18-metis raseiniškis sukūrė verslą, iš kurio visi juokėsi, dabar pavydi

Jam – vos 18 metų, tačiau vaizdai, su kuriais jis nuolat susiduria, atima žadą net daug ko mačiusiesiems.

 Entuziastingą moksleivio veiklą kai kurie bendrakliasiai pašiepė ir ėmė iš jo tyčiotis. Vaikinas sunkiai dėl to išgyveno. Tačiau jis nepalūžo ir darbavosi toliau.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Entuziastingą moksleivio veiklą kai kurie bendrakliasiai pašiepė ir ėmė iš jo tyčiotis. Vaikinas sunkiai dėl to išgyveno. Tačiau jis nepalūžo ir darbavosi toliau.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Entuziastingą moksleivio veiklą kai kurie bendrakliasiai pašiepė ir ėmė iš jo tyčiotis. Vaikinas sunkiai dėl to išgyveno. Tačiau jis nepalūžo ir darbavosi toliau.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Entuziastingą moksleivio veiklą kai kurie bendrakliasiai pašiepė ir ėmė iš jo tyčiotis. Vaikinas sunkiai dėl to išgyveno. Tačiau jis nepalūžo ir darbavosi toliau.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 3, 2017, 7:55 AM, atnaujinta Oct 3, 2017, 8:59 PM

Atrasti dingusiųjų palaikai, žiaurios automobilių avarijos, sužeisti žmonės – 18-metis jaunasis Raseinių žurnalistas Vilius Stankevičius žino, kad dažnam nuo to šiurpsta oda, tačiau šioms tragedijoms jis drįsta žvelgti tiesiai į akis.

„Mano pirmas užfiksuotas kriminalinis įvykis – po 10 dienų rastas lavonas. Tai buvo kvapas, kurio aš niekada nepamiršiu“, – pasakojo Vilius, nusprendęs pasirinkti darbą žiniasklaidoje ir rašyti apie kriminalinius vietos įvykius.

Internetinę televiziją „Raseiniai TV“ įkūręs Raseinių jaunasis korespondentas nepavydėtinose situacijose dažnai atsiduria ne tik besidarbuodamas žurnalistu, bet ir užsivilkęs jaunojo policijos rėmėjo uniformą, kai tenka drausminti viešosios tvarkos pažeidėjus. 

Vaizdai šokiruoja

Kodėl jaunas, vis dar 12-oje klasėje besimokantis vaikinas nusprendė nerti į darbą, kurio nepakeltų net kai kurie visko matę suaugusieji? 

„Kai nutiko Lyduvėnų tragedija, dirbau įvykio vietoje. Žuvo 2 žmonės ir vienas mažas berniukas. Autobusiukas nulėkė nuo kelio ir įvažiavo į upę. Įvykis be proto skaudus. Buvo labai nemalonu stebėti“, – žūtimis pasibaigusios avarijos istoriją prisiminė Vilius. 

Žurnalistas pasakojo, kad į sudėtingas situacijas patenka ir tada, kai žmonės ima įrodinėti, jog toje vietoje žurnalistams darbuotis negalima ir pradeda trukdyti filmuoti bei fotografuoti.

„Atvyksti į įvykio vietą ir susiginčiji su žmonėmis, kurie aiškina, jog negalima filmuoti, fotografuoti ir vaikščioti šita žeme. Labai dažnais atvejais jie pradeda išradinėti savas taisykles. Tenka jiems paaiškinti įstatymus“, - sakė jis.

Tiesa, Vilius pripažįsta, kad ne visada toks žmonių elgesys yra nepaaiškinamas.

„Yra situacijų, kai galima suprasti žmones. Įvyksta nelaimės, žūsta jų artimieji, o čia ateina su kameromis ir filmuoja. Aš tikiu, kad yra nesmagu. Ir tiems žmonėms, kurie vėliau redaguoja šią medžiagą, nėra malonu. Bet toks darbas“, - teigė korespondentas.

Jo manymu, žurnalisto darbas – nematomas, bet sunkus, todėl labai svarbus ir atsakingas. Tas, kas nori būti žurnalistu, dažnai turi pamiršti baimes ir prisiminti, kad jo pareiga – pranešti visuomenei įvykį, kad ir koks skaudus ar tragiškas jis bebūtų. Būtent tai vaikiną skatina žvelgti į tai, nuo ko kiti gręžia žvilgsnį. 

Sulaukė patyčių

Vilius pasakojo, kad dar mokykloje jis ėmė filmuoti įvairias joje vykstančias šventės, rengti interviu su gabiausiais, sportiškiausiais, meniškiausiais mokiniais. Taip gimė pirmasis jo mokyklinis projektas „Šaltinio TV“. 

Entuziastingą moksleivio veiklą kai kurie bendrakliasiai pašiepė ir ėmė iš jo tyčiotis. Vaikinas sunkiai dėl to išgyveno. Tačiau jis nepalūžo ir darbavosi toliau.
„Pastebėjau, kad man norisi išeiti už mokyklos sienų. Pradėjau dirbti regioniniame portale“, – kalbėjo Vilius.

Šiuo metu jis –  savo sukurtos internetinės televizijos „Raseiniai TV“ vadovas. Ši žiniasklaidos priemonė – ir jo pajamų šaltinis. O štai tie, kurie kadaise tyčiojosi iš veiklaus vaikino, šiuo metu žvelgia į jį pavydėdami.

Įkūrė televiziją

Vilius prisiminė, kad kurdamas televiziją suprato, jog Lietuvoje taikomi mokesčiai tokie dideli, jog norėdamas užsiimti šia veikla kišenėse turėtų žvanginti „milijonus“.

„Nuo 2006 metų Raseiniuose veikė televizija. 2013 metais ji užsidarė. Aš pamenu, kad kai tik įkūriau „Šaltinio TV“, būtent ta Raseinių krašto televizija ėmė iš manę interviu. Reportaže įgarsintame tekste buvo pasakyta, kad Raseinių televizija turi naujų konkurentų. Galima pajuokauti, kad mes juos nukonkuravome“, - šmaikščiai pasakojo jaunasis žurnalistas.

„Turėjome minčių atgaivinti televiziją tokiu pačiu formatu, kokia ji ir buvo iki tol: įkurti tradicinę televiziją su atskiru kanalu televizoriuje. Tačiau kai apskaičiavome, kokie yra taikomi mokesčiai bei kokius milijonus savo kišenėse reikia turėti tam, kad išlaikyti tokią televiziją, nusprendėme viską padaryti šiuolaiškiškai – įkurti televiziją internete. Taip pigiau“, – apie internetinės televizijos „Raseiniai TV“ pradžią pasakojo vaikinas. 

Drausmina pažeidėjus

Vilius – ne tik žurnalistas, bet ir jaunasis policijos rėmėjas. Iš pirmo žvilgsnio, policijos savanoriai stoviniuoja gatvėse ir prižiūri viešąją tvarką beveik nieko nedarydami. Tačiau vaikino patirtis šį mitą paneigia.

„2014 metais tapau jaunuoju policijos rėmėju, aktyviai dalyvavau prevencinėse policijos priemonėse. 2016 metais buvau daugiausiai valandų išdirbęs policijos rėmėjas visame rajone. Per 2017 metų 8 mėnesius dalyvavau daugiau kaip 30 policijos priemonių“, – pasakojo jis. 

Kokius iššūkius patiria policijos rėmėjai? 

„Drausminti žmones tenka be galo dažnai. Bet aš džiaugiuosi, kad tai būna smulkūs pažeidimai. Nenoriu patekti į situaciją, kurioje tektų panaudoti fizinę jėgą. 

Miesto centre, kai vyksta renginiai, dažniausiai reikia įspėti rūkančius žmones. Tenka drausminti neblaivius asmenis. Būna atvejų, kai žmonės nepastovi ant kojų, kažkur jau miega. Kai kurie kruvini. Jiems reikia suteikti pagalbą“, – kalbėjo vaikinas. 

Dažnai policijos rėmėjai įvairių renginių metu turi vaikyti ir valkatas. 

„Benamiams skirtos tam tikros vietos. Jie gali sėdėti, melsti išmaldos. Bet su jais mums tenka padirbėti gan stipriai – jie toje paskirtoje vietoje kažkodėl nenori būti. Jie lenda prie žmonių, bruka savo puodelius ar stiklines žmonėms po nosimis ir prašo mesti pinigus. Reikia prie tų žmonių prieiti ir pasakyti, kad jie turi eiti tik į savo zoną“, - sakė Vilius. 

Jaunasis policijos rėmėjas pripažįsta, kad jis nėra itin mėgiamas Raseiniuose. 

„Geriems vaikams trukdome gerti“, – juokdamasis ironizavo vaikinas. 
Vilius kalbėjo, kad kol kas į ekstremalias situacijas besidarbuojant policijos rėmėju nėra patekęs.

„Daug baisesnių vaizdų prisižiūriu dirbdamas žurnalistu“, – apie žiniasklaidos darbo tamsiąją pusę ištarė jaunasis Raiseinių koorespondentas.

 

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.