Netikėtas vaizdas prie upės pribloškė panevėžietį: „Iš kur tiek drąsos?“

Redakcija sulaukė laiško iš Panevėžio. Vietos gyventojas panoro pasidalinti savo įspūdžiais, kai pamatė ant nepilnai užšalusios upės žvejojantį vyrą.

Drąsuolis panevėžietis žvejys išgąsdino skaitytoją.<br>Skaitytojo nuotr.
Drąsuolis panevėžietis žvejys išgąsdino skaitytoją.<br>Skaitytojo nuotr.
Drąsuolis panevėžietis žvejys išgąsdino skaitytoją.<br>Skaitytojo nuotr.
Drąsuolis panevėžietis žvejys išgąsdino skaitytoją.<br>Skaitytojo nuotr.
Drąsuolis panevėžietis žvejys išgąsdino skaitytoją.<br>Skaitytojo nuotr.
Drąsuolis panevėžietis žvejys išgąsdino skaitytoją.<br>Skaitytojo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Mikas

Jan 13, 2017, 10:32 AM, atnaujinta Apr 12, 2017, 6:50 AM

„Eidamas Panevėžyje palei Nevėžio upę pamačiau tokį vaizdą.

Žmogus žvejojo ant tokio plono ledo! Upė pilnai neužšalusi, matosi tekantis vanduo.

Ir iš kur pas žmogų tiek drąsos?“ – stebėjosi skaitytojas Mikas.

***

Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos skyriaus vedėjas Vilmantas Graičiūnas primena, kad pagal Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisykles draudžiama būti vandens telkiniuose ant ledo, kai dėl ledo būklės kyla pavojus žmonių gyvybei ar sveikatai, susidarius plonai ledo dangai ar Lietuvos hidrometeorologijos tarnybai prie Aplinkos ministerijos paskelbus apie ledo būklę, kuri gali kelti pavojų žmonių gyvybei ar sveikatai.

„Mėgėjų žvejybos taisyklėse taip pat nustatyta prievolė žvejams mėgėjams žvejojant ant ledo turėti smaigus. Juos privalo turėti visi žvejai, žvejojantys ant ledo, nepriklausomai nuo ledo storio ar kitų aplinkybių. Nesilaikantys šių taisyklių reikalavimų žvejai įspėjami arba baudžiami nuo 10 iki 60 eurų dydžio bauda.

Kai kurios savivaldybės yra pasitvirtinusios saugaus elgesio ant ledo taisykles (pvz. pridedama). Už tokių taisyklių nesilaikymą baudžiama nuo 16 iki 60 eurų, jei asmuo taisykles pažeidžia pakartotinai – bauda nuo 60 iki 140 eurų.

Smaigus reikia nešiotis taip, kad netikėtai įlūžus būtų galima jais operatyviai pasinaudoti. Dažniausiai žvejai juos nešiojasi pasikabinę ant kaklo. Smaigus galima įsigyti žūklės prekių parduotuvėse arba pasidaryti (panaudojant du atsuktuvus, ylas ar kt.). Be smaigų žvejams rekomenduojama turėti virvę arba bent šaliką, kurį nelaimės atveju galima panaudoti kaip virvę.

Ledas laikomas tvirtu, jeigu jo storis yra daugiau kaip 7 cm. Toks ledas jau išlaiko žmogų. Tam, kad jis išlaikytų grupę žmonių, jo storis turi būti ne mažesnis kaip 12 cm.

Tvirtas ledas turi mėlyną arba žalią atspalvį. Matinės baltos spalvos arba geltono atspalvio ledas yra netvirtas. Trapus, plonas ledas būna tose vietose, kur jame įšąla medžių šakos, lentos ir kiti daiktai. Netvirtas ledas susidaro arti krūmų, medžių, nendrių ir tose vietose, kur įteka upeliukai, šaltiniai.

Prieš einant ant ledo dera apsidairyti, ar arti nėra praminto takelio, paliktų pėdų. Jeigu yra, reikėtų eiti tuo takeliu, nes tai jau išbandytas kelias. Kai ledas yra plonas patartina turėti peikeną, kuria kas keli žingsniai tikrinti ledo stiprumą. Jei peikena iš pirmo karto pramušamas ledas – reikia grįžti atgal. Eiti reikia čiuožiant, neatitraukiant kojų nuo ledo. Jeigu ledu eina grupė žmonių, reikia laikytis distancijos. Atstumas tarp žmonių turi būti ne mažesnis kaip 5 metrai. Einant ledu reikia aplenkti vietas, kurios užneštos sniegu arba pripustytos pusnių, nes po sniegu ledas visada yra plonesnis. Ypač atsargiems reikia būti prie kranto, nes čia ledas silpnesnis ir jame gali būti įtrūkimų.

Įlūžus svarbiausia nepasiduoti panikai ir neprarasti savitvardos. Ropštis ant ledo reikia į tą pusę, iš kur atėjote. Tam, kad padidėtų atramos plotas, ant ledo užšliaužti reikia plačiai ištiesus rankas. Užšliaužus ant ledo reikia nusiridenti nuo eketės kuo toliau į tą pusę, iš kur atėjote, nes ten ledas tvirtesnis.

Pamatę skęstantį žmogų tuoj pat šaukite jam, kad skubate į pagalbą. Gelbėjant reikia veikti greitai ir ryžtingai, nes žiemą vandenyje žmogus greitai sušąla, o permirkę rūbai neleidžia jam ilgai išsilaikyti vandens paviršiuje. Artintis prie eketės reikia labai atsargiai, šliaužte, plačiai ištiesus rankas.

Jei įmanoma, po savimi patieskite slides ar lentą ir šliaužkite ant jos. Prišliaužti prie pat eketės krašto negalima, nes ledas įlūš. Skęstančiajam reikia ištiesti slidę, slidžių lazdą, lentą ar numesti virvę. Gelbėjimui galima panaudoti ir tvirtai surištus šalikus. Jeigu nelaimės vietoje yra keli gelbėtojai, jie gali paimti vienas kitą už kojų ir atsigulę ant ledo sudaryti grandinę iki eketės.

Kaip ir kitais metų sezonais, taip ir žiemą žvejai mėgėjai privalo užtikrinti švarą žvejybos vietoje. Visas atliekas dėti į maišus ar kitą tarą ir pasibaigus žvejybai išvežti į komunalinių atliekų surinkimo konteinerius“.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.