiog geri vairuotojų draugai ir pagalbininkai.

Netylėkime ir viešinkime tokius faktus.

P.S. Policijai rekomenduoju nesuteikti teisių rašyti protokolų pavieniams policininkams, važinėjantiems motociklu (t.y. bent po du siųsti į žvalgybą). Gaila, nepadariau telefonu pokalbio su policininku įrašo.

* * *

„Bendraukime“ apie šį įvykį informavo Vilniaus apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą (VPK).

„Iki šiol Vilniaus apskrities policijos įstaiga nebuvo gavusi šio pranešimo, o nežinant asmens kontaktų, sunku tiksliai išsiaiškinti visas aplinkybes. Jei žmogus skaitys šį straipsnį, labai prašytume susisiekti su Vilniaus apskr. policijos Imuniteto skyriumi. Tiek šį laišką rašiusį vyrą, tiek kitus su korupcijos apraiškomis susidūrusius asmenis, raginame ir prašome būtinai apie tai pranešti pasinaudojant viena iš daugelio sudarytų galimybių:

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pasitikėjimo telefonu (8 5) 271 6050; Policijos elektroninių paslaugų portale ePolicija.lt, mūsų vilnius.vilnius.policija.lt/index.php/lt/visuomenes-saugumas/korupcijos-prevencija/pranesimai-apie-korupcijos-apraiskas"="">policija.lt/index.php/lt/visuomenes-saugumas/korupcijos-prevencija/pranesimai-apie-korupcijos-apraiskas"" target="_blank">interneto svetainėje. 

Visa informacija, kur galite kreiptis, nurodyta Skaidrumo linijoje.

Pranešti apie korupciją galima anonimiškai, tačiau labai prašytume pateikti kiek įmanoma pilnesnę ir tikslesnę informaciją. Pavyzdžiui, šiuo konkrečiu atveju, labai praverstų, jei būtų nurodytas tikslesnis įvykio laikas.

Policija atkreipia dėmesį, kad asmuo, pranešęs apie tokį atvejį, bus atleistas nuo atsakomybės už kyšio davimą.

Policija ragina visus žmones nebijoti ir apie korupcijos atvejus informuoti pareigūnus. Kiekvienas Jūsų atvejis bus ištirtas labai nuodugniai ir atsakingai, taip pat pasirūpinsime pranešusio žmogaus anonimiškumu“, – teigė Vilniaus VPK komunikacijos poskyrio specialistas Paulius Radvilavičius.

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.