Tai, ką tenka patirti šiems gyvūnams, atima žadą

Beglobių gyvūnų organizacijos jau ruošiasi naujam į prieglaudas atkeliausiančių likimo valioje paliktų augintinių antplūdžiui.

J. Valaičio nuotr.
J. Valaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jonas Valaitis

Dec 12, 2016, 8:35 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 11:13 PM

„Žmonės vienas kitam dovanoja šuniukus ir kačiukus. Tad po naujų metų atsiras nereikalingų dovanų“, – beglobiams gyvūnams paremti skirtame renginyje „Keturkojų kalėdos 2016“ apgailestavo prieglaudos „Linksmosios pėdutės“ vadovė Olga.

Susiduria su pinigų trūkumu

Žinia, daugelis gyvūnų prieglaudų vos suduria galą su galu, kadangi be gyvūnams neabejingų žmonių aukų finansavimo jos negauna.

Klaipėdoje įsikūrusios prieglaudos „Linksmosios pėdutės“ vadovė Olga ir steigėja Natalija pasakojo, kad finansinė įtampa itin jaučiama metų gale, kai organizacijos jau laukia žmonių skiriamos 2 procentų paramos nuo gyventojų pajamų mokesčio.

Tam, kad nors kiek palengvinti tokių prieglaudų finansinę padėtį, uostamiestyje Socialinių mokslų kolegijos (SMK) studentų organizuotame renginyje „Keturkojų kalėdos 2016“ buvo renkamos aukos iš geros valios žmonių.

1200 eurų. Tiek 2015 metais lėšų buvo surinkta jau tradicija tapusioje gyvūnų šventėje. 2014 metais, kai ši akcija įvyko pirmą kartą, aukų suma siekė apie 600 eurų.

„Šiemet tikimės, kad galbūt pasieksime 2 tūkst. eurų“, – tikino SMK dėstytoja Rosita Vaičiulė.

Tragedijos pėdsakai neišblėso

Renginyje dalyvavo ir VŠĮ „Būk mano draugas“ savanoriai. Šiai gyvūnus gelbėjančiai įstaigai praėjusių metų pabaiga buvo paženklinta itin skaudžia nelaime – gruodžio 6-osios naktį VŠĮ „Būk mano draugas“ priklausančiuose 2 vagonėliuose kilo gaisras, kurio metu, skaičiuojama, žuvo apie 14 augintinių.

Po gaisro geros valios žmonės ėmė rinkti pinigus prieglaudai paremti.

Nepaisant to, nelaimės sukrėstai VŠĮ „Būk mano draugas“ vadovei Galinai Kučinskienei iki šiol sunku kalbėti apie šią tragediją.

„Stengiamės apie tai negalvoti ir to neprisiminti. Mums yra labai skaudu. Kas iš to, kad aš kalbėsiu? Neįmanoma nieko pakeisti“, – sakė ji.

Paklausta, kiek po praėjusiais metais įvykusio gaisro organizacijai buvo suaukota lėšų, G.Kučinskienė tikino, kad yra labiau linkusi kalbėti ne apie pinigus, o apie gyvūnus.

Jie šioje prieglaudoje atsiduria dėl įvairių priežasčių. Moteris pasakojo, kad dažniausiai tenka priglausti pasiklydusius gyvūnus, o taip pat – augintinius, kurių šeimininkai nusprendžia išvykti į užsienį. Be to, būna, kad žmonės atneša ir savo gyvūnų atžalas.

Privati teritorija – gyvūnų kankintojų rojus

„Sunkiausia būna tada, kai tu matai, kad kažkas savo privačioje teritorijoje kankina gyvūną ir neturi teisės jo paimti“, – savo patirtimi dalijosi asociacijos „Gyvūnų užuovėja“ įkūrėja Andželika Bajorinaitė . Ji tikino, kad pasitaikė atvejų, kai net atvykę policijos pareigūnai, išvydę blogomis sąlygomis laikomą augintinį, nematė nieko blogo. „Arba jie irgi yra bejėgiai.Praneši apie tai visur ir dar lieki dėl to kaltas, nes negalima skelbti vardų, pavardžių. Žodžiu, padėti norisi, bet į teritoriją negalima net kojos į kelti“, – apmaudą liejo gyvūnus gelbėjanti mergina.Netikėtas radinys Beglobių gyvūnų prieglaudos „Linksmosios pėdutės“ atstovai prisiminė, kad kartą ant šalia prieglaudos esančios tvoros pakabintame bulvių maiše aptiko paliktus kačiukus. „Mes net nežinojome, kad ten gali būti kačiukai. Radome netyčia. Gerai, kad jie dar buvo gyvi“, – kalbėjo organizacijos steigėja Natalija. Šie gyvūnėliai ant tvoros atsidūrė todėl, nes prieglauda iš pradžių atsisakė juos priglausti – nebebuvo vietos.“Šeimininkui buvo pasakyta, kad nėra galimybės priimti. Mes turime konkretų kiekį gyvūnų, kuriuos galime priimti. O žmogus nesuprato ir jam nepatinkančio atsakymo nepriėmė“, – tikino prieglaudos vadovė Olga.Kalėdos – ir gyvūnamsAkivaizdu, kad gyvūnų globos organizacijos susiduria su išties nemažais sunkumais. Tad artėjant Kalėdoms, gyvūnams norisi padovanoti nors kiek daugiau džiaugsmo. „Kalėdos turi būti visiems – gyvūnams taip pat“, – renginio metu kalbėjo lektorė R.Vaičiulė. Socialinių mokslų kolegijos dėstytoja teigė, kad šią akciją su jos priežiūra organizuoja studentai ir jiems tai yra puiki praktika.Įdomu ir tai, jog renginio pradinis biudžetas yra kone nulinis. Studentai patys ieško rėmėjų. Šiemet prie akcijos prisidėjo apie 30 įvairių įmonių. SMK studentai jau trečius metus iš eilės gruodžio pradžioje kviečia geros valios žmones paremti gyvūnus ir organizuoja renginį, kuriame kiekvienais metais dalyvauja vis daugiau klaipėdiečių.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.